• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novakova decenija - sve je počelo 4. jula 2011: Od tada nema "velike trojke", Nole je ispred Federera i Nadala zajedno

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Na današnji dan se navršava 10 godina tokom kojih smo vremenom počeli da shvatamo da je Novak Đoković najbolji teniser svih vremena.

 novak-djokovic-najbolji-svih-vremena Izvor: Profimedia

Dominacija Novaka Đokovića svjetskim tenisom počela je famoznim nizom od 43 uzastopne pobjede koje je ostvario na kraju 2010. i u prvoj polovini 2011. godine.

Možda će vas zanimati

Ali zvanično, vladavina Đokovića počela je prije ravno 10 godina - 4. jula 2011. i od tada istorija tenisa više nije ista!

Na današnji dan navršava se čitava decenija kako je Đoković prvi put u karijeri postao najbolji teniser svijeta, pošto je po osvajanju Vimbldona svrgnuo s trona Rafaela Nadala i zasjeo na vrh - vrh kojim je najduže vladao upravo on.

Kada pogledamo svu moguću statistiku i učinak tenisera od 4. jula 2011. do 4. jula 2021. godine, ne postoji "velika trojka", već samo dominacija Novaka Đokovića!

Zaključno sa tim Vimbldonom od prije 10 godina, Đoković je osvojio 17 od svojih 19 grend slem trofeja (sa Australijan openom 2011. je to 18) što je skoro polovina svih dostupnih slemova i više nego što su Rafael Nadal i Rodžer Federer osvojili zajedno! Od 39 dostupnih turnira (Vimbldon 2020. nije igran), Đoković je osvojio 17, a njegova dva najveća rivala - ukupno 15 (Nadal 11, Federer četiri). Ne moramo ni da naglašavamo da je Novak jedini osvojio četiri grend slema u nizu...

Izvor: Profimedia

Kada pogledamo trofeje u Masters 1000 kategoriji, od početka 2011. Novak ih ima 31, a Španac i Švajcarac zajedno 28. Dodajte na to i Završne masterse i odnos je 4:1 za Đokovića.

Novak je tog 4. jula 2011. počeo svoju prvu sedmicu na vrhu ATP rang liste, a sada ih ima 327. U ponedjeljak će to biti i 328. i ko zna dokle će taj broj da poraste. Federer i Nadal? Ukupno 132 nedjelje na vrhu rang liste...

Još jedan pokazatelj koliko je ova decenija zapravo bila era Novaka Đokovića jeste činjenica da je od 500 nedjelja u proteklih 10 godina, Srbin na vrhu proveo 65.6% vremena! Ove brojke bi bile još veće da ATP nije zamrznuo svoju rang listu na 22 sedmice tokom 2020. godine...

Nijedan sport nije imao trojicu najvećih sportista u njegovoj istoriji da nastupaju i takmiče se u istoj eri. Ali iako su Đoković, Federer i Nadal često opravdano smješteni u istu grupu pod imenom "velika trojka", detaljniji pogled među njihovim rezultatima jasno pokazuje:

Nikad niko kao Novak Đoković.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC