• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Daću sve od sebe da osvojim olimpijsku medalju!" Bh. tekvondoista kreće u Tokio - Tamo je 16 takmičara, u egalu smo!

Autor Dragan Šutvić

Nedžad Husić biće najmlađi bh. takmičar na Igrama u Tokiju

 nedžad husić tekvondo olimpijske igre Izvor: Promo/Tekvondo Savez BiH

Tekondo savez Bosne i Hercegovine organizovao je konferenciju za medije povodom odlaska Nedžada Husića, predstavnika BiH u taekwondou na Olimpijske igre u Tokiju i aktivnosti Saveza u proteklom periodu.

Osim istorijskog uspjeha, odlaska na Olimpijske igre, Tekondo savez BiH prošle godine je organizovao Evropsko prvenstvo za seniore u olimpijskim kategorijama i kadete, a ove godine dobio je organizaciju Tekvondo prvenstva za juniore u 2021. godini.

Možda će vas zanimati

Savez je takođe angažovao južnokorejskog majstora tekondoa Seung Ki Honga za trenera Kukion akademije u Bosni i Hercegovini u narednom periodu. Hong je najpoznatiji po svom radu u Hrvatskoj, kojoj je kao trener donio evropske, svjetske ali i dvije bronzane medalje na Olimpijskim igrama.

Zahvaljujući Olimpijskom komitetu BiH, biće realizovan projekat razvoja nacionalnog sportskog sistema Tekondo saveza BiH u vrijednosti od 35.000 dolara u sklopu kojeg bi trebalo da bude otvoen nacionalni Tekvondo centar sa najmodernijom elektronskom opremom.

Nedžad Husić biće najmlađi predstavnik BiH na Olimpijskim igrama u Tokiju.

"Kvalifikacije su bile izuzetno teške i naporne, ali vjerovao sam u sebe. Pripreme za Olimpijske Igre su malo drugačije, sve je tačno isplanirano, intenzitet treninga je pojačan i sada ulazimo u fazu privođenja kraju fizičke spreme. Tamo je 16 najboljih boraca, svi smo u egalu. Ne treba previše obećavati, ali daću sve od sebe i potruditi se da donesem prvu medalju za Bosnu i Hercegovinu što mi je uvijek bio cilj", rekao je Husić.

Nedžadov trener je ujedno i njegov otac Haris, koji je ovom prilikom istakao da su završili glavni dio priprema te planirali da završe pripreme u BiH zbog pandemije korona virusa.

"Prije toga smo uradili kvalifikacije i Evropsko prvenstvo i pokazalo se da možemo napraviti rezultat i bez odlazaka vani i skupih troškova. Podržali su nas Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Olimpijski Komitet BiH te im se ovim putem zahvaljujem. Najveći izazov bio je zadržati kilažu u kategoriji u kojoj se Nedžad takmiči i COVID-19 test. Uspjeli smo u tome i nadamo se najboljem rezultatu", rekao je Nedžadov otac.

Osim predstavnika u tekwondou, Bosna i Hercegovina će imati svog predstavnika u suđenju na Paraolimpijskim igrama, a to je Belmir Berberović.

"Ja sam među četvoricom najboljih sudija u Evropi i na posljednjem Evropskom seniorskom prvenstvu proglašen sam za najboljeg sudiju. Mislim da sam jedan od rijetkih sudija iz Bosne i Hercegovine koji je došao na taj nivo. Velika je čast predstavljati Bosnu i Hercegovinu i nadam se da će tamo proći sve u najboljem redu i da neću nikoga oštetiti", rekao je Berberović.

Prisutnim novinarima obratio se i član Predsjedništva Tekondo saveza BiH Samir Šarić.

"Svi smo radili naporno u ovom timu, brinuli smo se o logistici, finansijskim detaljima i svemu što je bitno za Olimpijske Igre. Mi smo kao Tekvondo savez BiH ponosni na sve što smo napravili. Moram se zahvaliti Olimpijskim kKomitetu Bosne i Hercegovine kao krovnoj organizaciji, kao i Ministarstvu kulture i sporta na čelu sa ministrom Samirom Avdićem", rekao je Šarić.

Dodao je da, osim priprema za Olimpijske igre, Tekvondo savez BiH organizuje pripreme tekvondo reprezentativaca.

"Preko Kukivon organizacije koja izdaje certifikate za crne pojaseve doveli smo stručnjaka Honga iz Južne Koreje za naredni period. Preko Olimpijskog komiteta BiH realizovaćemo projekat razvoja nacionalnog sistema sporta u sklopu kojeg će biti otvoren Tekvondo centar sa najmodernijom opremom. Želimo da stvaramo nove olimpijske nade i za to će nam biti potrebno 400 kvadrata za koje smo se obratili svim nivoima vlasti i naravno da očekujemo pomoć u realizaciji ovog projekta. U toku ove godine organizovaćemo i Evropsko prvenstvo za juniore što je veliki uspjeh obzirom da nijedna država u regionu nije dobila organizaciju ovako značajnog takmičenja", poručio je Šarić.

(mondo.ba/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC