• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vrbas i Tara dočekuju najbolje raftingaše planete! Bliži se Svjetsko prvenstvo, u bh. timu sanjaju istorijsku medalju!

Autori Dragan Šutvić Autori 000

BiH će od 24. maja do 1. juna biti domaćin Svjetskog prvenstva u raftingu.

 rafting svjetsko prvenstvo 2022 banjaluka tara  Izvor: Aleksandra Janković/Srna

Najbolji raftingaši svijeta će se ove godine po drugi put okupiti u Bosni i Hercegovini!

Banjaluka i Foča, odnosno Vrbas i Tara, ugostiće najbolje među najboljima u ovom sportu, koji će se za medalje nadmetati od 24. maja do 1. juna.

Možda će vas zanimati

BiH je bila centar svjetskog raftinga sad već davne 2009. godine, kada je organizovano, prema riječima predsjednika Rafting kluba Kanjon Aleksandra Pastira, možda i najbolje prvenstvo ikada.

"Takmičenje koje smo organizovali 2009. godine bilo je fenomenalno. Od tada je prošlo 13 godina, nešto smo od tada naučili, pa ćemo vidjeti kako će sve izgledati. Glavni cilj je svakako razvoj raftinga kao sporta jer je 2014. godine poslije poplava koje su pogodile BiH rafting pokleknuo, sve je bilo uništeno. Na Kongresu koji je održan u Australiji vidjeli smo da još niko nije nadmašio organizaciju Svjetskog prvenstva iz 2009. godine. Siguran sam da je tada rafting bio pokretač razvoja u Banjaluci, a posebno avanturizma. Onog momenta kad smo se kandidovali, rekli su nam 'to je to' i samo pitali da li ćemo organizovati noćni slalom", istakao je Pastir na konferenciji za novinare.

Prvobitno je bilo planirano da BiH po drugi put prvenstvo svijeta u raftingu organizuje 2023. godine.

"Preuzeli smo ipak organizaciju godinu dana ranije. Malo je vremena, ali sam siguran da ćemo napraviti veliki događaj. Priredićemo spektakl na ceremoniji otvaranja, ovoga puta će to biti na vodi, a biće svakako i dosta iznenađenja", rekao je Pastir, podvukavši da će ceremonija otvaranja 26. maja od 21.00 čas ispod tvrđave Kastel.

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Prema Pastirovim riječima, kandidatura za organizaciju ovog prvenstva podnesena je prvobitno bez Tare.

"U saradnji sa Vladom Republike Srpske, oštinom Foča i sponzorima našli smo način da spust odradimo na Tari, koja je zaista jedinstvena u svijetu", navodi Pastir, podvukavši da je trenutni rat u Ukrajini umnogome uticao na broj ekipa koje će doputovati u BiH.

"Od 110 najavljenih timova doći će ih 80, a ekipe dolaze iz 23 države, toliko ih je za sada prijavljenih. Svakako treba da napomenem da mi ne plaćamo hranu i smještaj učesnicima Svjetskog prvenstva, tako da se očekuje veliki finansijski priliv Banjaluci i Foči", zaključio je Pastir.

Kapiten reprezentacije BiH Dragan Babić istakao je da tim naporno trenira već tri mjeseca.

"Počeli smo da radimo specifične pripreme na divljoj vodi što rafting čini adrenalinskim sportom, kapijama, stazi. Uglavnom u Banjaluci gdje treniramo vode su mirne, a sada smo počeli i na divljim vodama. Počeli smo da idemo u kanjon jer nam vrijeme to dozvoljava. Željeli smo da odradimo pripreme na Tari ali nažalost nismo zbog velikog vodostaja, ali planiramo u dogledno vrijeme da ponovo odemo jer veliki broj ekipa neće imati mnogo treninga na toj stazi i tu vidimo našu najveću prednost. Na Taru neće ni moći da ode mnogo ekipa jer je jako puno udaljeno i košta, dok iznajmite čamac i sve što vam treba, tako da će taj domaći teren u punom smislu biti naša najveća prednost", naveo je Babić, naglasivši da ekipa osjeća pritisak pred takmičenja jer je cilj – bar jedna od medalja.

Izvor: MONDO

"Ovo je nama peto ili šesto prvenstvo svijeta i uvijek smo bili tu negdje blizu. Očekujemo da ćemo sada iskoristiti tu domaću stazu jer smo sa HE Bočac uspjeli da dogovorimo visinu vodostaja za naše treninge. Jako je bitno da vodostaj bude konstantan i da bude onakav kakav će biti na takmičenju kako bismo imali neku prednost jer mnoge ekipe koje dođu ranije na treninge neće imati taj vodostaj, već smo na zvaničnom treningu. "

Ukoliko bude dozvoljen nastup reprezentaciju Rusije, na prvenstvu će učestvovati 85 ekipa, što bi, prema Babićevim riječima, bio rekord svjetskih prvenstva.

Koje selekcije će biti najveći konkurenti bh. timu na tom putu?

"Najviše očekujemo od ekipa Brazila, Japana, ako dođu sada Česi, Kostarika, Hrvatska... To su neke ekipe koje će nama biti najveći protivnici na putu ka medalji koju svi sanjamo. Međutim, nikad se ne zna. 'Bijeli buk' je staza koja je jako nepredvidiva i to je ono na čemu moramo najviše da radimo, da imamo dovoljan broj prolaza kroz 'Bijeli buk' kako nas ništa ne bi iznenadilo", zaključio je Babić.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaaa

Da je moguće i sunce bi izlazilo u Banjaluci

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC