• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krivac je koronavirus: Ograničen broj učesnika na maratonu u Tokiju

Autor mondo.ba/Anadolija

Od 38.000 učesnika, koliko se prijavilo za maraton 1. marta, neće biti dozvoljeno učešće onima iz kategorije "generalni učesnici" zbog epidemije virusa u Kini, što je već uticalo na brojne druge sportske događaje.

 Tokio maraton ograničen broj učesnika koronavirus Izvor: Takashi Aoyama/Getty Images AsiaPac

Zbog epidemije koronavirusa (Covid-19), broj učesnika na ovogodišnjem maratonu u Tokiju, koji će biti održan 1. marta, biće ograničen.

Organizatori tokijskog maratona nastojaće da ograniče broj učesnika s obzirom da su prošle godine imali desetine hiljada učesnika, tako što će dopustiti učešće samo elitnim sportistima, uključujući takmičare u invalidskim kolicima.

Možda će vas zanimati

Od 38.000 učesnika, koliko se prijavilo za maraton 1. marta, neće biti dozvoljeno učešće onima iz kategorije "generalni učesnici" zbog epidemije virusa u Kini, što je već uticalo na brojne druge sportske događaje.

Do Ljetnih olimpijskih igara 2020. ostalo je još manje od šest mjeseci, a olimpijski zvaničnici u Tokiju izrazili su zabrinutost zbog toga kako bi virus, koji se brzo širi, mogao da poremeti Igre, koje se održavaju od 24. jula do 9. avgusta.

Organizatori Ljetnih olimpijskih igara u Tokiju na sastanku sa predstavnicima Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) ponovili su prošle sedmice svoju jasnu poruku da održavanje Igara neće spriječiti širenje koronavirusa iz susjedne Kine.

Joširo Mori, predsjednik Organizacionog odbora igara, naglasio je da ne razmatraju otkazivanje ili odgađanje Olimpijade.

Japanski car Naruhito otkazao je rođendansku proslavu, planiranu 23. februara. Na proslavi rođendana njegovog oca Akihita 2018. godine bilo je 82.000 zvanica.

Najnoviji bilans mrtvih od posljedica zaraze novim korona irusom u Kini iznosi 1.771 osoba, saopštila je ranije Nacionalna komisija za zdravlje.

Prema podsljednjim podacima, 70.548 osoba je zaraženo, dok je 105 ljudi umrlo u posljednja 24 sata, a evidentirano je najmanje 2.048 novih slučajeva zaraze korona virusom.

Broj zaraženih osoba otkriven izvan Kine ostao je na 57 u Hong Kongu i deset u Makauu.

Na medicinskom posmatranju se nalazi 150.539 osoba i taj broj je smanjen.

Vjeruje se da je novi koronavirus prešao sa životinja na ljude, posebno sa slijepih miševa.

Zaraza se proširila na više od 20 zemalja, među kojima su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Singapur, Francuska, Rusija, Španija i Indija.

Mnoge države, uključujući Tursku, evakuisale su svoje građane iz grada Vuhana - epicentra zaraze koronavirusom - i drugih pogođenih regija u Kini, stavivši te osobe u karantin i pod nadzor.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je vanrednu situaciju zbog ugroženosti zdravlja na međunarodnom nivou.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC