• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Većina Hrvata navija za Novaka - mi smo jedan narod: Srđan Đoković otvorio dušu i "pecnuo" Federera!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

"Nemam nijednu jedinu zamerku i kažem da se ni ne družim s ekstremistima kojih ima i kod vas i kod nas, ja se obraćam normalnom narodu", rekao je Srđan Đoković.

 srdjan-djokovic-hrvati-navijaju-za-novaka-mi-smo-jedan-narod-intervju Izvor: MN PRESS

Srđan Đoković, otac najboljeg srpskog i svetskog tenisera Novaka Đokovića, otvorio je dušu u razgovoru za hrvatski "Jutarnji list" i odmah rekao da njegov sin "nema tendenciju da bude najbolji svih vremena", nego da to već jeste.

Možda će vas zanimati

"Po broju sedmica provedenih na broju 1, pa u međusobnim okršajima, po broju masters titula, jedino mu nedostaje olimpijsko zlato i te dve titule koje će već ove godine osvojiti. On je najbolji i sve u svetskom tenisu zavisi od njega. On može da izgubi, ali ne zato jer ga je protivnik nadigrao, nego zato jer mu je on dozvolio da ga protivnik pobedi", iskreno je poručio Srđan Đoković.

Novakov otac ističe da je uvek bio optimista u životu i dodaje da su njegovi snovi po pitanju sinovljeve teniske karijere ostvareni još pre četiri godina.

"Ovo sve što čini i dalje je neverovatno. I ne samo za Srbiju, već i za čitav region. I za bivšu zemlju", rekao je Srđan Đoković i time "načeo" drugu temu koja nije toliko vezana za sport, više za politiku.

"Za mene je sve to isto, pa nek se ljuti ko hoće i kako god hoće. Za mene je to bila i ostala jedna zemlja i jedan narod. I jednostavno mi moramo zajedno, jer pojedinačno ne možemo ništa da uradimo. Niko nas ne smatra ozbiljno, osim ako ne napravimo neku vrstu unije, ekonomske, bilo kakve, mi smo onda ozbiljan faktor i neće se moći igrati s nama kao što se sada igraju. Što se tiče njega i njegove karijere, to je stvarno jedna bajka koja traje i danas".

Dobro je poznato da su engleski mediji veoma negativno pisali o Đokoviću, pa se postavlja pitanje da li bi isti odnos imali prema njemu da je kojim slučajem prihvatio britanski pasoš?

"A šta vi mislite!? Pa da li oni odgovaraju za njihove sportiste, pa kako su napravili da njihovi sportisti ne moraju odgovarati i ne moraju ići na doping kontrolu!? To je samo jedan primer. Na Olimpijskih igrama. Oni i dalje misle da je to njihov svet, a da smo mi svi ostali eto tako, sitniš za potkusurivanje. A nije tako, i mi smo deo evropske civilizacije. I normalnog sveta! I nemamo čega se stideti", rekao je Srđan Đoković i dodao:

Izvor: MN PRESS

"To što se događalo u prošlosti s jedne i druge strane, ja samo kažem, neka svatko nosi svoj krst. Ali mi moramo zajedno, nemamo kud! Nemamo izbora. Mi moramo biti zajedno. Apsolutno i jedino tako možemo se izboriti da nas promatraju kao ravnopravne ljude".

Otac najboljeg tenisera sveta je podsetio da su čak i na grend slemu u Australiji, gde je sada devetostruki šampion, navijači bili na strani rivala.

KAO DŽORDAN!

"On neće još napustiti tenis, njegova karijera će trajati još godinu i pol-dve, do tri najviše kada će svi mogući parametri biti u njegovom vlasništvu. On je i sada najbolji teniser na svetu i jedan od najboljih sporista svih vremena. Pa evo i jedan engleski novinar je nedavno izjavio prošle nedelje, iako su oni ljuti protivnici njegovi, da njegovi rivali više nisu Federer i Nadal, nego ga uspoređuju s Tajgerom Vudsom i Majklom Džordan. On vam je ta kategorija. On je jedan od najboljih sportista svih vremena, ne samo tenisera svih vremena".

 "Neverovatno. Tamo su navijali ne za njega, već za Novakovog protivnika. Što je neverovatno, jer on je pre toga bio osmostruki prvak Melburna. I oni su navijali protiv njega. Ali, vidite šta je Novak, on je mentalna gromada kojoj ne možete ništa napraviti, jer kad se on skoncentriše, niko mu ništa ne može. Spominjete Kinu? Zašto u Kini igra najbolji tenis? Pa zato jer tamo oseća ljubav i privrženost, on je u Indiji božanstvo, u Južnoj Americi, u Africi! Pa nije taj zapadni svet - celi svet!? Pa oni su petina čovečanstva, jedna osmina, jedna desetina! Oni su izmislili taj sport, svaka im čast na tome, ali i mi iz drugih delova sveta imamo se pravo baviti tim sportom. Samo priznajte ono što jeste! Zamislite vi da su oni zamerili Novaku što se borio za te momke koji su od 50. mesta pa nadalje koji jedva preživljavaju i jedva sastavljaju kraj s krajem".

"Sam se izborio za pomoć njima i to bez pomoći Nadala i Federera. Sam se jeste izborio da oni dobiju puno više novca da se mogu vratiti u svoju zemlju ako izgube u prvom kolu, da ne moraju pozajmljivati novac. I to je Novak. To je zlato koje se tako i treba slaviti".

Srđan je podsetio i da je Novak kroz čitavu karijeru bio fer na terenu, grlio je protivnike i čestitao im na dobrim potezima, ali bez obzira što to neki drugi retko čine - oni osvajaju nagrade za fer-plej, dok se tu Đoković obično ignoriše.

Izvor: MN PRESS

"I koliko je puta dobio ATP godišnju nagradu za fer plej? Pa nijednom! A koliko je Federer dobio? Pa jedno 15 najmanje! Što je strašno", rekao je on.

Otac našeg tenisera je rekao da se dobro seća kada je Novak nastupao u Umagu, a ističe da nikada nisu čuli nijednu ružnu reč, bili su fantastično dočekani.

"Ogromna većina hrvatskog naroda navija za Novaka, a onih par posto koji ne navijaju njima se ni ne obraćam. Pa Zlatko Mateša! Uvek nam je bio sjajan domaćin! Uvek čestita, svaku pobedu Novaka, gleda ga kao da mu je sin, kao da mu je iz kuće. Ima toliko ljudi koji se dive i poštuju Novaka. Nemam nijednu jedinu zamerku i kažem da se ni ne družim s ekstremistima kojih ima i kod vas i kod nas, ja se obraćam normalnom narodu", poručio je Srđan Đoković.

Posebnu ulogu u boljim odnosima ima i saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića.

"Mislim da je to Novaku leglo kao kec na desetku. To Goranovo pojavljivanje u stručnom štabu. Pogodio je kao uvek! Novak je fantastičan u svakom pogledu i zna koje su mu mane, vrline su ogromne, ali ima i mane koje je tokom čitave karijere pokušavao da ispravi. Sam i uz pomoć stručnjaka, bivših tenisera, kao što je Ivanišević za servis. To je živa istina kako mu je popravio servis. I digao mu je preciznost, procente i jačinu. Niti on više ne baca tako visoko, Čilić je bacao možda i previsoko, a Novak je isto imao problema, izvijao se poput Čilića i on mu je to ispravio. To je fantastična stvar. Njihova saradnja dovela je do fantastičnog osvajanja trofeja u Australiji", zaključio je on.

(MONDO/Jutarnji)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC