• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RK Borac m:tel 28. na listi najboljih klubova u Evropi svih vremena!

Autor mondo.ba

Prema istraživanju portala "Handball Planet", Banjalučani su bolje plasirani od pojedinih velikana evropskog rukometa poput Ademar Leona, Rajn Nekar Levena, PSŽ-a...

 Istraživanje portala Handball Planet RK Borac m:tel na 28. mjesto najboljih klubova Evrope Izvor: MONDO

Prema istraživanju uglednog rukometnog portala "Handball Planet", banjalučki RK Borac m:tel je na 28. mjestu najboljih evropskih klubova svih vremena!

U obimnom istraživanju, u kojem su uzeti u obzir svi rezultati u evropskim klupskim takmičenjima od 1956. do 2019. godine, ubjedljivo prvo mjesto zauzela je Barselona, iza koje dolazi njemački trio Gumersbah, Kil i Magdeburg.

Možda će vas zanimati

Banjalučani su bolje plasirani od evropskih velikana poput Ademar Leona, Rajn Nekar Levena, PSŽ-a...

Bosna i Hercegovina zauzela je u ovom istraživanju 17. mjesto, sa 28,75 bodova.

Osim Borca m:tel, kraj čijeg imena stoji 21,25 bodova, na listi su se našli sarajevski Željezničar i dobojska Sloga na 135. i 136. mjestu sa 2,5 bodova, te Izviđač (Ljubuški) i Bosna iz Sarajeva na 166. i 167. poziciji sa po 1,25 bodova.

Klubovi su vrednovani tako što je šampion Evrope (osvajači Kupa šampiona i EHF Lige šampiona) dobijao 10 bodova, finalista pet, a polufinalisti po 2,5 bodova. Pobjednicima Kupa pobjednika kupova pripalo je pet bodova, finalisti 2,5, a polufinalistima 1,25. Najboljem u EHF Čelendž kupu pripalo je 2,5 bodova, finalisti 1,25, a polufinalistima 0,62.

Od timova iz okruženja, najbolje je plasirana ekipa PPD Zagreb, koja je zauzela 10. poziciju, šest mjesta niže nalazi se šabačka Metaloplastika, dok je na 20. poziciji RK Celje Pivovarna Laško.

Zanimljivo je da je RK Bjelovar, nekadašnji Partizan, na 22. mjestu, a odmah iza njega aktuelni prvak Evrope, Vardar.

Podsjećamo, RK Borac m:tel 1976. godine osvojio je titulu šampiona Evrope, godinu dana ranije poražen je u finalu Kupa evropskih šampiona, a drugi evropski trofej, onaj namijenjen najboljoj ekipi u Kupu IHF, "crveno-plavi" osvojili su 1991. godine.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 5

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Crveno plavi

Racunica nije dobra. Po ovome bi Borac trebao imati 25 bodova, samim tim bi vjerovatno bio nekoliko mjesta iznad. Generacija 91 je iznjedrila nekoliko igraca koji su poslije toga Zagrebu donijeli dvije titule sampiona evrope, ako se dobro sjecam. U svakom slucaju, velikan ostaje velikan..

BL

@Crveno plavi Dobra je računica. Za osvojen KEŠ 1976. godine dobijeno je deset bodova, za finale godinu dana ranije i pehar u Kupu IHF 1991. dobilo se po pet, to je ukupno 20, i na kraju za polufinale Kupa pobjednika kupova 1980. godine 1,25 bodova, što daje 21,25 koliko je i navedeno. Računa se koliko jedan klub ima titula, finala i polufinala, tako da je računica handball-planeta tačna.

Magla

@Crveno plavi Ne provaljuj se

Čova buraz

Mislim da je naš Velikan ipak ostavio malo veći trag nego što to tamo neka statistika pokazuje.... Aj Borac....

Čova buraz

Mislim da je naš Velikan ipak ostavio malo veći trag nego što to tamo neka statistika pokazuje.... Aj Borac....

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC