• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Branković: Borac m:tel je protiv proširenja, nema više gledanja kroz prste!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Posljednjih dana, rukomet u Bosni i Hercegovini je opet u centru pažnje iako je zbog pandemije koronavirusa odavno prekinuta sezona u Premijer ligi BiH.

 Vladimir Branković: Borac m:tel za poštovanje odluka, nema više gledanja kroz prste! Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Inicijativa Marinka Umičevića, predsjednika Rukometnog saveza Republike Srpske da se nakon proglašenja vanrednog stanja zaključi sezona i da se titula dodijeli Borcu m:tel u muškoj, a Grudama u ženskoj konkurenciji, naišla je na odobravanje velike većine klubova.

Većina klubova takođe podržava i odluku da tri posljednjeplasirana tima presele u niži rang, što je dogovoreno u septembru 2019. godine na sjednici Upravnog odbora Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Možda će vas zanimati

Kad je riječ o muškim premijerligaškim klubovima, tuzlanska Sloboda je potvrdila da je saglasna sa tim prijedlogom, Goražde i bogojanska Iskra su kategorično protiv,  dok je Sloga iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja predložila da se održi razigravanje za šampiona i opstanak, kad se za to steknu uslovi.

Direktor Rukometnog kluba Borac m:tel Vladimir Branković je za MONDO pojasnio šta je po ovim pitanjima stav banjalučkog kluba.

"Ne možemo ni da mislimo o sportu, sve naši oči uprte su ka kriznim štabovima i pratimo uputstva kako kod nas, tako i svuda u Evropi. Prije sredine maja niko ni ne pomišlja o normalizaciji života, a i kad to počne, vjerujem da će zabrane biti ukidane postepeno. Zato je potpuno neozbiljno i razmišljati o nastavku rukometne sezone u BiH", rekao je Branković za naš portal.

Prema njegovim riječima, čak i ukoliko bude dozvoljeno da se nastavi takmičenje u tom terminu, rukometašima su neophodne kompletne pripreme da se vrate u nivo nastupa na takmičarskim utakmicama.

"Mjesec dana prije nastavka sezone neophodne su pripreme igrača da bi mogli da igraju mečeve na kvalitetnom nivou. Osim toga, rukometaši u 90 odsto ekipa imaju ugovore do 31. maja. Čak ni EHF nema nekakav jasan stav po ovim pitanjima i često luta u procjenama. Ono što je stav Borca m:tel, koji smo odavno istakli, jeste da poštujemo odluku Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH iz septemebra 2019. godine, a to je da Premijer ligu BiH napuštaju tri tima, kao i da ulaze tri nova".

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

To praktično znači da podržavaju Umičevićevu inicijativu.

"RK Borac, kao i moja malenkost, maksimalno podržavamo odluke RS Republike Srpske i njenog predsjednika Marinka Umičevića da naš trofejni sport konačno stane na zdrave osnove. S druge strane imamo nekoliko ljudi iz RS Federacije BiH, koji pokušavaju da unesu nemir bez ikakvog razloga jer postoje odluke koje su u septembru potpisali".

Branković je podvukao da je 14 od 16 klubova Premijer lige BiH za prekid takmičenja, osim Goražda i bugojanske Iskre, kao i devet od 12 članova Upravnog odbora RS BiH, dakle, ubjedljiva većina.

"Nikom ne treba izlaziti u susret, gledati kroz prste i slično, već za dobrobit rukometa postupati prema propisima. S takvom praksom, koja je bila u prethodnim sezonema, i koja nas je dovela do toga da imamo 16 klubova u šampionatu, treba prekinuti".

Na konstataciju da u Francuskoj, Austriji, Sloveniji, Poljskoj, Slovačkoj...niko nije ispao iz lige, a Mađari su čak poništili kompletnu sezonu, Branković je istakao da BiH nema takav luksuz jer već ima 16 ekipa u šampionatu.

"Francuzi su proglasili šampiona i niko ne ide u niži rang, ali oni imaju 14 timova u ligi na onoliku zemlju. Norveška, koja ima 12 klubova, takođe. U Švajcarskoj se takmiči 10 klubova, jedino u njemačkoj Bundesligi postoji 18 ekipa. Zemlje sa manjim brojem klubova imaju mogućnost proširenja, a mi taj luksuz jednostavno nemamo. Zamislite da proširimo Premijer ligu BiH na 20 klubova, duže bi sezona trajala, dodatno bi opteretili ionako siromašne budžete i sigurno bi to jako teško podnijeli svi bh. klubovi. Pored toga, u ovim zemljama, koje su već proglasile prvaka, nema nikakvog doigravanja ili neke vrste plej-ofa".

Suvišno je onda praviti planove za narednu sezonu, razmišljati o pojačanjima, evropskom putu u sezoni 2020/21...

"O sljedećoj sezoni stvarno ne možemo da pričamo niti o ambicijama ili planovima. Imamo određene scenarije koje planiramo, ali oni zavise od objektivnih okolonosti. Vrijeme pred nama će pokazati u kom pravcu će se kretati RK Borac. Ali, kako nama, tako i ostalima. Najvažnije je da ostanemo zdravi", zaključio je direktor crveno-plavih.

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jad i cemer

Marinko i ti,slika i prilika sporta u BIH. Propast

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC