• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Strašan sudar u Formuli 1 - trka nakratko prekinuta! Verstapen pobjednik poslije drame

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Moglo je da bude nezgodno.

 sudar formula 1 imola Izvor: Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

Vozač Red Bula Maks Verstapen trijumfovao je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Emilije Romanje u Italiji.

Verstapen je na početku trke obišao vozača Mercedesa Luisa Hamiltona koji je bio na pol poziciji, sigurno je vozio tokom čitave trke i ostvario 11. pobjedu u karijeri. On je pobijedio rezultatom dva sata, dva minuta, 34,598 sekundi.

Možda će vas zanimati

Trka je bila prekinuta u 33. krugu poslije sudara vozača Vilijamsa Džordža Rasela i Valterija Botasa iz Mercedesa. Obojica su nepovrijeđeni izašli iz svojih vozila.

Hamilton je zauzeo drugo mjesto, iako je u jednom trenutku bio deveti, kada je izletio sa staze. Sedmostruki svjetski šampion osvojio je i dodatni bod za najbrži krug trke zbog čega je i zadržao prvo mjesto u generalnom plasmanu. On je trku završio sa 22 sekunde zaostatka za Verstapenom.

Vozač Meklarena Lando Noris zauzeo je treće mjesto, što je njegov drugi plasman na podijum. Noris je zaostao 23,702 sekunde za pobjednikom.

Četvrti je bio Šarl Lekler iz Ferarija, a peti je bio njegov timski kolega Karlos Sainc.

Vozač Meklarena Danijel Rikardo zauzeo je šesto mjesto, sedmi je bio Lens Strol iz Aston Martina, a osmi Pjer Gasli iz ekipe Alfa Tauri. Vozač Alfa Romea Kimi Raikonen zauzeo je deveto mjesto, a 10. je bio Esteban Okon iz ekipe Alpin.

Po mokroj stazi u Imoli Hamilton je krenuo sa pol pozicije, dobro je startovao Verstapen sa trećeg mjesta, obišao je prvo Peresa, pa zatim Hamiltona sa kojim je imao kontakt posle čega je svjetski prvak izašao na travu. Lekler je preuzeo treće mjesto od Peresa, Rikardo je bio peti, a Botas je izgubio dvije pozicije i pao je na 10. mjesto.

Hamilton je tada prijavio da je bolid oštećen, a iz ekipe mu je rečeno da se radi o graničnoj ploči.

U prvom krugu došlo je do kontakta vozača Vilijamsa Nikolasa Latifija i Nikite Mazepina iz Hasa, Vilijams je izletio sa staze udario u zaštitni zid i završio trku, pa je na stazu izašlo vozilo bezbjednosti.

U četvrtom krugu Mik Šumaher iz Hasa proklizao je, udario u zid i oštetio prednje krilo. Dijelovi bolida su ostali na stazi, a Šumaher je poslije dva kruga vozeći oštećeni bolid otišao u boks.

Kada je staza očišćena i uklonjen bolid Vilijamsa, trka je nastavljena u sedmom krugu, poveo je Verstapen ispred Hamiltona, koga je ubrzo napao Lekler. Do 10. kruga Verstapen je stekao više od pet sekundi prednosti nad Hamiltonom, a veliku borbu vodili su vozači Meklarena Noris i Rikardo, koji je u 12. krugu obišao timskog kolegu za peto mjesto.

Hamilton je u tim trenucima dobro vozio, uspio je da smanji zaostatak na četiri sekunde, a Peres je dobio kaznu stani kreni od 10 sekundi zbog nedozvoljenog preticanja dok je sejfti kar bio na stazi. Verstapen i Hamilton su bili najbrži i "odlijepili" se od ostalih vozača, u 17. krugu Lekler je za sedmostrukim svjetskim šampionom zaostajao skoro 15 sekundi.

Iz Meklarena su tada naredili Rikardu da propusti Norisa, za koga su rekli da ima bolji tempo, što je Australijanac i učinio, a ubrzo je Britanac stekao pet sekundi prednosti nad timskim kolegom. U 21. krugu najbrži krug na stazi vozio je Peres. Fetel je otišao na zamjenu guma, a tada je dobio kaznu kreni stani od 10 sekundi pošto točkovi na njegovom bolidu nisu bili postavljeni na vrijeme uoči trke.

Hamilton je uspio da smanji zaostatak na 1,5 sekunde u 27. krugu, a tada je Verstapen otišao u boks na zamjenu guma i na stazu se vratio kao treći. Poslije toga u boks su otišli Sainc, Rikardo i Strol, a u 29. krugu i Hamilton, koji se zadržao četiri sekunde, zbog čega se na stazu vratio iza Verstapena, kome su gume zamijenjene za 2,2 sekunde.

U 31. krugu Hamilton je pogrešio i izletio sa staze, a trebalo mu je vremena da se vrati i pao je na deveto mjesto. Ubrzo je došlo do sudara vozača Rasela i Botasa, poslije čega je trka prekinuta.

Poslije oko pola sata trka je nastavljena letećim startom, poveo je Verstapen, a Noris je odmah obišao Leklera za drugo mjesto. Hamilton je nastavio trku sa osmog mjesta, iza Strola.

Verstapen je vozio najbrže krugove i do 38. kruga stekao je 2,2 sekunde prednosti nad Norisom, a u tom krugu sa staze je izletio Peres i pao je na 14. mjesto. Krug kasnije Hamilton je obišao Strola za šesto mjesto, a u 42. krugu i Rikarda za peto.

U tim trenucima za 12. mjesto borili su se Peres i Fetel i mijenjali pozicije. U 49. krugu Hamilton je napao četvrtoplasiranog Sainca, koji je uspio da se odbrani, ali samo do 50. kruga, kada je Britanac preuzeo četvrto mjesto.

Aktuelni šampion primakao se ubrzo Lekleru na manje od sekunde i obišao ga je u 55. krugu za treće mjesto, pa se našao na nešto više od sekunde zaostatka za Norisom. Hamilton nije odustajao, napao je Norisa, koji se dobro odbranio u 57. krugu. U 60. krugu Hamilton je bio uspješniji, obišao je Norisa i preuzeo drugo mjesto. Noris je tada putem radija rekao ekipi da je Hamilton bio prebrz.

Hamilton je do kraja trke uspio da osvoji dodatni bod za najbrži krug, pa sada ima 44 boda, jedan više od Verstapena. Treći je Noris sa 27 bodova.

Naredna trka u šampionatu na programu je 2. maja za Veliku nagradu Portugala.

(Mondo/BETA)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC