• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO: Šahman (ni)je predsjednik Rukometnog saveza Federacije BiH

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Ko je ustvari predsjednik Rukometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, Asim Šahman ili Hamid Džananović?

 MONDO: Šahman (ni)je predsjednik Rukometnog saveza Federacije BiH Izvor: Anadolija/Kemal Zorlak

Ministarstvo pravde Federacije Bosne i Hercegovine razriješilo je dilemu kad je u pitanju Rukometni savez Federacije Bosne i Hercegovine odnosno pitanje njegovog predsjednika.

Iako je početkom aprila Hamid Džananović podnio ostavku na tu funkciju, a umjesto njega većinom glasova izabran Asim Šahman, u dopisu ministarstva pravde FBiH od 14.04. 2020. godine upućenog Rukometnom savezu Republike Srpske, a koji je u posjedu našeg portala, navedeno je da je prvi čovjek RS FBiH i dalje Džananović.

Možda će vas zanimati

Uprkos dobijenom povjerenju delegata na Skupštini, Šahman nije postao formalni predsjednik jer njegovo imenovanje nije prošlo zakonsku proceduru u roku od mjesec dana, pa samim tim, nije ni validno.

"Od donošenja rješenja o upisu u registar navedeno udruženje (Savez) nije podnosilo zahtjeve za upis promjena, ali je pokrenut upravni spor pred Kantonalnim sudom u Sarajevu po tužbi Rukometnog saveza Hercegovačko-neretvanskog kantona, USCR Mithad Hujdur Hujka Mostar, ali sud do dana pisanja ovog akta nije donio odluku o tužbi niti privremenu mjeru u predmetnom sporu", navodi se u obrazloženju ministarstva pravde, koje je nadležno za ova pitanja.

Šahman je za MONDO istakao da je legalno izabrani predsjednik federalnog saveza i da zbog gore pomenute tužbe nije u potpunosti završena pravna procedura.

"Funkcija je sasvim legalna jer sam izabran na Skupštini saveza. Generalni sekretar Pero Marić je bio zadužen za to i lično je išao u ministarstvo, gdje mu je rečeno da mogu obavljati sve funkcije, osim što nemam pravo da potpisujem akte jer moj potpis nije deponovan. Čim ovaj proces bude okončan i to će biti završeno", rekao je Šahman za naš portal.

Prema njegovim riječima, iza ovih pravnih smicalica krije se interesna grupa koja želi da Premijer liga BiH bude završena s postojećom tabelom i stanjem iako je do kraja sezone ostalo još 12 kola.

"Iza svega stoji interesna grupa koja je zbog pandemije koronavirusa za prekid prvenstva. I ja sam za prekid, on je prosto neminovan, ali prema propozicijama takmičenja, Premijer liga BiH nije završena već prekinuta. Jedina opcija je da pratimo Statut čiji član 64 navodi da u slučaju 'više sile', kakva je sada situacija, Upravni odbor Rukometnog saveza BiH, će da postupi po pravu i pravdi", dodao je Šahman.

Podsjetimo, inicijativa Marinka Umičevića, predsjednika Rukometnog saveza Republike Srpske da se nakon proglašenja vanrednog stanja zaključi sezona i da se titula dodijeli Borcu m:tel u muškoj, a Grudama u ženskoj konkurenciji, naišla je na odobravanje 14 od 16 klubova Premijer lige BiH, kao i devet od 12 članova Upravnog odbora RS BiH.

Kategorično protiv su Goražde i bugojanska Iskre, čiji je član Upravnog odbora upravo Šahman.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC