• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO: Skandalozna odluka EHF-a, tzv. Kosovo ispred Srbije, lista bez BiH!?

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Nova šokantna odluka Evropske kuće rukometa (EHF)! Na najnovijoj rang listi evropskih država za narednu sezonu tzv. Kosovo bolje je plasirano od Srbije, a Bosne i Hercegovine uopšte nema na listi od 30 zemalja.

 MONDO: Skandalozna odluka EHF-a, tzv. Kosovo ispred Srbije, lista bez BiH!? Izvor: MONDO/Samir Cacan

Za rubriku, vjerovali ili ne!

EHF je objavila "renking" država Evrope čiji će se klubovi takmičiti u rukometnoj Ligi šampiona za sezonu 2020/21, koja bi zvanično trebala da počne 1. jula ove godine, kao i o drugim takmičenjima pod njenim okriljem.

Možda će vas zanimati

Najbolji plasman na listi ostvarila je Francuska sa 139.33 boda, s obzirom da je u međunarodnim takmičenjima EHF-a imala pet predstavnika i ostvarila najbolje rezultate. Na drugom mjestu je Njemačka, takođe sa pet predstavnika, ali nešto slabijim bodovnim saldom, potom slijede Makedonija, Mađarska, a Top 5 je zatvorila Španija.

Među najboljih 10 su još Poljska, Danska, Hrvatska, Portugal i Bjelorusija, ali samo prvih devet rangiranih imaju pravo da registruju po jednu ekipu u Ligi šampiona, osim prvoplasirane Francuske, koja može imati dva predstavnika. 

Izvor: MONDO

Ipak, ono što u tabeli najboljih prema EHF-u, najviše "bode" oči je činjenica da među 30 zemalja Evrope nema Bosne i Hercegovine, iako je samo Borac m:tel iz Banjaluke u prošloj sezoni dogurao do četvrtifinala bivšeg EHF Čelendž kupa, koji je promijenio ime u EHF Evrokup.

Ovom rang listom praktično je oduzeta mogućnost nastupa bh. klubova u EHF Ligi Evrope tj. bivšem EHF kupu.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

ĐURKOVIĆ BEZ KOMENTARA

Kontaktirali smo i predsjednika Takmičarske komisije EHF-a i prvog čovjeka Rukometnog saveza Srbije Božidara Đurkovića, koji nije želio da komentariše ove odluke EHF-a.

"Ne bih da komentarišem, s ovim nema nikakve veze Takmičarska komisija EHF-a, mi vodimo računa o sistemima takmičenjima, ali ne donosimo odluke o rangiranju država niti klubova", kratko je rekao Đurković za MONDO.

Osim toga, katastrofalan je i podatak da je na posljednjem mjestu Srbija, a ispred nje sa istim brojem bodova, našlo se "Kosovo", čiji klubovi od svog formalnog priznanja u EHF-u do danas nemaju ukupno pobjeda kao npr. samo banjalučki klub, a kamoli svi predstavnici Srbije.

Zašto je to tako pokušali smo da saznamo od predsjedavajućeg Rukometnog saveza BiH Slobodana Zadre, koji je priznao da je bio šokiran ovom odlukom EHF-a.

"Iznenađen sam i uvrijeđen, što bi rekli, ovom rang listom na kojoj nema Bosne i Hercegovine. Sigurno je da ćemo se obratiti EHF-u i zatražiti objašnjenje. Najiskrenije se nadamo da je u pitanju birokratska greška izazvana aktuelnom situacijom zbog pandemije korona virusa", rekao je Zadro za naš portal.

Član Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH Vojislav Rađa takođe nije krio razočaranje ovom odlukom EHF-a, po kojem će BiH ostati i bez predstavnika u EHF Ligi Evrope, odnosno bivšem EHF kupu.

"Rang lista je sinoć stigla u Savez, ne znam kako je to došlo do takve kategorizacije da tzv. Kosovo bude na listi, a da nas nema. Baš sam gledao učešće tzv. kosovskih timova u Evropi, pa oni nemaju ukupno pobjeda koliko smo mi iz BiH imali samo prošle godine. Kako su dobili bodove, a mi nismo u toj kategorizaciji, stvarno mi nije jasno. Sigurno je da će bh. Savez uskoro da odluči na koji način će reagovati na ove dopise iz EHF-a", rekao je Rađa i dodao da nema smisla da BiH izgubi predstavnika u EHF kupu, koji se sada zove EHF Liga Evrope, a da ostanu samo dva predstavnika u EHF Evrokupu, bivšem EHF Čelendž kupu.

Prema njegovim riječima, RS BiH je u kontaktu sa predsjednikom Takmičarske komisije EHF-a Božidarom Đurkovićem, koji je i predsjednik RS Srbije.

Izvor: MN PRESS

"I on je naravno razočaran, pa ćemo zajednički pokušati da odbranimo naše interese", dodao je član UO RS BiH.

Podsjetimo, ovo je druga odluka EHF-a kojom su direktno "zakinuti" BiH i Srbija nakon što je zbog pandemije korona virusa odlučeno da budu otkazani predbaraž i baraž, te da učesnici narednog Mundijala budu 13 najbolje plasiranih ekipa sa prethodnog Evropskog prvenstva.

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Alfabet?

Ako imaju oba iste poebe, onda se koristi Azbuka... K je ispred S...

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC