• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rafa je heroj Španije: 29-0 za šesti pehar Dejvis kupa

Autor Mirjana Šegan

Nadal u Madridu upisao osam pobjeda, uključujući i poslednji u finalu, zahvaljujući kojoj je stigao do pete "salatare" u karijeri

Španci su osvojili prvu titulu "novog" Dejvis kupa, nakon što je poslije 118 godina takmičenja odlučeno da se promijeni format.

Možda će vas zanimati

 "Salataru" su podigli pred domaćom publikom u Madridu, predvođeni najboljim teniserom svijeta, Rafaelom Nadalom. Upravo je Rafa u finalu protiv Kanade osvojio taj pobjednički bod, nakon što je savladao Denisa Šapovalova - 6:3, 7:6 (9:7).

Španci su do titule stigli nakon trijumfa nad selekcijama Rusije, Hrvatske, Argentine, Velike Britanije, a potom i Kanade.

Teniseri "crvene furije" su tako šesti put u istoriji podigli pehar namijenjen pobjedniku Dejvis kup takmičenja. Prethodno su bili šampioni i 2000, 2004, 2008, 2009. i 2011. godine.

Nadal
Izvor: Youtube/ Tennis Warden

Nadal je 2004. sa 18 i po godina postao najmlađi igrač čija je pobjeda bila odlučujuća u osvajanju trofeja Dejvis kupa. On je tada nadigrao Endija Rodika i Španiji omogućio konačan trijumf nad selekcijom SAD rezultatom 3:2.

Nadal je kao stub tog tima u dvorani "Kaha magika" nastavio pobjednički niz, koji sada broji 29 mečeva bez poraza. On je igrajući za nacionalni tim od 2004. godine upisao samo jedan poraz u singlu, i to na debiju, protiv Čeha Jiržija Novaka pre 15 godina.

U Madrid je stigao sa 24 trijumfa u nizu, pridodao ih je još pet u pojedinačnoj konkurenciji, uz tri koja je ostvario u dublu.

"Ovo je zaista sjajan osjećaj, posebno zato što smo uspjeli da pobijedimo pred našom publikom koja nas je bodrila cijele sedmice. Ovo je, bez sumnje, bila nevjerovatna sedmica, koju sigurno nikada neću zaboraviti. Mnogo sam srećan", istakao je 33-godišnji momak sa Majorke.

Meč Nadala i Šapovalova u Madridu bio je prvi duel ljevorukih tenisera u finalu Dejvis kupa još od 1982. godine, kada je legendarni Amerikanac Džon Mekinro pobijedio velikog rivala, Francuza Anrija Lekontea.

Rafa je istakao da ipak nije samo on tim Španije, već su veliki doprinos dali i ostali igrači - Roberto Bautista Ahut (kome je preminuo otac tokom turnira, a on se ipak vratio i pobijedio u finalu), Pablo Karenjo Busta, Marselo Granoljers i Felisijano Lopez.

Nadal je bogatoj riznici trofeja pridodao sada i petu titulu Dejvis kupa, uz to što ima 19 Grend slemova, i to sa sva četiri turnira, ukupno 84 ATP pehara, od čega najveći broj mastersa - 35, zlatne olimpijske medalje u singlu (2008. u Tokiju) i dublu (2016. u Riju), i sada mu samo nedostaje pehar završnog turnira sezone. Dva puta igrao je u finalu (2010. i 2013), ali taj trofej nikada nije uspio da osvoji.

Publika u Madridu imala je priliku da uživa i u nastupu uvek atraktivne Šakire, koja je zvanično zatvorila finalni turnir Dejvis kupa.

Šakira na Dejvis kupu
Izvor: YouTube/Shakira

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC