Košarka

Gavrilović: Borili smo se, ali... Ne bih da ja pričam o promenama

Autor Mladen Šolak

Trener Crvene zvezde rekao da je pokušao da spreči pad ekipe u poslednjoj četvrtini, ali da je Real trojkama kaznio taj loš period.

Izvor: MN PRESS

Crvena zvezda igrala je 30 minuta ravnopravnog duela protiv Reala, a onda je doživela sjajnu šutersku sekvencu Madriđana i izgubila.

Pred 16 i po hiljada gledalaca, crveno.beli su posle pola sata ostali bez rešenja i načina da dođu do koša Madriđana. "Kraljevski klub" je to iskoristio i na drugoj strani ubacio sedam trojki iz devet pokušaja, čime je završio meč u plusu od 15 poena.

"Čestitam Realu, imali su dobru defanzivnu utakmicu 40 minuta. To je bio naš problem večeras. Poslednja četvrtina je posledica njihovog konstantnog rada u odbrani, presinga, želje i agresivnosti na skoku. Srećan sam zbog reakcije svog tima u trećoj četvrtini u oba pravca, jer su se borili, podigli su defanzivni nivo i približili ga Realu. Poveli smo u jednom trenutku, ali na kraju je ipak odlučila njihova ogromna želja".

Ipak, upada u oči činjenica da je Zvezda u poslednjem kvartalu dala jedan koš iz igre - atraktivno zakucavanje Lorenca Brauna.

"Procenti šuta su posledica onoga što se dešavalo 30 minuta pre toga. Real Madrid je otvorio tu četvrtinu sa tri trojke, a mi smo promašili, kao i neka slobodna bacanja. Sigurno da kod kuće želimo da ubrzamo igru, da napadnemo iz tranzicije. Večeras smo imali malo oslabljenu prednju liniju neigranjem Filipa Čovića i verovatno je to uticalo i na agresivnost Lorenca Brauna koji je morao da igra prekovremeno".

Čović je propustio ovaj meč zbog povrede kolena.

"Nije bio tu zato što se juče povredio. Povredio je koleno, bio je na magnetnoj rezonanci, istegnuo je ukršteni ligament i treba da se vidi kada će to istegnuće da se vrati u normalu. Nekoliko dana će biti potrebno za to".

Na pitanje da li je sa klupe mogao da uradi nešto da se ne dogodi pad u poslednjem kvartalu, Gavrilović je rekao da je pokušao sve što je mogao u postojećoj situaciji. Tu je još jednom govorio o Realovim kvalitetima i Zvezdinim kadrovskim problemima.

"Pogotovo u prvoj četvrtini bilo je situacija u kojima smo bili malo stegnuti i nerazigrani, a bilo je situacija u kojima posle promašenih šuteva nikoga nije bilo u reketu, iako je dogovor da uvek najmanje dva igrača treba da idu na taj skok. Što se tiče njihovog ofanzivnog skoka, Tavares često hvata skok u napadu, Garuba je isto agresivan na poziciji 'četiri' i tu smo morali da igramo više fizički na granici faulova ili da pravimo faul po cenu slobodnog bacanja više".

"Pokušao sam izmenama i nažalost nije nikakvo opravdanje ali na neke igrače su četiri utakmice zaredom prošle nedelje ostavile traga. Tu mislim na Perperoglua, koji se fizički nije osećao najbolje. Isto tako je Dženkins osetio probleme sa faulovima, tu se iscrpela ta naša rotacija u poslednjoj četvrtini i nažalost vreme tu jako brzo istekne. Posle njihovih 7/9 trojki u poslednjoj četvrtini razlika je 'otišla' vrlo brzo".

U kojoj meri je opimista da Zvezdina igra može da bude bolja i sadržajnija?

"Da bude sadržajnija potrebno nam je svežine, potrebno nam je izmena na plejmejkeru, potrebna nam je agresivnost u pikenrolu, treba nam još neki izvor kreacije u napadu, često to ume da bude Perperoglu blizu koša, ponekad Faje i Simanić na 'pikenpop' situaciji, ali nismo to mnogo materijalizovali. Oni su uspeli to da odbrane. Naravno da znamo kakva je budućnost, kakva je sezona, kakvi su zadaci..."

Da li je potrebna i izmena i u Zvezdinom "rosteru"? Gavrilović ne želi da govori o toj temi iz svoje trenutne pozicije.

"Ne bih preuzimao na sebe tu odgovornost da sada govorim šta je potrebno da se uradi. Razumećete iz kog razloga".

Kada će se Braun vratiti?

"Derik Braun čeka još dva specijalistička pregleda pre nego što dobije zeleno svetlo da trenira sa ekipom. Ima povrredu kolena koja je posledica ranijih intervencija i stvar je u tome da treba da se vrati u formu i pod određenim obimom rada ima probleme".