• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počeo "Trofej Banjaluke": Međunarodni šahovski spektakl u gradu na Vrbasu (FOTO)

Autor Haris Krhalić

Počeo je drugi Međunarodni šahovski festival "Trofej Banjaluke" koji organizuje Centar za unapređenje i razvoj šaha "Gambit".

 Počeo drugi Međunarodni šahovski festival Trofej Banjaluke Izvor: Mondo/Haris Krhalić

Danas je počeo drugi Međunarodni šahovski festival "Trofej Banjaluke", koji organizuje Centar za unapređenje i razvoj šaha "Gambit" iz Banjaluke.

Manifestacija se održava u hotelu Bosna, a na njoj će učestvovati 14 ekipa kao i 120 učessnika u pojedninačnoj konkurenciji iz zemalja regiona.

Danas je na rasporedu turnir u ekipnoj konkurenciji na kojem pravo nastupa imaju mješoviti timovi (kombinovano dječaci i djevojčice) od 4 igrača do 14 godina starosti (rođeni nakon 01.01.2008. godine).

Predsjednik Gambita Nemanja Šipka, očekuje žestoku borbu na 64 crno-bijela polja s obzirom na kvalitet učesnika.

"Posljednjeg vikenda avgusta organizujemo jedan sjajan šahovski festival za djecu starosti do 14 godina. Danas je počelo ekipno takmičenje, imamo 14 ekipa koje učestvuju na turniru. Te ekipe dolaze iz Nikšića, Trebinja, Ljubinja, Nevesinja, Foče, Bijeljine, Doboja i naravno Banjaluke", rekao je Šipka pa nastavio:

"Očekujemo izrazito teške i neizvjesne borbe jer među takmičarima ima mnogo državnih i republičkih šampiona tako da očekujemo jako neizvjesan turnir. Sutra na pojedinačnom takmičenju očekujemo oko 120 učesnika gdje nam stižu gosti iz Hrvatske i Srbije".

Glavni sudija na turniru će biti međunarodni sudija Vladimir Šakotić koji iza sebe ima veliko iskustvo.

"Veliko je zadovoljstvo danas biti ovdje u ulozi glavnog sudije. Hvala organizatoru koji me je pozvao da sudim što sam ja sa zadovoljstvom prihvatio. Pomalo se već osjećam kao penzioner kada je šahovsko suđenje u pitanju. Smatram da je časno podržati svaku šahovsku akciju koje je dobra za šah u Republici Srpskoj. Turnir za mlade je nešto najbolje što se može desiti šahu na ovim prostorima", rekao je Šakotić koji je potom objasnio pravila kojih će se takmičari morati pridržavati.

Pravila u ekipnoj konkurenciji

Na turniru će danas biti odigrano devet kola po švajcarskom sistemu uz tempo igre od 10 minuta po igraču + 5 sekundi za svaki odigran potez. Turnir je rejtingovan kod FIDE za ubrzani šah.

Osmogodišnji Nikša Bulatović, koji iza sebe već ima velike uspjehe, nada se medalji i na ovom turniru.

"Šah treniram četiri godine. Nedavno sam u Bijeljini osvojio drugo mjesto, bilo je napeto, ali mi se sviđa kako sam odigrao. Nemam prevelika očekivanja od ovog turnira, ali nadam se nekoj medalji", rekao je Nikša. 

Jednaestogodišnja Jona Aranđelović Rakas ističe kako se najvažnije zabaviti i družiti, ali se nada i medalji.

"Šah treniram već četiri godine. Kod šaha mi se najviše sviđa to kako razmišljamo i dobijamo razne vještine koje će nam kasnije u životu poslužiti i naravno drugarstvo, druženje i zabava. Ove godine sam na republičkom i državnom takmičenju bila prva. Na ovom turniru bih voljela da odigram dobre partije i i da osvojim neke medalje, ali najbitnije da se zabavimo", rekla je jednaestogodišnja Jona Aranđelović Rakas.

Sutra je zakazan pojedinačni turnir, na kojem će se održati četiri takmičenja po starosnim kategorijama – do osam, deset, 12 i 14 godina starosti.

Organizator je pripremio nagrade za najbolje takmičare kao i užinu i osvježenje za sve takmičare. Svi učesnici pojedinačnog turnira će biti nagrađeni simboličnim poklonima, a za gostujuće ekipe su objezbijeđene posebne pogodnosti kada je smještaj u pitanju.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC