• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Niko nije vladao kao Novak Đoković: Samo jedan teniser mu je bio blizu, a to nisu ni Rafa ni Rodžer!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Od kako je stigao na vrh - apsolutno vlada tenisom!

 Niko nije vladao kao Novak Đoković: Samo jedan teniser mu je bio blizu, a to nisu ni Rafa ni Rodžer! Izvor: Profimedia/PATRICK HAMILTON

Novak Đoković je 25. čovjek koji je uspio da dođe na čelo ATP liste. To mu je pošlo za rukom 4. jula 2011. godine, a od tada je apsolutno dominantna sila u svjetskom tenisu. 

Iako napadi na njega ne prestaju, on odgovara na terenu pobjedama. Ponedjeljak iza nas je bio momenat kada je izjednačio rekord Rodžera Federera po broju nedjelja na prvom mjestu.

Možda će vas zanimati

Sljedećeg ponedjeljka taj rekord pada i Srbin će biti usamljen na prvom mjestu sa 311 nedjelja sa titulom najboljeg tenisera na svijetu. 

Taj rekord je sam po sebi fascinantan, ali ako se pogleda kako je teniski svijet izgledao od to 4. jula 2011. godine do sada, vidi se surova dominacija srpskog tenisera. 

On je za to vrijeme došao do 310 nedjelja na čelu ATP liste, ona je 22 nedjelje bila zamrznuta, a osim Novaka samo su još trojica tenisera bila na vrhu: Rafael Nadal, Endi Marej i Rodžer Federer. 

Nadal je 107 nedjelja bio prvi, Endi Marej 41 nedjelju,a  Rodžer Federer 25. To je ukupno 173 nedjelje, a Novak polako ide ka tome da duplira ovaj njihov učinak! 

Neće biti lako, za to mora bar do kraja godine da bude prvi, ali za sada mu niko nije ni blizu. A ni tenis ne pamti ovakvu "vladavinu"! 

Srpski teniser je od 2010. do 2020. godine bio prvi na listi 275 nedjelja, i jedini teniser koji je imao dominantniju deceniju bio je Pit Sampras, koji je u devedesetima bio na čelu 276 nedjelja. Ipak, on je tokom 2000-ih vladao još samo 10 nedjelja, a Novak bi mogao da obilježi i narednu deceniju.

Za sada je 35 nedjelja prvi i ne namjerava da stane, Ima i više osvojenih grend slemova od svog idola, pa iako je Amerikanac bolji za tu jednu nedjelju, jasno je čija dominacija duže traje.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC