• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novaku je muka, ali mora da sačuva prvo mesto: Đoković nije u formi, a na šljaci brani više bodova od Nadala!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

U trci za prvo mesto Srbin beži svima, ali mora da razmišlja i o bodovima koje brani iako ne voli kada mu je to na pameti.

 novak-djokovic-rolan-garos-poeni-rafael-nadal-atp-lista-madrid-rim-beograd Izvor: MN PRESS

"Ne znam za plan, smučilo mi se planiranje. Samo mislim na grend slem turnire, ove ostale igram da bih se pripremio za njih“.

Možda će vas zanimati

Tim rečima je počeo Novak Đoković konferenciju za medije nakon poraza u svojoj zemlji, u teniskom centru koji nosi njegovo ime.

Njemu je muka, a možemo da naslutimo i zašto.

Zbog pandemije uzrokovane korona virusom teniska takmičenja se konstantno pomeraju. Sezona je počela turbuletno, Australija je zahtevala odlazak u karantin, potom je morao da se prilagođava i povredi stomačnog mišića, a posle osvajanja trofeja u Melburnu po deveti put, Novak je rešio da napravi dvomesečnu pauzu.

Plan je bio da Đoković putuje u Majami gde je šest puta bio šampion, nakon toga u Monte Karlo pa zatim u Beograd. Ipak masters u Majamiju ostao je bez srpskog asa.

Povreda je uspešno sanirana, ali je Novak posle svih turbulencija poželeo više vremena sa porodicom koja nije mogla da bude sa njim u Australiji zbog strogih pravila karantina.

"Planiranje ludom radovanje", tako bi u sportu od početka sezone mogla da glasi čuvena izreka. Palo je u vodu učešće u Majamiju, ali nije na mastersu u Monte Karlu u kojem Srbin takođe voli da igra.

Na turniru koji je Rafael Nadal osvajao 11 puta, a i Đoković u dva navrata, svi su naslućivali 57. susret teniskih titana - koji se na kraju nije dogodoio.

Najpre je Đoković ispao jer ga je u trećem kolu savladao Britanac Danijel Evans, a onda je usledio još veći šok kada je u četvrtfinalu Rafael Nadal počišćen sa šljake od strane mladog ruskog tenisera Andreja Rubljova.

Ipak, na kraju Monte Karla srpski teniser nije imao razloga za brigu jer dok je trajala borba za drugo i treće mesto između Rafaela Nadala i Danila Medvedeva, Novak je zapravo uvećao prednost za 90 bodova.

Izvor: Profimedia/Christophe Saidi

Zaostaje za samo dva pehara, trenutno Nole broji 18 dok su Španac i Švajcarac po 20 puta u karijeri podigli grend slem trofej.

KAKO SADA STOJE STVARI?

Đoković trenutno ima 11.963 poena, Nadal je preuzeo drugo mesto od Medvedeva trijumfom u Barseloni i sada ima 9.810 dok ga Rus gleda sa trećeg mesta sa 9.700 poena.

Srbinu su dvojica rivala na oko 2.000 bodova iza njega, ali i Novak ima dosta poena da brani u ovom delu sezone, iako je to "Rafina teritorija".

Prethodne sezone Novak je došavši do finala Otvorenog prvenstva Francuske osvojio 1200 poena tako da je to brojka koju on brani, dok je šampion Pariza 13. peharom došao do 2000 novih poena. Najmanje opasna pretnja obojici trebalo bi da bude Medvedev koji je prošle godine ispao na startu i tako zaradio samo 10 poena, ali opet sa druge strane ako se njegova forma uzme obzir mogao bi da bude nezgodan ako reši da zaradi nove poene.

ZAŠTO BI NOVAK MORAO DA IGRA U MADRIDU?

Upitan hoće li igrati na mastersu u Madridu, Đoković je rekao da mu se smučilo planiranje, pa tako ostaje da naslutimo da li će da putuje u špansku prestonicu.

Kada se sve stavi na papir prvi reket sveta bi trebalo da ode u špansku prestonicu gde se takmičenje održava od 2. do 9. maja jer, ako ništa drugo, on je čovek koji brani titulu u prestonici Španije.

Turnir se nije igrao prethodne godine, ali je 2019. pehar završio u rukama srpskog asa nakon velike pobede u finalu protiv Grka Stefanosa Cicipasa, momka koji je sada u strašnoj formi i koji je osvojio masters u Monte Karlu i opasno namučio Nadala u Barseloni.

Upravo zbog tih 1.000 bodova iz 2019. godine, Novak bi morao da se pojavi u Madridu i proba da odbrani trofej i tako podigne formu. Nadal će, na primer, u Madridu morati da nadoknadi tek 360 bodova.

POSLE MADRIDA - RIM, A TROFEJ OPET BRANI NOVAK!

Posle Madrida, teniseri će spakovati kofere i preseliti se u Rim, gde će se igrati još jedan turnir iz masters serije.

Novak bi trebalo da jedva čeka da zaigra u Italiji gde takođe brani titulu, ali iz 2020. godine. Tada je postao rekorder po broju osvojenih masters turnira sa 36 trofeja, postao i najstariji teniser koji je podigao trofej, a znamo da Đoković obožava da igra pred italijanskom publikom (ukoliko je bude bilo).

I tu će Novak braniti 1.000 bodova, dok će Rafin posao biti daleko manji - 180 bodova. Zbog promena ATP po pitanju rangiranja i brisanja bodova, neće Đoković moći da izgubi sve bodove već samo polovinu (1.000 bodova sa mastersa znači brisanje 500 bodova ukoliko ne nastupi na turniru), ali bi Rafa i te kako mogao da smanji zaostatak.

JOŠ JEDAN BEOGRAD, PA ROLAN GAROS

Novakove planove ne znamo, ali je nedavno u Beogradu izjavio da su mu grend slemovi primarni cilj. Posle Rima, u ATP rasporedu je i drugi turnir u Beogradu, gde bi Đoković eventualno mogao da stigne do tek 250 novih bodova.

Da li će mu taj turnir predstavljati pripremu za Rolan Garos ili će ipak doći u nezgodnom trenutku, ostaje da vidimo. Nije isključeno da će opet biti tu jer se održava u srpskoj prestonici.

Đoković uz Rolan Garos, gde je stigao do finala, brani ukupno 1.600 bodova (po starom sistemu bi to bilo 3.200), ali i Rafa će imati svojih 1.000 bodova sa pariske šljake koje treba da sačuva.

Nije dobro počelo po Novaka na sezoni šljake, ali uz dva do tri turnira pre Rolan Garosa, sasvim je dovoljno vremena do tog 30. maja i početka takmičenja u Parizu.

Đokoviću je samo taj poslednji turnir na šljaci istinski prioritet, pa zato ni posle par neočekivanih poraza ne bi trebalo otpisati mogućnost da baš on nasledi Nadala kao šampion Rolan Garosa i osvoji 19. grend slem titulu.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC