• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Goražde kontrira Umičeviću: Niko da ne bude kažnjen zbog više sile!

Autor mondo.ba

Ko kaže da bismo na terenu ispali - poručuje premijerligaš

 RK Goražde saopštenje Izvor: Christof Koepsel/Bongarts

Umičević je stava da za šampione treba da budu proglašeni Borac m:tel i Grude, a da ligu napuste timovi koji se nalaze na pozicijama koje vode u niži rang.

U trenutku prekida muškog premijerligaškog takmičenja, na tim mjestima su se nalazili timovi Goražde, bugojanska Iskra i Drina, a upravo se prvi od navedenih timova kasno večeras oglasilo saopštenjem, objavljenim na službenoj Fejsbuk stranici kluba.

Možda će vas zanimati

Objavu Goražda prenosimo u cjelosti.

"Dragi prijatelji,

u posljednje vrijeme svjedoci smo žestoke kampanje određenih interesnih grupa iz rukometnog miljea koji se presingom i spinovima zdušno zalažu za prekid takmičenja u Premijer ligi BiH zbog pandemije korona virusa. Prekid je, da budemo iskreni do kraja, jedino moguće rješenje jer ekipe već dugo nisu u trenažnom procesu a i niko sa sigurnošću ne može reći do kada će trajati zabrane kretanja i okupljanja u našoj zemlji.

Međutim, ono što predlažu gore navedene grupe i pojedinci u najmanju ruku zvuči skandalozno. Naime, oni su se dosjetili da nakon što se prekine prvenstvo isto zaključe prema trenutnom stanju na tabeli (12 kola do kraja) i u niži rang presele ekipe koje se trenutno nalaze na tri posljednje pozicije, a za šampiona proglase trenutno prvoplasiranu ekipu. Ligu bi popunile ekipe koje trenutno zauzimaju vodeće pozicije u nižim rangovima iako je i tu bodovna razlika minimalna i odluku bi donio bolji omjer u međusobnim duelima (uzvratnog duela neće biti).

Ništa ne bi bilo sporno da do kraja prvenstva nije ostalo još 12 (dvanaest) kola i da u igri nije čitavih 36 bodova, tako da bi i tabele sigurno bile drastično izmijenjene, i teoretski i praktično.

Takođe, bitno je napomenuti da niti jedan normativni akt Saveza, pa tako ni Propozicije, ni jednim slovom ne tretiraju ovakve situacije već je članom 69 Statuta RS BiH ostavljeno Upravnom odboru da "u skladu sa pravom i pravdom" odlučuje u slučaju "više sile" što je, bez sumnje, pandemija virusa korona koja je paralizovala svijet.

Rukomet u Evropi je takođe stao. Veliki broj zemalja i saveza je prekinuo takmičenje a ono što je interesantno (i jedino moguće i ispravno) da ni u jednoj državi nisu sebi dozvolili egzibiciju i u niži rang poslali bilo koju ekipu.

Tako su do sada ligu proširili: Francuska, Austrija, Slovenija, Poljska, Slovačka itd... a Mađarska je čak poništila cijelo prvenstvo i u narednu sezonu će sa istim ekipama.

Svijet je stao. Svi zakoni i pravila pali su u vodu zbog vanrednog stanja. To stanje je zadesilo i nas i niko ne treba da bude kažnjen, ponižen i izbačen iz lige zbog toga već da se, u skladu sa ljudskim i sportskim načelima, nađe kompromis prihvatljiv za sve.

Moramo shvatiti da su svi klubovi, pa tako i mi, uložili značajna sredstva u ekipe, infrastrukturu i opremu. Uložili sa nadom i željom da se na terenu borimo za što bolji rezultat. Viša sila nas je u tome prekinula i sada svi moramo pokazati jedinstvo, razumijevanje i fer-plej. Zanemarimo animozitete i rivalstva i budimo sportisti. Svi redom. Od Brčkog do Trebinja i od Goražda do Cazina. Živjeli prijatelji. Čuvajte se", navodi klub iz Goražda, koji je u dosadašnjem toku Premijer lige BiH skupio 18 bodova, odnosno bod više od Vogošće Poljine Hills, koja je van zone ispadanja.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC