• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Katarina je bila najljepša žena komunizma: Pokorila Sarajevo, oborila rekord Plejboja, a pratila ju je i tajna policija!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Katarina Vit je bila jedna od najvećih klizačica svih vremena, ali niko ne sumnja da je najviše očaravala svojim izgledom. Njena životna priča je bila i te kako burna.

 katarina vit klizačica i playboy Izvor: Profimedia

Bliže se polako Zimske olimpijske igre u Pekingu, koje su zakazane za početak 2022. godine, a to znači da ćemo ponovo imati prilike da gledamo najbolje sportiste i sportistkinje na snijegu i ledu.

Ipak, mnogi današnji ljubitelji zimskih sportova se vjerovatno ne sjećaju jedne od najvećih klizačica svih vremena, legendarne Katarine Vit, koja je svojim izgledom očaravala muškarce, klizanjem sudije, a u sve je "umiješala" i tajnu policiju Istočne Njemačke.

Možda će vas zanimati

Oko jedne stvari se zaljubljenici u umjetničko klizanje neće prepirati - svi će vam reći da je Katarina Vit bila najljepša klizačica koju su ikada vidjeli.

Ali ona je bila i nevjerovatno uspješna na ledu. Katarina je tokom bogate karijere bila dvostruka olimpijska šampionka, četiri puta je bila prvak svijeta i čak šest puta prvak Evrope.

Tokom 80-ih godina prošlog vijeka, muškarci su za njom uzdisali, a osim svojim sjajnim klizanjem, Vitova je očaravala prelijepim licem, izvajanim tijelom i bujnim poprsjem.

Legenda o Vitovoj išla je dotle da je sve to zanimalo čak i "Štazi", čuvenu tajnu policiju Istočne Njemačke. Godinama kasnije, kada je pao Berlinski zid, Katarina je otkrila da ju je tajna policija toliko pratila da su čak i mjerili trajanje seksualnih odnosa.

No, Vitova je stupila na veliku scenu još 1982. godine, osvojivši bronzu na Svjetskom prvenstvu u Kopenhagenu. Dvije godine kasnije došla je u Sarajevo na Olimpijske igre i sve šokirala osvajanjem zlatne medalje za samo 0.1 poen razlike.

Njemica je tada uspjela da izvede neviđen program sa tri trostruka skoka, a godinama kasnije je dominirala. Osvojila je četiri od narednih pet prvenstava svijeta, pet uzastopnih evropskih prvenstava, da bi vrhunac dostigla 1988. godine u Kalgariju. Tada je odbranila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama.

Katarina Vit na ZOI 1988.
Izvor: YouTube/Mintaka Alnilam

Za sve to vrijeme, Katarina Vit je pomjerala granice i svojim izgledom. Nosila je provokativne kostime koji su privlačili mušku publiku, a poslije osvajanja zlata u Kalgariju, riješila je da započne profesionalnu karijeru.

Vitova je sa kolegom Brajanom Boitanom, takođe olimpijskim šampionom, otišla na trogodišnju turneju po SAD, a njihov šou na ledu je uspio čak i da rasproda "Medison Skver Garden" u Njujorku.

Katarina se ponovo našla u centru pažnje 1998. godine, kada je riješila da se slika za "Plejboj". Magazin za muškarce sa Njemicom na naslovnici bio je drugi najprodavaniji broj "Plejboja" u istoriji - ispred je ostao samo onaj prvi broj sa Merilin Monro na naslovnoj strani.

Izvor: Instagram/Printscreen

U SAD je 1999. bile proglašena za najbolju klizačicu 20. vijeka, procjenjuje se da je tokom karijere zaradila čak 75.000.000 dolara, a godinama kasnije, Katarina Vit je otkrila šta se sve dešavalo u vrijeme komunizma kada je ona nastupala.

Vitova, smatrana za "najljepše lice komunizma", otkrila je da su tajne službe DDR-a jako rano počele da je prate.

"Ima osam godina i izuzetno je talentovana", stajalo je u jednom izvještaju koji joj je postao dostupan. U jednom intervjuu je pričala o drugim nepoznatim detaljima.

"U jednom izvještaju napisali su da sam vodila ljubav u hotelskoj sobi od 20.00 do 20.07 sati! Zapravo sam sjedila i razgovarala sa prijateljem. U jednom momentu smo zaćutali nekoliko minuta, i to je bio povod uhodi da napiše takvu glupost", objasnila je tada klizačica.

Katarini ni slava nije donosila samo dobre stvari. Službe u Istočnoj Njemačkoj su je čak odvojile od njenog prvog momka. Razlog? Bio je roker i nije se uklapao u predstavu o dobrom momku za veliku zvijezdu.

"U to vrijeme sam plakala kao kiša. Poslali su ga u vojsku u najdalje mjesto u DDR. Tri dana mi je trebalo da dođem do njega da bismo bili zajedno za vikend. To nam je prekinulo vezu, a ja sam bila uništena", pričala je Katarina.

Katarina Vit je kao klizačica bila jedna od najvećih takmičarki svih vremena, ali u privatnom životu joj stvari nisu išle tako sjajno. Imala je veliki broj momaka i veza, ali danas 56-godišnjakinja nikada nije bila u braku i nema djecu.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC