• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vavrinka: Protiv Novaka sam igrao najbolje, od Rodžera nema boljeg!

Autori mondo.rs Autori Nikola Janković

"Toliko je agresivan, menja ritam neprestano…", obrazložio je Vavrinka zašto misli da se nije pojavio bolji od Federera.

 Sten Vavrinka: Protiv Novaka Đokovića sam igrao najbolje, od Rodžera Federera nema boljeg! Izvor: Guliver, Hannah Peters/Getty Images AsiaPac

Novak Đoković i Sten Vavrinka nalazili su se na suprotnim stranam u Melburnu 2014, Parizu 2015. i Njujorku 2016. kada je Švajcarac ostvario tri od pet pobeda u 25 mečeva sa našim asom.

Tom skoru bi trebalo dodati i njihov duel sa US opena prošle godine koji Đoković nije mogao da završi zbog povrede, pa je neizvesnu pauzu u svetu sporta dočekao sa 17 gren slem trofeja i na odgovornom prvom mestu ATP liste.

Tezu da bi imao bar jednu više da je u tri pomenuta slučaja sa suprotne strane stajao bilo ko drugi iz plejade rivala u najvećoj eri muškog tenisa, samo je upotpunila činjenica da Sten i dalje nema gren slem titulu, a da prethodno nije pobedio Đokovića.

Anketa

Ko će se povući sa najviše gren slem titula?

  • Rodžer Federer

    10.22% (14)

  • Rafael Nadal

    8.03% (11)

  • Novak Đoković

    81.75% (112)

Ko će se povući sa najviše gren slem titula?

Rezultati
Izvor: Guliver/Getty images/Mike Hewitt, Mike Hewitt/Getty Images North America

Ima po jedan Australijan open, Rolan Garos i US open, na kojima je trofeje osvajao posle pobede nad tri godine mlađim Srbinom u četvrtfinalu i dva dramatična finala.

Moglo bi se reći da je Vavrinka bio i ostao jedna od najnezgodnijih prepreka na Đokovićevom putu ka statusu najvećeg ikad, odnosno da će njegovo ime biti često pominjano kao jedan od razloga zbog ukoliko naš najbolji sportista ne uspe u toj pustolovini.

Nekoliko dana nakon što su i sami međusobno "ćaskali" na društvenim mrežama, Vavrinka je govorio o "Velikoj trojici" i opisao kako je izgledalo igrati, pobeđivati i gubiti u tim susretima.

S pravom je konstatovao da je protiv Novaka imao najviše uspeha.

"Novak je član 'Velike trojke' protiv kog sam najviše igrao i toliko sam puta izgubio od njega", nije Sten bežao od skora 6-19, do kog se između ostalog došlo Novakovom serijom od 13 pobeda, ali je s pravom konstatovao da je najvažnije pobede beležio na najvažnijim mestima.

"Najbolji tenis u životu sam igrao baš protiv njega i imao sam sreće da dostignem svoj vrhunac baš na gren slemovima. Deluje mi kao da sam protiv njega uspevao da održavam punu snagu tokom tri, četiri, pet sati igre… Ta igra kojom sam ga pobedio tri puta na 'mejdžoru' je ostala nešto čemu težim", rekao je tokom video razgovora sa legendarnom teniserkom Kris Evert.

Od Rafaela Nadal imao je 15 poraza u nizu u jednom trenutku i objasnio ih nemogućnošću da kontroliše lopticu pod Rafinim spinovima koji su prkosili silama gravitacije.

"Mučio sam se da mu vratim servis kako treba, jer njegove loptice imaju toliko spina, plus je levoruk. Nema on vrhunski servis, ali tehnikom udarca čini da on bude jako neprijatan. Mene je, konkretno, lako stavljao u podređeni položaj udarcima posle servisa", prisećao se Vavrinka izazova sa kojim se suočio svaki teniser koji je stao preko puta Rafe i sa kojim se izborio samo jedan - Đoković.

Ostali imaju negativan skor protiv levorukog Španca.

"Ali, čak i kada pobedim Rafu ili Novaka, oni ostaju daleko bolji od mene. I dalje su kategoriju iznad mene. Pobedim ih s vremena na vreme, ali su realno liga za sebe", konstatovao je i priznao da se nije bavio tenisom u najsrećnijem periodu istorije.

"Deo sam generacije kojoj nije bilo prijatno, jer nije uspevala da osvoji mnogo pored 'Velike trojke' i Endija Mareja. Bilo je potrebno više vremena i rada da bih dostigao svoj vrhunac, a to opet nije često bilo dovoljno. Možda će se neki ljudi zapitati zašto sam  osvojio prvi gren slem tek sa 28, ali ne radi se o tome. Osvojio sam. To je to. Što se mene tiče, zadovoljan sam tim saznanjem", dodao je da ne žali što kao savrmenik trojke u čijem je vlasništvu ukupno 56 gren slem trofeja (!?) i dalje ima samo tri.

Na prste jedne ruke mogu se nabrojati teniseri koji su u istoj eri osvojili jedan.

"Moglo je da se dogodi da nikad ne osvojim. Ako bi to bilo to, bio bih super zadovoljan da do kraja karijere budem u Top 20 društvu i da odigram još neke nezaboravne mečeve".

Da li će njegov stariji i slavniji zemljak Rodžer Federer do kraja karijere osvojiti još neki ili će se povući sa 20, nije bila tema razgovora između Evertove i Vavrinke, ali jesu njegova iskustva iz mečeva sa 38-godišnjim velikanom.

"On je najbolji igrač koji se pojavio do danas. Godinama je sve osvajao i pobeđivao redom. Bolji je od ostalih i svakako bolji od mene. On ima potpuno drugačiji stil u odnosu na druge, konstantno ste pod velikim pritiskom. Toliko je agresivan, menja ritam neprestano…  U odnosu na moj stil, igrati protiv njega bilo je posebno zahtevno", govorio je Vavrinka u superlativu o Federeru, koji je od 2012. do danas osvojio četiri "mejdžorda", a tri u periodu bez povređenih Đokovića i Mareja.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC