Košarka

SVETISLAV PEŠIĆ "UKRAO" PORUKU OD PRIJE 36 GODINA: Jugoslaviji donijela fudbalsko zlato na drugom kraju svijeta

Selektor Srbije Svetislav Pešić napisao istu poruku koju je prije 36 godina iskoristio jugoslovenski selektor na putu do fudbalskog zlata!

Izvor: MN Press/Sportklub/printscreen

Košarkaška reprezentacija Srbije igra polufinale Mundobasketa, nakon što je u utorak potpuno razbila Litvance! I prije tog meča atmosfera u timu bila je sjajna jer je reprezentativcima stigla poruka podrške od Boriše Simanića, a "orlove" je dodatno nasmijao selektor Svetislav Pešić - porukom koju je na tabli ostavio pred izlazak na teren - a nju smo već jednom vidjeli, prije skoro 40 godina, kada je Jugoslavija išla ka šampionskoj tituli!

Iskusni Piroćanac napisao je "Svi za jednog, jedan za SVI!", onako kako se govori u njegovom kraju, a to je izazvalo oduševljenje među okupljenima u svlačionici. Nasmijan je bio i selektor Pešić koji je veliki lokalpatriota i čovjek ponosan na svoje porijeklo - znamo da po njegovim riječima jagnje mora da bude pirotsko kako bi pečenje bilo dobro. Pogledajte Pešićevu poruku:

Istu poruku, ali uz drugačiju posljednju rečenicu, svojevremeno je jugoslovenski i hrvatski trener Mirko Jozić napisao na tabli u Čileu, kada je mlada reprezentacija Jugoslavije igrala za titulu Svjetskog šampiona! Jozić je na tim riječima izgradio timski duh, a nama ostaje samo da se nadamo da će ishod biti isti 2023. godine - to bi značilo da reprezentacija Srbije još jednom osvaja Mundobasket!

Izvor: MN PRESS

Mlada reprezentacija Jugoslavije tada je dominantno osvojila Svjetsko prvenstvo, a brojni fudbaleri iz tog tima postali su velike zvijezde evropskog fudbala, baš u godinama dok se držva raspadala. Tim sastavljen od igrača poput Štimca, Jarnija, Petrića, Prosinečkog, Bobana, Mijatovića i Šukera bio je impresivan na čitavom turniru.

U grupnoj fazi upisane su sve tri pobjede protiv Čilea, Australije i Togoa, uz čak 12 postignutih golova. Uslijedio je trijumf nad Brazilom (2:1) u četvrtfinalu, Istočnom Njemačkom (2:1) u polufinalu i Zapadnom Njemačkom (1:1, penalima 5:4) u finalu! Pred čak 65.000 navijača koji su gledali taj meč mladi reprezentativci Jugoslavije bili su sigurni u svih pet serija - Dubravko Pavličić, Davor Šuker, Branko Brnović, Ranko Zirojević i Zvonimir Boban pogađali su za svjetsku titulu.