• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve što treba da znate o Srbiji na Evropskom prvenstvu: Počinju od svetskih šampionki, devojke bi mogle da iznenade!

Autori mondo.rs Autori Bojan Jakovljević

Otišle su u tišini na EP, hoće li se trijumfalno vratiti?

 Sve što treba da znate o Srbiji na Evropskom prvenstvu: Počinju od svetskih šampionki Izvor: MN PRESS

U četvrtak počinje Evropsko prvenstvo za rukometašice u Danskoj koje će se odigrati od 3. do 20. decembra. Posle mnogo peripetija naš tim je konačno stigao na odredište odigravanja mečeva.

Prvobitno je takmičenje trebalo da se održi u Norveškoj, ali je ta zemlja zbog problema sa virusom korona odustala od organizacije. Ipak, Evropskog prvenstva će biti, a naše rukometašice se nalaze u grupi C sa Holandijom, Mađarskom i Hrvatskom.

Možda će vas zanimati

Sistem takmičenja je takav da prve tri ekipe iz grupe prolaze dalje, ali se bodovi osvojeni u duelima sa ekipama koje idu dalje prenose, pa će tako svaki meč imati veliki značaj.

Naša grupa se ukršta sa grupom gde su Rumunija, Norveška, Nemačka i Poljska. Iz grupe druge runde samo po dva tima idu dalje u polufinale, tako da naš tim mora da pobebi skoro sve mečeve kako bi mogao da se nada da će igrati za medalje.

Čemu se nada Srbija?

Prvi meč nas očekuje u petak od 20:30 i tada će selekciija Srbije biti na najtežem zadatku. Protivnik će biti aktuelne svetske šampionke iz 2019. godine Holanđanke. One su na poslednja dva Evropska prvenstva osvojile bronzu i srebro, što dovoljno govori o njihovom kvalitetu. Pobeda u ovom meču bi bila podvig i pokazala bi da naš tim ima šansu da igra za najveće domete.

"Analizirali smo sve protivnike, ali fokus nam je sada na prvom meču sa Holandijom, koji nam je jako bitan za početak prvenstva. Nakon toga okrećemo se i ostalim duelima koji nas očekuju u okviru naše grupe. Želimo da uzmemo što više bodova, i onda će sve biti lakše za nas. Na prvenstvu će biti jako kvalitetnih ekipa, svakako nema lakih protvnika, ali idemo korak po korak", rekla je po dolasku u Dansku kapitenka ovog tima Katarina Krpež-Šlezak.

Dva dana kasnije dolazi utakmica u kojem će selekcija Ljubomira Obradovića imati lakši posao, protivnik će biti Mađarice. One su po očekivanjima rivalke za drugo mesto u grupi. Poslednji veliki rezultat imale su u Beogradu 2012. godine, kada su osvojiče bronzu.

Uglavnom su poslednjih nekeoliko takmičenja završavale u grupnoj fazi i ovaj tim Srbije svakako ima kvalitet da pobedi u tom meču.

Poslednji meč grupne faze dolazi 8. decembra i tu je naš tim apsolutni favorit. Hrvatska je na poslednja dva Evropska prvenstva bila 16. i samo pojavljivaje u Danskoj je veliki uspeh za komšijsku selekciju.

RASPORED:

Petak: Holandija – Srbija 20:30

Nedelja: Srbija – Mađarska 16:00

Utorak: Srbija – Hrvatska 18:15

Kako smo inače prolazili?

Plasman u drugi krug ne bi trebalo da bude problem za naš tim, ali samo prva četiri mesta donose plasman na Svetsko prvenstvo 2021. godine.

Ovo je osmo uzastopno Evropsko prvenstvo na kome nastupa naš tim, a selektor Ljubomir Obradović će voditi tim po treći put. On je javno kritikovao što se turnir uopšte igra u ovakvim uslovima, a situacija sa virusom korona će iskomplikovati ovaj turnir.

Ne samo da će u Danskoj biti primenjene izuzetno restriktivne mere, već je i veliki broj timova lišen pomoći mnogih rukometašica koje su pozitivne.

"Holandija muči muku sa time što Estevana Polman neće biti na prvenstvu, ali ona je odsutna zbog povrede, ne zbog virusa. Generalno dosta ekipa ima problema sa odsutstvom igračica, ali svaka država uvek popuni svoj tim kvalitetnim igračicama, tako da mislim da to neće uticati na kvalitet prvenstva. Kako će biti nama, tako će biti svima na ovom prvenstvu", rekla je tim povodom Kristina Liščević.

Najveći uspeh naše rukometašice su napravile na domaćem terenu 2012. godine kada im je za dlaku izmakla bronza. Tada su bile četvrte, a inače su takmičenje uglavnom završavale u drugoj grupnoj fazi.

Koga ćemo gledati na EP?

Tim je uglavnom poznat, nova lica su 18-godišnja Jovana Jovović koja će igrati na pozicji levog beka, kao i desno krilo Ana Kojić.

Kaptenka tima je Katarina Krpež-Šlezak, a Kristina Liščević,Andrea Lekić, Dragana Cvijić, Jovana Stojiljković, Slađana Pop-Lazić i Jelena Lavko će biti glavni stubovi tima.

Na spisku selektora Obradovića su:

Golmani: Katarina Tomašević, Jovana Risović, Kristina Graovac

Leva krila: Sanja Radosavljević, Dijana Radojević, Timea Milošević

Pivoti: Slađana Pop-Lazić, Dragana Cvijić, Jovana Milojević, Jelena Agbaba

Desna krila: Katarina Krpež-Šlezik, Željka Nikolić, Ana Kojić

Bekovi: Jovana Stoiljković, Jelena Trifunović, Jovana Jovović, Andrea Lekić, Tamara Radojević, Kristina Liščević,

Jelena Lavko, Anđela Janjušević, Marija Agbaba.

Ko su favoriti?

Norvežanke su najveći favoriti za osvajanje trofeja, a posle nordijske selekcije najviše šansi se daje aktuelnim prvakinjama Evrope Francuskinjama i Ruskinjama.

Holandija i Danska se posmatraju kao ekipe koje bi morale da se bore za polufinale, a potom ide grupa selekcija koja želi da iznenadi plasmanom u polufinale.

Tu se nalazi i Srbija, a pored nje su tu i naše protivnice Mađarice, Švedska, Španija, Nemačka, Crna Gora i Rumunija.

Timovi kojima se ne daju nikakve šanse ni za drugu rundu su Hrvatska, Češka, Poljska i Slovenija.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC