• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nedžad Husić ispisao istoriju bh. sporta: "Ima sreće, ali je mnogo više tuge... Malo je nedostajalo za medalju!"

Autor Dragan Šutvić

Bh. tekvondoista zauzeo je peto mjesto na Olimpijskim igrama u Tokiju

 olimpijske igre tekvondo nedžad husić Izvor: Promo/Tekvondo Savez BiH

Na Olimpijskim igrama u Tokiju, bh. tekvondoista Nedžad Husić ostvario je najbolji rezultat u istoriji BiH, zauzimanjem petog mjesta.

Možda će vas zanimati

U prvoj borbi, Husić se borio protiv predstavnika Japana, Rikarda Suzukija, a do pobjede je došao rezultatom 22:2. Bez većih problema bh. predstavnik je dominirao tokom čitavog meča, a zbog razlike od 20 poena nije ni došlo do treće runde.

U drugoj borbi Husić je imao borbu protiv predstavnika Egipta Mahmuda Aboua Abdelrahmana Vaela, koja je završila pobjedom bh. takmičarsa rezultatom 8:7 u posljednjoj sekundi.

U dosta izjednačenom meču, predstavnik Egipta je imao vodstvo do posljednjeg minuta kad, zbog jednog kaznenog udarca, Husić dolazi do izjednačenja.

U posljednjoj sekundi meča bh. predstavnik je udarcem došao do boda i pobjede, a samim tim i plasmana u polufinale.

U polufinalnom meču Husić se sreo sa Uzbekistancem Rashitovom Ulugbekovim.

Uzbekistanac je brzo došao do visoke prednosti, a tu rundu dodatno je obilježilo sudijsko pregledavanje jednog pogrešno dosuđenog udarca.

U drugoj rundi borba je bila nešto izjednačenija, ali je predstavnik Uzbekistana i dalje držao visoku prednost. U trećoj rundi trener bh. tima Haris Husić je tražio provjeru opreme u realnom vremenu, ali to nije promijenilo tok borbe, te je meč na kraju završen visokom pobjedom Uzbekistanca rezultatom 28:5.

U borbi za bronzanu medalju Husić je imao borbu protiv predstavnika Turske Hakana Rečbera, koji je susret otvorio sa 4:0.

Ubrzo nakon toga Husić izjednačuje, ali serijom udaraca Rečber dolazi do prednosti od 14:5, što je rezultat kojim je završena prva runda.
U drugoj i trećoj rundi Husić je bio nešto bolji, ali je prednost iz prve runde bila presudna pa je meč završen pobjedom predstavnika Turske rezultatom 22:13.

Ipak, bez obzira na poraz, 19-godišnji Husić je ispisao istoriju bh. sporta obzirom da je to najbolji rezultat BiH, ikada na Olimpijskim igrama.

"Ima malo i sreće, ali više tuge. Malo je falilo da donesem prvu medalju. Meni je poslije polufinalne borbe malo pala koncentracija, od te borbe nisu sve stvari išle kako treba i u repasažu mi je također koncentracija pala. Lagano sam ušao u borbu i tako je bilo. Nisu sudijske odluke uticale, koliko nekad elektronika zakaže. Ipak, sam sam se doveo u takvu situaciju, nije trebalo da dozvolim da primim te poene", rekao je Husić, koji će se spremati za Evropsko prvenstvo do 21 godine na kojem ima pravo nastupa, ali i za Pariz 2024. godine.

Nedžadov otac i trener, Haris Husić, bio je razočaran ali smatra da su mnogo naučili iz tog nastupa.

"Moramo se boriti. Nedžad i ja smo sada uočili neke greške na kojima ćemo raditi, nadamo se da ih nećemo ponavljati", rekao je Haris Husić.

Dodaje da, u obje borbe, Nedžad nije bio u elementu.

"Primijetio sam da ga nisu slušale noge, mislim da je sa Turčinom morao puno bolje da radi. Znali smo da ima drugi stil borbe. To nije bilo mjerilo Nedžadovog rada, on je morao puno bolje da se postavi i bude puno bolji, ali ali to je sport", naveo je Nedžadov otac i trener.

(mondo.ba/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC