Košarka

Reprezentativac BiH zvanično na draftu: NBA je moj san!

Autor mondo.ba

Najjača košarkaška liga na svijetu NBA objavila je spisak od 205 igrača koji su prijavljeni za ovogodišnji draft.

Izvor: Patrick Smith/Getty Images North America

Na spisku su 163 košarkaša sa američkih koledža i drugih obrazovnih ustanova, kao i 42 inostrana igrača. Među tim igračima naći će se i jedan reprezentativac Bosne i Hercegovine.

Riječ je o Luki Garzi, košarkašu Univerziteta Ajova, koji je već bio pozivan u "zmajeve" od strane selektora Vedrana Bosnića, prenio je "Dnevni avaz".

"NBA je bila moj san otkako sam počeo igrati košarku kao dijete i učiniću sve kako bih to ispunio. Ukoliko se sve završi na tome da još uvijek nisam spreman za NBA, uzbuđen sam što bih se potencijalno mogao vratiti i ponovo zaigrati za isti tim", rekao je Garza, koji iza sebe ima fenomenalnu sezonu u Ajovi. Bio je glavni igrač tima i NCAA sezonu je završio s prosjekom od 23.9 poena i 9.8 skokova.

NBA draft bio je planiran za 25. jun u Bruklinu, ali će taj termin sigurno biti promijenjen pošto još nije poznato u kakvom obliku će se održati ovogodišnji draft zbog pandemije korona virusa.

Na draftu je i drugi mladi "zmaj" - Njegoš Sikiraš, koji je član španske Fuanlabrade za koju je ove sezone imao samo šest nastupa u ACB ligi. Prethodne godine, takođe je bio prijavljen na draft, ali je prijavu povukao 10 dana prije njegovog održavanja.