• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mesi ili Ronaldo? Evo šta kaže statistika!

Autori mondo.ba Autori Dragan Šutvić

Neke brojke su na Mesijevoj, a neke na Ronaldovoj strani

 Mesi Ronaldo statistika Izvor: CLAUDIO VILLA/GETTY IMAGES EUROPE

Lionel Mesi ili Kristijano Ronaldo?

Pitanje "ko je bolji" često se postavlja nekadašnjim zvijezdama evropskog i svjetskog fudbala. Neki se odluče za jednog, neki za drugog, pojedini ni za jednog ni za drugog, ali su svi saglasni da su obilježili jednu fudbalsku epohu i da će biti teško naviknuti se na fudbal bez njih dvojice.

Možda će vas zanimati

Zajedničkim snagama, nastupajući za pet klubova (Barselona, Sporting, Mančester junajted, Real Madrid, Juventus) i dvije reprezentacije, Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo su mrežu rivala zatresli – 1422 puta!

Po ukupnom broju golova, ispred je Portugalac, uz 725 pogodaka, dok na Argentinca "otpada" 697, ali postoje, naravno, statistički parametri koji idu i njemu u prilog.

Poput, na primjer, onog iz 2012. godine, u kojoj je Mesi postigao – ČAK 91 gol, 79 u dresu katalonskog kluba, a 12 za "gaučose". Recimo, u istom periodu je CR7 poentirao 63 puta.

Omaleni Argentinac ima blagu prednost i kada je riječ o prosjeku postizanja pogodaka na jednom meču. Poentirao je 697 puta na 825 utakmica, što je, u prosjeku, 0.79 golova po utakmici.

Sa druge strane, Ronaldo je pomenutih 725 golova isporučio na hiljadu mečeva, pa je i prosjek za nijansu lošiji od Mesijevog – 0.725.

Od 725 pogodaka Portugalca, 99 je postignuto u dresu sa državnim grbom, pa tako dolazimo do podatka da je 13.66 posto od svojih golova postigao za Portugalce. Lionel Mesi je, na drugoj strani, u državnom timu precizan bio 70 puta, što nas dovodi do procenta od 10.04 posto od ukupnog broja pogodaka u karijeri.

Pomenutih 99 golova, Ronaldo je postigao na 164 utakmice, što je u prosjeku 0.60 po meču, dok je Mesi 70 puta poentirao na 138 utakmica – ili, u prosjeku, 0.51 po meču, što prednost daje portugalskom asu.

Rekli smo već, Mesiju je rekordna i berićetna bila 2012. godina. A Ronaldo? On je svoje rekorde, bilo klupske, bilo reprezentativne, ostvarivao u različitim kalendarskim godinama.

Tako je, kad je riječ o klupskom fudbalu, najbolji bio 2013. godine, kada je u dresu Reala postigao 59 golova. Kad govorimo o Portugalu, najuspješnija godina bila mu je – prošla, u kojoj je 19 puta zatresao mrežu drugih nacionalnih timova.

Da li se ikada dogodilo da Mesi i Ronaldo kalendarsku godinu završe izjednačeni po broju golova?

Ne, ali se od početka seniorske karijere i iednog i drugog samo dva puta dogodilo da razlika u broju postignutih pogodaka bude – jedan.

2011. godine bilo je 60:59 za Kristijana, a šest godina kasnije, 54:53 za Mesija.

Poštovaoci Ronaldovog lika i djela širom svijeta uspjehe sa reprezentacijom zimaju kao najrelevantnije i u internet prepirkama oko ovog dvojca.

Kristijano Ronaldo je od debija u portugalskom državom timu 2003. godine, podigao dva trofeja – onaj iz 2016. godine, namijenjen šampionu Evrope, koji je trebalo da brani ove godine, i onaj iz prošle godine, kada je njegova ekipa postala prvi osvajač UEFA Lige nacija.

Koliko Mesi ima trofeja sa Argentinom? Samo jedan, ali nije riječ ni o Kopa Americi, ni o Mundijalima, već onom sa Olimpijskih igara sad već davne 2008. godine.

Međutim, Mesijevi fanovi uzvrate svojim argumentom – njihov ljubimac osvojio je šest Zlatnih lopti, posljednju 2019. godine, a Ronaldo jednu manje.

U februaru je Ronaldo proslavio 35. rođendan, dok će u junu Mesi ugasiti 33 svjećice na torti i jasno je da ćemo u njihovim majstorijama uživati sigurno još nekoliko godina.

Do kada – teško je reći, ali dok traje – uživajmo u popravljanju svih ovih brojki!

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC