Događaj od pre 100 godina

Raselova borba: Postaje producent serije o rasizmu!

Autor Dušan Ninković

Američki košarkaš je pronašao svoj način da pokaže kako se treba boriti.

Izvor: Getty Images/Maddie Meyer, Maddie Meyer/Getty Images North America

Košarkaš Hjuston Roketsa će na kratko promijeniti profesiju, ali njegova misija je veoma važna za SAD. On će kao producent učestvovati u snimanju serije koja prati događaje od prije skoro 100 godina.

Reijč je o rasističkom napadu bijelaca na Grinvud distrikt u Tulsi, država Oklahoma, kada je crnački dio grada zapaljen, uz mnogobrojne žrtve. Sada je Rasel Vestbruk odlučio da podsjeti javnost na taj događaj.

Grad Tulsa je drugi najveći u saveznoj državi Oklahoma, u kojoj je Vestbruk proveo 11 godina svoje karijere, noseći dres Tandera. Ovo je njegov način da se oduži oblasti u kojoj je proveo dobar dio života i o čijoj istoriji je mnogo naučio.

Incident se dogodio 1921. godine, kada su bijelci iz ostalih dijelova grada napali ''Crni Vol Strit'', oblast u kojoj su u tom trenutku živeli isključivo crnci. Bila je to jedna od najvećih teritorija na kojoj su tih godina u SAD živjeli tamnoputi ljudi.

Po nekim izvještajima, u toku nereda je poginulo i do 300 ljudi, sa žrtvama na obje strane. Još nekoliko hiljada njih je povrijeđeno, a preko 10 hiljada je ostalo bez krova nad glavom. Kada se uračuna inflacija i ostalo, šteta se procjenjuje na današnjih 35 miliona dolara!

''Kada sam saznao za srceparajuću priču o događajima u Tulsi, znao sam da je to nešto što bih volio da ispričam javnosti. Veoma je važno da otrivamo istinu o Afroamerikancima u ovoj zemlji. Sada moramo još više da govorimo o tome, kako bismo napravili neke korake naprijed'', napisao je na svom Instagram profilu Vestbruk.

Neredi na ulicama mnogih gradova u SAD traju već nedjeljama, a povod za njih je bilo ubistvo Džordža Flojda, 25. maja. Za njegovu smrt odgovorni su policajci koji su ga privodili koristeći nepotrebnu brutalnost, a u protestima je prethodnog vikenda učestvovao i Rasel Vestbruk.

Naziv serije bi trebalo da bude ''Teror u Tulsi: Uspon i pad Crnog Vol Strita'', a pored Rasela Vestbruka seriju će praviti producentska kuća Blekfin i Stenli Nelson koji je do sada stvorio preko 20 filmova.