• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

20 godina od divljanja Hrvata u Kranju! Bio je to rasistički rat! Mene su pogodili kamenom! Evo šta se sve dešavalo tada

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Reprezentacija SCG pobijedila je Hrvatsku u finalu Evropskog šampionata u vaterpolu. A onda kreće divljanje navijača Hrvatske.

 Dvadeset godina od nereda na vaterpolo utakmici SCG - Hrvatska Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/youtube/ bbbmiro

Pre 20 godina reprezentacija SCG pobijedila je u finalu Evropskog šampionata u vaterpolu reprezentaciju Hrvatske rezltatom 9:8. Ali nažalost ta utakmica se neće pamtiti samo po pobjedi plavih momaka već i po nezapamćenom divljanju navijača iz Hrvatske.

"Bio je to mali rasistički rat. Bilo je više od 2.000 navijača hrvatske reprezentacije, pijanih i narkotoziranih, identifikovanih sa ustaštvom i jednom jedinom porukom – ubij Srbina. Uslovi su bili poptpuno neregularni, sve vrijeme su letjele kamenice i flaše, a bilo je samo pedesetak policajaca“, rekao je prije 20 godina za Danas Boris Tadić, tadašnji ministar odbrane Srbije i Crne Gore o finalnoj vaterpolo utakmici SCG i Hrvatske.

Sve vrijeme utakmice, kako je naveo Tadić koji je prisustvovao meču, navijači hrvatske reprezentacije preskakali su ogradu, a najmanje hiljadu ušlo ih je bez karata. U jednom trenutku su se i međusobno potukli.

"Dva puta smo se evakuisali sa tribina, a po završetku utakmice, pored bazena, dok smo proslavljali pobjedu, pogođen sam kamenom u grudi. Nisam se tukao, ali objektivno sam bio fizički ugrožen, što je sa diplomatskog aspekta nezamislivo. Nisam dobio nikakvo izvinjenje zvaničnika Slovenije. Ja sam bio predsjednik Organizacionog odbora FINA kupa i znam da je za organizaciju velikog vaterpolo takmičenja potrebno iskustvo. To Slovenija nema", naveo je Tadić tada.

Podsjećanja radi, vaterpolisti SCG pobijedili su Hrvatsku sa 9:8 i time odbranili evropsku titulu iz Budimpešte. "Plavi“ su tokom cijelog meča blli u rezultatskom zaostatku (u jednom trenutku 7:4 za Hrvatsku), da bi tek u produžetku prvi put poveli i sačuvali vođstvo do kraja.

"Mnogo smo jaki, mnogo smo jaki“, orilo se iz grla Šefika, Kuljače, Nikića, Udovičića, Savića, Ikodinovića, Jelenića, Gojkovića, Ćirića, Šapića, Vujasinovića, Jokića, Zlokovića, Filipovića, selektora Nenada Manojlovića i njegovih pomoćnika“, prenio je Danasov specijalni izvještač. Zbog nereda sa tribina, dodjela medalja uslijedila je kasnije u hotelu. Dileme oko prvog strijelca, kako je pisao Danas, nije bilo ni prije utakmice. U meču odluke Aleksandar Šapić, sada gradonačelnik Beograda, postigao je četiri pogotka, ukupno je imao 24, što ga je kandidovalo za ovu laskavu titulu.

Hrvati loše podnijeli poraz

Veliki broj hrvatskih navijača nije mogao da podnese poraz, pa je napravio pravi haos na tribinama a kasnije i po cijelom gradu. U divljanju na tribinama Nikola Kuljača je bio povrijeđen, ali je povreda glave bila brzo sanirana. Međutim neredi u Kranju trajali su cijeli dan. Hrvatski navijači obračunavali su se sa svim što bi im se našlo na putu, stalno izvikujući „Ubij, ubij Srbina“.

"Specijalne jedinice slovenačke policije reagovale su tek kada su huligani počeli da bacaju stolice u bazen i kada su krenuli ka novinarskoj loži gdje su se nalazili izvještači iz SCG“, pisao je tada Danas.

Odmah po završetku finalne utakmice kolone navijača uputilo se ka centru Beograda, kako bi, već tradicionalno proslavili novu šampionsku titulu, a zbog svega što se dogodilo "u sekundi je donijeta odluka" da se igrači i novinari prevezu avionom za Beograd.
Iste večeri potez od Slavije do Kalemegdana bio je prepun navijača, ulicama su kružili automobili koji su sirenama pozdravljali uspjeh vaterpolista.

Procijenjeno je da je bilo oko 25.000 ljidi na ulicama, od kojih je jedna grupa od 5.000 do 6.000 krenula ka hrvatskoj ambasadi uzvikujući „Srbija, Srbija“ i „Ubij, zakolji da Hrvat ne postoji“. Gađali su prozore, lomili žardinjere, a jedan mladić popeo se na balkon ambasade gdje je polomio hrvatski grb i pokušao da zapali zastavu, ali je na kraju odustao pa hrvatsku zastavu zamijenio srpskom. Tadić je apelovao da hrvatska ambasada mora da se zaštiti.

"Ta divljaštva sa vraćanjem na četnike i ustaše moraju da se prekinu, inače svemu tome nema kraja“, poručio je Tadić tada u telefonskom razgovoru za agenciju Beta.

Centar Beograda demoliran

Prema njegovim riječima, i pored izgreda hrvatskih navijača između reprezentativaca SCG i Hrvatske nije bilo konflikata.
Slavilo se i u Podgorici, Banjaluci, a na centralnom gradskom trgu u Novom Sadu, gdje se okupilo bilo oko 5.000 ljudi, slavlje je preraslo u divljaštvo, zbog čega je uži centar grada bio demoliran. 

Beogradska policija saopštila je da je 33 osobe privela zbog nereda i uništavanja državnih obilježja na ambasadi Hrvatske. U masovnoj tuči na bazenu, nakon finalnog vaterpolo meča u Kranju povrijeđeno je 14 policajaca, a isto toliko osoba je uhapšeno. Tadašnji hrvatski ministar inostranih poslova Tonino Picula otkazao je planiranu posjetu Crnoj Gori, a ambasadi Srbije i Crne Gore u Zagrebu uručena je protesna nota.

"Po ko zna koji put vidjeli smo da sportska pobjeda može da bude poraz za one koje u njoj ostanu bez dostojanstva, pristojnosti, poštovanja i naravno samopoštovanja“, poručila je Radmila Hrustanović, koja je tada bila gradonačelnica Beograda, koja se izvinjavala Hrvatskoj zbog napada građana na hravtsku ambasadu u Beogradu.

Zlatne momke ispred Skupštine SCG dočekalo je oko 10.000 ljudi, a jedna od poruka na transparentu glasila je „Momci, hvala za najveće srce u bazenu“. Obraćajući se okupljenom narodu kapiten vaterpolo reprezentacije Vlada Vujasinović rekao je, tom prilikom, da niko od igrača nije ranije igrao u onakvom "paklu", a da su "plavi" u finalu pružili možda najlošiju partiju, jer su uslovi za igru bili "nemogući". 

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC