• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Južna Afrika preko "Gordog Albiona" do treće titule šampiona svijeta!

Autor mondo.ba/Fena

Ragbisti Južne Afrike po treći su put osvojili titulu svjetskih prvaka, nakon što su u subotnjem finalu 9. Svjetskog prvenstva, odigranom na Internacionalnom stadionu u Jokohami pobijedili favoriziranu Englesku sa 32:12 (12:6).

Bio je to treće finale za južnoafričku reprezentaciju i njihov treći trijumf, čime su se izjednačili s Novim Zelandom, dosada najuspješnijom reprezentacijom s tri svjetska pehara. Južnoafrička Republika je prva reprezentacija koja stigla do svjetskog trona nakon što je doživjela poraz u grupnoj fazi takmičenja, a pobijedio ih je Novi Zeland, kojeg je Engleska nadigrala u polufinalu.

Južnoafrikanci su nastavili tradiciju osvajanja trofeja Veba Elisa svakih 12 godina. Prvi su osvojili u svom prvom učešću na svjetskim prvenstvima, 1995. godine, kad su bili domaćini, a u finalu odigranom u Johanesburgu pobijedili su Novi Zeland sa 15:12 u produžetku, uz prisustvo tadašnjeg predsjednika Nelsona Mandele koji je predao pobjednički pehar legendarnom kapitenu Fransoi Pienaru.

Možda će vas zanimati

Sljedeću titulu osvojili su 2007. godine na stadionu "Francuska" u Sent Deniju, kad su u finalu nadigrali Englesku sa 15:6.

U reprizi tog finala u Jokohami Južnoafrikanci su odbranom slomili engleski napad koji je ostao bez pogotka. Ekipa pod vođstvom selektora Rasija Erazmusa strpljivom igrom stvarala je prilike za svog pouzdanog šutera Handrea Polarda koji je realizovao šest kaznenih udaraca i dva pretvaranja za 22 boda.

Engleske nade u preokret polaganjem je srušio u 66. minutu Makazolea Mapimpija, a konačni slom tima Edija Džonsa potvrdio je Česlin Kolbe još jednim pogotkom u 74. minutu.

Engleska je u četvrtom finalu doživjela treći poraz i ostala na jednoj tituli iz 2003. godine, kad su u finalu odigranom u Sidneju pobijedili Australiju sa 20:17 u produžetku. Zanimljivo, tada je Australiju vodio današnji engleski selektor Džons, koji je 2007. godine bio pomoćni trener u pobjedničkoj reprezentaciji Južnoafričke Republike.

Sija Kolisi, prvi tamnoputi kapiten u istoriji južnoafričke reprezentacije, sa saigračima je zaradio čast da po treći put u zelenom dresu "Springboksa" podigne trofej Vebba Elisa, a Rasi Erazmus, koji je reprezentaciju preuzeo tek 2018. godine, postao je prvi selektor koji je u istoj godini vodio jednu reprezentaciju do naslova svjetskog prvaka i pobjednika Ragbi Čempionšipa, prvenstva južne hemisfere u kojem se takmiče JAR, Novi Zeland, Australija i Argentina.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC