• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS o dodjeli novca klubovima: Tradicija, rang, masovnost...

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS oglasilo se povodom dodjele milion i po KM iz budžetske rezerve, sportskim klubovima u RS.

 Vlada RS - dodjela 1.530.000 KM sportskim klubovima Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Finansijsku pomoć dobilo je 17 košarkaških, 12 fudbalskih, po dva rukometna i plivačka kluba, po jedan odbojkaški, bokserski i vaterpolo klub, te jedan individualni sportista, a iznosi idu od 20.000 KM do 150.000 KM.

Možda će vas zanimati

S obzirom na činjenicu da su ostali klubovi ostali uskraćeni za pomoć, prije svega oni koji se takmiče u istom rangu kao oni kojima je dodijeljena pomoć, uputili smo pitanje Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS na osnovu kojih kriterija su dodijeljena sredstva i određeni iznosi. Nakon 11 dana dobili smo i odgovor.

"Vlada RS je na 50. sjednici donijela Zaključak broj: 04/1-012-2-3283/19, kojim su finansijski podržani brojni sportski klubovi Republike Srpske. Odobrena sredstva finansijske pomoći klubovima još nisu realizovana, ali se transfer sredstava očekuje u narednom periodu. Kriteriji za razvrstavanje klubova po određenim iznosima su višestruki a osnovni su tradicija i kontinuitet sportskih rezultata, odnosno funkcionisanja kluba u dužem vremenskom periodu, između ostalog u i eks Jugoslaviji a potom i kroz čitav kontinuitet postojanja Republike Srpske. Zatim trenutni plasman, odnosno rang takmičenja u Prvenstvu RS, Prvenstvu BiH kao i međunarodna tradicija. Osim navedenog jedan od kriterija je bio i masovnost sporta, odnosno članstvo konkretne sportske organizacije, publicitet, kategorizacija sporta. Vlada Republike Srpske i Ministarstvo porodice, omladine i sporta pružaju kontinuiranu podršku sportskim klubovima i ta praksa će biti nastavljena i ubuduće, u skladu sa raspoloživim sredstvima“, navodi se u odgovoru Ministarstva porodice omladine i sporta RS.

Ono što je bilo zanimljivo je da je Vlada RS dodijelila 100.000 KM za ŽKK Mladi Krajišnik, koji je izbačen iz Premijer lige BIH zbog duga prema KSBIH u iznosu od 3.800 KM, a 20.000 KM odobreno je za OFK Sloga Gornje Crnjelovo koji je odustao od takmičenja u Prvoj ligi RS nakon samo par kola i sada se takmiči samo njegova druga ekipa u četvrtom rangu takmičenja u RS, pa smo zamolili za komentar ministarke Sonje Davidović.

"ŽKK Mladi Krajišnik' je vraćen u takmičenje i, prema našim saznanjima, izmirio je dio dugovanja. Klub ima višedecenijsku tradiciju tokom koje je bio višegodišnji osvajač Kupa i Prvenstva RS, te Kupa i Prvenstva BiH, iznjedrio brojne reprezentativke BiH i Srbije i bivše Jugoslavije. Takođe, dvije olimpijske medalje u Banja Luku su upravo donijele bivše članice ovog trofejnog kluba. Navedeno samo po sebi govori da je ŽKK Mladi Krajišnik jedan od simbola sporta u RS i upravo iz tih razloga je i dobio finansijsku podršku od 100.000 KM“, navodi se u odgovoru.

Podsjetimo generalni menadžer ŽKK Mladi Krajišnik Brane Čovičković potvrdio je 24. decembra za MONDO da je njegov klub vraćen u PLBIH.  Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS navelo je da su sredstva odobrena na 50. sjednici Vlade RS, a ona je održana 14. decembra.

Na odgovor kako je moguće da fudbalski četvrtoligaš RS, odnosno učesnik petog ranga takmičenja u BIH, dobije 20.000 KM nismo dobili odgovor.

Pročitajte i ovo

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC