• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prve doping kontrole i u elektronskom sportu! Gejmeri iz BiH testirani na kokain, amfetamin i marihuanu (FOTO)

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

EAdriatic League i Esport Savez BIH pod redovnom kontrolom Antidoping agencije.

 EAdriatic League i Esport Savez BIH pod redovnom kontrolom Antidoping agencije Izvor: PROMO/eAdriaticLeague

EAdriatic League, u saradnji sa Esport Savezom Bosne i Hercegovine, postavlja nove standarde kao prva esport liga u Evropi koja je redovno podvrgnuta doping kontroli. Ova inicijativa dolazi nakon što je Međunarodna esport federacija, u saradnji sa WADA (Svjetska antidoping agencija), prošle godine uvela Antidoping pravila i prihvatila WADA Svjetski antidoping kodeks.

Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine nedavno je izvršila prve tri doping kontrole u elektronskom sportu u zemlji. Osim što se bori protiv upotrebe zabranjenih supstanci, Agencija aktivno radi na očuvanju integriteta takmičenja kroz borbu protiv namještanja mečeva i osiguravanje fer-plej uslova. Ovo je posebno značajno u kontekstu sprečavanja manipulacija koje bi mogle favorizovati kladioničare, čime se osigurava čistoća i poštenje u esportu.

Esport, koji obuhvata takmičenja u video-igrama na profesionalnom nivou, suočava se sa izazovima zloupotrebe stimulansa koji pomažu igračima da kontrolišu reflekse, brzo reaguju na promjene na ekranu, i nadvladaju stres. Među zloupotrebljenim supstancama su stimulansi specifični za ADHD, kao i kokain, amfetamini i marihuana.

Zahvaljujući inicijativi i saradnji sa generalnim sekretarom Goranom Kuzmićem i Esport savezom Bosne i Hercegovine, Agencija za antidoping kontrolu BIH usmerava esport u pravcu poštovanja svih pravila koji važe za tradicionalne sportove, demonstrirajući time ozbiljan pristup i organizovanost unutar esport zajednice.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC