• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prekršio pravilo za koje malo ko zna: Vozač Ferarija poslije pobjede ovo nije smio da uradi

Karlos Sajnc napravio grešku u Australiji i provukao se bez kazne.

 Karlos Sajnc prekršio pravilo nakon pobjede u Australiji Izvor: IMAGO / imago sportfotodienst / Profimedia

Vozač Ferarija Karlos Sajnc pobijedio je na trci za Veliku nagradu Australije, a mnogi nisu primijetili, niti saznali, da je slaveći trijumf prekršio pravilo za koje se malo zna. Formula 1 brani svim vozačima da skidaju opremu prije zvaničnog mjerenja poslije trke, a Španac je odmah posle izlaska iz bolida skinuo rukavice i bacio ih ka svom timu.

Engleski mediji prenijeli su da je Sajnc samo sklonio zvaničnika koji ga je usmjerio ka vagi, gdje vozači moraju da odu u svojim termootpornim odijelima, sa fantomkama, rukavicama i kacigama. U F1 postoji i pravilo da vozač mora sa zaštitnom opremom da bude težak 80 kilograma, a poznato je da tokom trke nekad izgube i do tri kilograma u kokpitu u kojem temperatura dostigne i do 50 stepeni Celzijusa.

Uprkos tom gestu Sajnc nije kažnjen. "Tehnički, nisam siguran da li bi to smio da uradi, ali ko mari sad za to", rekao je komentator Skaj sportsa Dejvid Kroft o tom momentu.

Ko je Karlos Sajnc

Izvor: Fonet, Scott Barbour/AP

Karlos Sajnc rođen je 1994. godine, u Formulu 1 ušao je još 2013. kao testni vozač timova Toro Roso i Red Bul, a debitovao je u trkama 2015, vozeći za za Toro Roso. Promijenio je tim 2017. kada je prešao u Reno, 2019. i 2020 je vozio za Meklaren, a od 2021. je u Ferariju, zajedno sa Šarlom Leklerom. Zamijenio je Sebastijana Fetela, a 2022. je potpisao novi ugovor, koji mu ističe na kraju 2024. Na kraju ove sezone napustiće tim i zamijeniće ga Luis Hamilton.

Takmičarsku 2024. započeo je na trećem mjestu u Bahreinu, potom je u Saudijskoij Arabiji morao da pauzira zbog zapaljenja slijepog crijeva, pa ga je zamijenio rezervni vozač Oliver Berman. U Australiji se ovog vikenda prvi put takmičio od operacije i iskoristio je činjenicu da je branilac titule Maks Ferstapen morao da se povuče. Njegovim trijumfom i Leklerovim drugim mjestom, Ferari je prvi put završio na dva najviša mjesta u jednoj trci još od 2022. godine i trke za Veliku nagradu Bahreina.

Sajnc je prvu pobjedu u karijeri ostvario 2022. godine u Velikoj Britaniji, 2023. je trijumfovao u Singapuru, a ovog marta u Australiji treći put je prvi prošao kroz cilj.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC