I TO SE ZNA

Srbija će olimpijski turnir igrati u Lilu: Čeka je fudbalski stadion od 324 miliona evra koji ne pamti po dobrom!

Autor Dragan Šutvić

Košarkaši Srbije igraće na Olimpijskim igrama naredne godine, ali ne u Parizu, već u Lilu.

Izvor: Kurir/Dado Đilas/MONDO/Mladen Šolak

Srbija je obezbijedila plasman na Olimpijske igre i igraće protiv Kanade za plasman u finale Mundobasketa. Pobjedom protiv Litvanije i porazom Slovenije od Kanade i zvanično je srpski tim obezbijedio učešće na najvećem sportskom takmičenju. Grad domaćin je Pariz, ali tamo "orlovi" neće igrati mečeve preliminarne faze. Te utakmice igraće se u Lilu.

Završnica turnira biće u "Bersiju", ali će grupna faza da se igra na stadionu "Pjer Moro". U pitanju je fudbalski stadion u Lilu koji prima 50.000 ljudi. Rekord je 49,712 na meču između Lila i PSŽ-a. Srpskim košarkašima neće ovo biti prvi put da igraju na ovom stadionu, to je bio slučaj i na Evropskom prvenstvu 2015. godine.

Srbija je na tom stadionu pobijedila Finsku (94:81), pa Češku u četvrtfinalu (89:75), ali je onda doživjela jedan od najtežih poraza. Izgubila je od Litvanije u polufinalu pred oko 20.000 ljudi poslije prave drame (67:64). Nije mogla da se oporavi od tog udarca, pa je u meču za treže mesto lako izgubila od Francuske (81:68). "Najteži poraz u reprezentaciji mi je od Litvanije na Eurobasketu", rekao je Marko Simonović za MONDO u jednom ranijem intervjuu.

Izgradnja stadiona počela je 2009. godine i završena je 2012. Zvanično je otvoren 17. avgusta 2012. godine i na njemu svoje mečeve igra fudbalski klub Lil, fudbalska reprezentacija Francuske i ragbi mečevi francuskih timova. Izgradnja je koštala 324 miliona evra. Pored sportskih događaja na njemu su se održali i mnogi koncerti, dolazile su zvijezde poput Rijane, Bruna Marsa, Džastina Bibera, Selin Dion, Eltona Džona...

Na istom tom mestu Srbija će biti dogodine (od 26. jula do 11. avgusta) i pokušaće da stvori neke nove, ljepše uspomene. Uostalom, Litvaniji se za to već revanširala na Filipinima ubjedljivom pobjedom. 

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!