• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jovan Lekić srebrni u Evropi: Krivo mi je zbog zlata, ali prezadovoljan sam, ovo je veliki uspjeh!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Banjalučki plivač Jovan Lekić sa dve medalje vratio se iz Rima.

 Jovan Lekić srebreo bronza Evropsko prvenstvo za juniore Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Na nedavno završenom Evropskom prvenstvu za junior u Rimu plivači iz BIH ostvarili su sjajne rezultate, a jedan od njih je i banjalučki plivač Jovan Lekić.

Možda će vas zanimati

 Iz Rima se vratio sa dve medalje, srebrnom osvojenom u discipline 400 mtara slobodno i bronzanom na 200 metara slobodno.

"Mnogo sam srećan što sam ostvario ovaj uspjeh i osvojio ove medalje sa mojim trenerom Goranom Grahovcem. U zadnje vrijeme sam mnogo trenirao i taj trud se isplatio. Ove medalje isključivo su posljedica mog truda. Probaću da opravdam očekivanja I da dalje budem ovako uspješan", rekao je Lekić I dodao da je bilo potrebno mnogo odricanja.

"Deset treninga sedmično, treninzi svaki dan. U zadnjih godinu dana četiri puta sam išao na pripreme, treninzi su bili jako teški, dosta je tu odricanja, ustajanja rano ujutro, bola, svega, bilo je tu dosta odricanja".

Lekić je plivao još dva finala u Rimu.

"Bio sam u finalu i na 1500 metara slobodno i na 800 metara slobodno. Na 1500 metara slobodno su dva Turčina i Mađar bili ispred mene, oni su dugoprugaši I u jako dobroj su formi I nisam mogao tu ništa da napravim. Na 800 metara sam bio četvrti, izgubio sam za tri sekunde medalju, jeste dosta zaostatka, ali mogao sam i tu možda da osvojim medalju. Nisam najbolje ušao psihički u tu trku, nisam bio spreman, a bio sam i umoran od prethodnih dana", rekao je Lekić, koji je na kraju zadovoljan nastupom u Rimu.

"Prezadovoljan sam svime, to je veliki uspjeh. Na 400 metara slobodno malo sam se razočarao što nije zlato, ali sve u svemu bilo je dobro".

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Predsjednik APK “22. April” i Jovanov trener Goran Grahovac ističe da je na Evropskom prvenstvu za junior u Rimu ostvaren istorijski uspjeh.

"Napravili smo istorijski uspjeh, u grad Banjaluku i BIH došla je evropska medalja. Osvojili smo jedno zlato, tri srebra i bronzu I tako zauzeli odlično 10. mjesto, a sve zemlje iz regiona bile su daleko iza nas.Očekivali smo Jovanovo finale, a u finalu je sve moguće, tako da nam se I otvorilo. Bili smo spremni da to uzmemo I od jedne medalje stvorili smo dve, samim tim stvorila se I odlična atmosfera u ekipi, Lana nam se priključila tim svojim rezultatima i čestitam im na tim uspjesima", rekao je Grahovac.

On je dodao da ovi rezultati bh. plivača nisu iznenađenje.

"Očekivali smo dobre rezultate. Lana je potvrdila primat u svojim disciplinama delfina, Jovan takođe. Išli smo na najviši plasman, zlatna medalja izmakla je Jovanu za 11 stotinki, ali ne treba biti nezadovoljan ni ovim srebrom i bronzom tako da je ovo veliki uspjeh za Banjaluku i BIH".

On se osvrnuo i na predstojeće Olimpijske igre na kojima će plivati I takmičari iz BIH.

"Predstavnici u Tokiju će biti Lana Pudar I Emir Muratović. Od Lane se očekuju visoki plasmani. Da ne ureknem, može da se očekuje jedno finale, a opet u finalu je sve moguće, Lana je spremna na jedan takav podvig", istakao je Grahovac.

I prokomentarisao činjenicu da je Plivački savez BIH odredio Muratovića za Olimpijske igre iako Lekić ima bolje rezultate u posljednje vrijeme.

"U ovom trenutku Jovan ima i veći broj bodova. Postoje datumi do kada se trebalo odrediti, ostaje žal što savez nije prepoznao kao budućeg olimpijca, ali mi smo prešli preko toga i okrenuli se nekim drugim stvarima, prije svega ovom Evropskom prvenstvu. Nismo dali da to utiče na njega, spremao sam ga da je to prolazna stvar, a evo tza tri godine su nove Olimpijske igre I ne sumnjam da će Jovan biti spreman".

Na kraju je prokomentarisao i odnos prema plivanju I sportu generalno u BIH i činjenicu da plivači nemaju podršku kao u drugim zemljama.

"Ogorčen sam na teke stvari, ali prije svega plivanje je sport strpljenja, to nas je i naučilo da se tako odnosimo prema tim stvarima na koje ne može da utičemo. Nadamo se da će se sa ovim medaljama I ta politika prema sportu promijeniti. Jedna Engleska ulaže tri miliona funti za jednog plivača, a budžet za cijeli sport u BIH je million KM. Osvojena medalja nema cijenu, to nas i gura naprijed i boli. Nadam se da će ove stvari da promijene gledanje na sport u BIH i RS", zaključio je Grahovac.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC