• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjajna trka na početku sezone – pogodite ko je pobijedio! I prvo mjesto i novi rekord za asa

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Spektakularan početak takmičarske godine!

 Luis Hamilton pobjednik trke Velika nagrada Bahreina Formula 1 Izvor: Tanjug/AP Photo/Kamran Jebreili

Sedmostruki svjetski šampion Formule 1, vozač Mercedesa, Luis Hamilton pobijedio je danas u prvoj trci u sezoni za Veliku nagradu Bahreina. U uzbudljivoj trci na stazi Sakir, Hamilton je zahvaljujući odličnoj vožnji ali i dobroj taktici Mercedesa pobijedio u neizvjesnoj završnici ispred Maksa Verstapena iz Red Bula, koji je krenuo sa pol pozicije.

Hamilton je tako ostvario 96. pobjedu u karijeri. On je pobijedio rezultatom sat, 32 minuta, 03,897 sekundi. Verstapen je zaostao 0,745 sekundi, a treće mjesto zauzeo je Valteri Botas iz Mercedesa sa zaostatkom od 37,383 sekunde. On je osvojio i dodatni bod za najbrži krug trke.

Možda će vas zanimati

Hamilton je danas postao i svjetski rekorder u broju krugova na prvom mjestu!

Vozač Meklarena Lando Noris zauzeo je četvrto mjesto, peti je bio Serhio Peres iz Red Bula, a šesto mjesto zauzeo je Šarl Lekler iz Ferarija.

Sedmi je bio Danijel Rikardo iz Meklarena, osmi vozač Ferarija Karlos Sainc, deveti je bio Juki Cunoda iz Alfa Taurija, a 10. mjesto zauzeo je Lens Strol iz Aston Martina.

U krugu za zagrijsvanje Peres se zaustavio pored staze, pa su vozači imali dodatni krug da se zagriju. Peres je otišao u boks odakle je i počeo trku nakon što su svi vozači prošli. Verstapen je dobro startovao, odbranio se od napada Hamiltona i zadržao je prvo mjesto, ispred sedmostrukog svjetskog prvaka.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Kamran Jebreili

Botasa je ubrzo obišao Lekler i preuzeo treće mjesto, a zatim je na stazu izašlo vozilo bezbjednosti, pošto je Nikita Mazepin iz Hasa izletio sa staze i udario u zaštitnu ogradu. Fetel, koji je startovao sa posljednjeg mjesta zbog kazne od pet pozicija nakon što je ignorisao žute zastave u kvalifikacijama, popravio je plasman za šest mjesta i popeo se na 14.

Trka je nastavljena u četvrtom krugu, poveo je Verstapen, ispred Hamiltona, Leklera, Botasa, Gaslija, Norisa, Rikarda i Alonsa. Lekler je odmah napao Hamiltona, a dobro je vozio i Rikardo koji se popeo na šesto mjesto. U tim trenucima sa Gaslijevog bolida otpalo je prednje krilo, pa je na kratko na snazi bilo virtuelno vozilo bezbjednosti.

Verstapen je u petom krugu imao 1,4 sekunde prednosti nad Hamiltonom, Btoas je uspio da obiđe Leklera i vratio je drugo mjesto, a iza njih vozio je dvojac Meklarena, Noris i Rikardo. Noris je u osmom krugu napao Leklera, ali se vozač Ferarija na kratko odbranio, pošto ga je Britanac obišao krug kasnije.

U 13. krugu u boks su otišli Alonso, Noris, Lekler, Strol i Antonio Djovinaci, a krug kasnije i Hamilton i Rikardo. Hamilton se na stazu vratio kao četvrti, a Rikardo kao 12. U tim trenucima Verstapen je imao 6,5 sekundi prednosti nad Botasom, a iza je bio Sainc, ispred Hamiltona i Peresa.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Andrej Isaković, Pool

Aktuelni šampion je u 15. krugu obišao Sainca za treće mjesto, a zatim je vozio najbrži krug trke. Sainc je u 16. krugu otišao na zamjenu guma i vratio se na stazu ispred Raikonena, na 12. mjesto. Botas je poslije toga otišao u boks i vratio se kao četvrti iza Peresa.

Vodeći Verstapen otišao je na zamejnu guma u 18. krugu, poslije čega je prvo mjesto preuzeo Hamilton, a iza njih vozili su Peres, Botas, Noris Lekler i Fetel.

Botas je ubrzo obišao Peresa, a u tim trenucima na prijanjanje se požalio Verstapen, koji je zaostajao 6,5 sekundi. Veliku borbu na stazi vodili su Fetel, Alonso i Sainc, a vozač Ferarija je u 21. krugu preuzeo osmo mjesto ispred nekadašnjih svjetskih šampiona Fetela i Alonsa.

Verstapen je u 23. krugu smanjio zaostatak za Hamiltonom na četiri sekunde, pet krugova kasnije i na dvije sekunde, a Hamilton je tada obavijestio ekipu da ne može da vozi brže. Hamilton je u 29. krugu otišao na zamjenu guma i vratio se na stazu kao treći, a vodio je Vestapen ispred Botasa.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Kamran Jebreili

Finac je u 31. krugu otišao u boks, zadržao se 10,9 sekundi i na stazu se vratio kao peti iza Leklera na četvrtom i Norisa na trećem mjestu.

Iz Mercedesa su rekli Hamiltonu da pojača, a on je odgovorio da neće izdržati do kraja na istim gumama, u trenucima kada Verstapen ima 17,7 sekundi prednosti. U 38. krugu Mercedes je ponovo kontaktirao sa Hamiltonom, u vezi sa upozorenjima direkcije trke oko izlaska sa staze u četvrtoj krivini, a Britanac je rekao da nije znao da je to zabranjeno. Nekoliko krugova ranije Red Bul je o tome obavijestio Verstapena.

U 40. krugu u boks je otišao Verstapen i vratio se na stazu iza Hamiltona sa 8,5 sekundi zaostatka. Holanđanin je smanjivao zaostatak, 15 krugova prije kraja zaostajao je 6,5 sekundi, a iz ekipe su ga obavijestili da će imati dovoljno dobre gume da se bori protiv Hamiltona u završnici.

U 44. krugu došlo je do kontakta Fetela i Okona i oni su zbog toga pod istragom. Hamltona su u 48. krugu iz boksa obavijestili da se Verstapen pribložava, a on im je odgovorio da ga puste da radi svoj posao.

On je u 51. krugu pogriješio i sišao sa staze, pa se Verstapen primakao na pola sekunde. U 53. krugu Verstapen je napao Hamiltona i obišao ga, ali se Britanac ubrzo vratio na prvo mjesto, nakon što je Holanđanin izašao široko sa staze, a o tome su ga obavijestili iz Red Bula. Iz ekipe mu je rečeno da im je iz direkcije trke predočeno da mora da vrati poziciju Hamiltonu jer je izašao preširoko prilikom obilaženja.

Verstapen je u posljednjem krugu smanjio zaostatak ispod pola sekunde, ali nije uspio da stigne Hamiltona.

Druga trka u šampionatu na programu je 18. aprila u Italiji.

(Beta)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC