• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poraz "zmajeva" za infarkt!

Autor mondo.ba

Rukometaši Bosne i Hercegovine poraženi su od Austrije 22:23 (11:9) u meču drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2018. godine u Hrvatskoj u utakmici za infarkt.

 Poraz "zmajeva" za infarkt!  Izvor: MONDO/Samir Cacan

Nakon startnog i očekivanog poraza u španskom Valjadolidu, ali i iznenađujuće pobjede Finaca nad Austrijom, "zmajevi" su pred četiri hiljade navijača u "Skenderiji" dočekali upravo Austrijance, ali ih u dramatičnoj završnici nisu zaustavili da uhvate "zadnji voz" za Hrvatsku.

BIH - Austrija 22:23 (11:9)

Šteta!

U nedjelju uveče, oko 4.000 ljubitelja rukometa gledalo je poprilično izjednačenu utakmicu u kojoj su oba tima imala svoje šanse za pobjedu, ali malo zbog nesreće, malo zbog grešaka u napadu u trenucima kad se "lomio" rezultat, izabranici Bilala Šumana su ostali kratkih rukava.

I u četvrtom međusobnom meču, BiH nije uspjela da zabilježi pobjedu nad Austrijom, koja uz jedan remi, sada ima i treću upisanu "recku" protiv "zmajeva".

Ključni čovjek u trijumfu gostiju bio je golman Robert Bauer, koji je kao hobotnica skidao "zicere" rukometašima BiH i na kraju zabilježio skoro 20 odbrana.

U taboru "zmajeva" najbolji akteri bili su Marko Tarabokija sa šest golova i Marin Vegar sa pogotkom manje, ali i golman Nebojša Grahovac čije su odbrane u finišu utakmice omogućile Bilalovom timu da se vrati u meč i stigne na korak do pobjede...

Ali, u tim ključnim momentima "zaštekao" je napad, koji je odavno prepoznat kao najveći problem reprezentacije BiH, i Austrija je sve greške surovo kaznila.

STATISTIKA

BiH: Benjamin Burić, Nebojša Grahovac, Alen Ovčina, Tomislav Nuić 2, Nikola Prce, Mirsad Terzić, Saša Marijanac, Marin Vegar 5, Marko Tarabokija 6, Ivan Karačić, Josip Perić, Marko Panić 3, Faruk Vražalić 3 Vladimir Vranješ 1, Muhamed Toromanović 2, Senjamin Burić. Selektor: Bilal Šuman.

Austrija: Tomas Bauer, Goran Aleksić, Aleksander Herman 1, Maksimilian Herman 3, Dominik Šmid, Janko Božović 1, Sebastian Frimel, Julian Ranftl, Robert Veber 6, Dominik Bamer, Gerald Zajner 1, Vilhelm Jelinek 1, Nikola Bilik 4, Raul Santos 5, Kristof Nojhold, Romas Kirveliavičius 1. Selektor: Patrekur Johaneson.

Najefikasniji u gostujućem timu bio je Robert Veber sa šest i Raul Santos sa pet pogodaka.

BiH je poslije dvije utakmice ostala bez bodova, ali se Austrija uprkos startnom porazu od FInske uspjela da izjednači na drugom mjestu s obzirom da su Španci lagano slavili u gostima rezultatom 36:21 (17:12).

Bez obzira na poraz, šanse "zmajeva" još postoje da se domognu Evropskog prvenstva u Hrvatskoj.

A relativno dobro je krenulo večeras u veoma "bučnoj" dvorani "Skenderija".

U prvih šest minuta "zmajevi" su imali minimalnu prednost od 1:0 i 2:1 zahvaljujući pogocima Marka Tarabokije i Marka Panića, ali su Austrijanci uspjeli da preokrenu na 2:3.

Kad je kapiten BiH Nikola Prce propustio sedmerac za izjednačenje, odgovornost za izvođenje penala preuzeo je Tarabokija i do odlaska na odmor bio nepogrešiv.

Iako je Tarabokija bio na kraju i najefikasniji, prvo ime "zmajeva" na večerašnjem meču je zbog golova, ali i nekoliko odličnih asistencija bio Marin Vegar.

Veći dio susreta igralo se "gol za gol" iako je BiH više vremena bila u minimalnom zaostatku i igrala u "grču" zbog neuigranosti.

Sve do 23. minuta kad su pogocima Vladimira Vranješa, Muhameda Toromanovića i odličnog Vegara, "zmajevi" otišli na "plus dva" (10:8) i imali nekoliko šansi i da povećaju prednost, ali večeras je na golu Austrije briljirao Robert Bauer.

U nastavku, Austrija je za tri minuta ponovo stigla do izjednačenja, a "zmajevi" su prvi gol u drugom dijelu postigli preko Toromanovića, a potom i Vegara za "minimalac".

Međutim, u 37. minutu Austrija je ponovo uspjela da okrene rezultat poslije dugo vremena (14:13) i tad su "zmajevi" napravili mini seriju od 3:0 i golovima Panića, a potom i Nuića ponovo vratila "plus dva" - 16:14.

Raspoložen za igru kod gostiju bio je Raul Santos i svojim trećim golom je nastavio sa "rezultatskom" klackalicom, da bi se za novo izjednačenje postarao Crnogorac sa austrijskim pasošem Janko Božović - 16:16.

Austrija je uzvratila svojom mini-serijom od 3:0 pogotkom Roberta Vebera za novo vođstvo gostiju poslije pomalo diskutabilne odluke čeških sudija koji su "svirali" sedmerac nakon odlične odbrane Nebojše Grahovca.

Gosti su nastavili niz poslije 12 odbrane Bauera i u nastavku akcije golom Santosa prvi put na utakmici poveli sa dva gola razlike tačno na sredini drugog poluvremena (16:18).

"Zmajevi" su kao i u prethodnom meču sa Špancima imali problema u napadu, ali mora se priznati da je lošoj realizaciji "kumovala" sjajna odbrana Austrije na čelu sa golmanom Robertom Bauerom.
Kad je u 38. minutu odbranio sedmerac Marku Tarabokiji, Bauer je praktično trasirao put ka pobjedi Austrije!

Nuić je potom smanjio na "minus jedan", ali je arbitar iz Češke poništio pogodak jer je rukometaš BiH "pao unutar šest metara jednom nogom" prije nego je uputio udarac ka golu Austrije, pa je ostalo dva razlike prije ulaska u posljednjih 10 minuta.

Napad BiH je štekao, a Austrijaci petim golom Santosa su povisili na 16:19.

Seriju Austrije od 5:0 i dugo "praznih" minuta prekinuo je Vegar iz sedmerca, potom je Grahovčeva odbrana osigurala lagani pogodak s krila, ali su Austrijanci ipak uspjeli da zadrže "plus dva" u 53. minutu.

Tarabokija je večeras odličan i ponovo je smanjena prednost i tri puta je BiH zahvaljujući odbranama Grahovca došla u priliku da stigne do izjednačenja, međutim, ni tri napada nisu bila dovoljna napadu da zzatrese mrežu Bauera.

Logično uslijedila je kazna i Austrija je u posljednjih pet minuta ušla sa "plus dva" (18:20).

Uslijedila je veoma uzbudljiva završnica - Panić je s devet metara "probio" mrežu, a potom i Tarabokija pogodio za novi "egal" - 21:21.

Grahovac je bio briljantan u finišu utakmice i svojim odbranama, ali i sjajnom asistencijom za Faruka Vražalića osigurao vođstvo BiH poslije dugo vremena (22:21).

Izjednačili su gosti, a potom je Toromanović promašio "zicer" za vođstvo i u posljednjih 50-ak sekundi Austrija je imala napad za pobjedu, koji nije propustila da iskoristi za 22:23.



Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Savić Darko

Sad je svima jasno koji je Marka gospodin,plakaće za njim mnogi

Marko

@Savić Darko Marka gospodina nije ni sreo u životu

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC