• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plivanje žestoko ispašta, a Čabu je naročito pogodila jedna stvar

Autori mondo.rs Autori Večernje novosti

Selektor Srbije Igor Beretić napominje da su plivači već žestoko u minusu jer ne treniraju, a biće im potrebno i mnogo vremena da se vrate prvo "na nulu", a onda i da dođu do željene forme

 Plivanje-gubitak-korona-virus-poruka-Caba-Siladji Izvor: MN PRESS

Pandemija korona virusa žestoko je pogodila sport i sportiste. Zatvoreni u kućama profesionalci posljednjih nedjelja pronalaze razna rješenja kako bi ostali u formi i dočekali dan kada će dobiti zeleno svjetlo da se vrate svom poslu.

Najžešći udar je na "manje" sportove poput plivanja, gdje sportisti, prije svega, nemaju uslove i način kako adekvatno da treniraju tokom izolacije.

Možda će vas zanimati

Selektor plivačke reprezentacije Srbije Igor Beretić smatra da će svaka nedjelja "na suvom" biti korak unazad za plivače.

"Kao trener, u ovom trenutku analiziram period trenažnog procesa u posljednjih godinu dana, pogotovo sa Čabom Silađijem i Vukom Čelićem, koji su isplivali A olimpijsku normu. Prirodno, tražimo i rješenje kako bi se poslije ovolike pauze vratili na nivo prije pandemije. Mi smo veoma specifičan sport i plivačima je potreban određeni period da bi se vratili makar u staru formu. Sada oni u stanu ili kući imaju po dva sata 'suvog' treninga. Ali, na taj način želimo samo da smanjimo štetne efekte, jer bez rada u bazenu ne može da se napreduje", objasnio je za "Večernje novosti" Beretić.

"Potrebno je od pet nedjelja do dva mjeseca da se vrate na 'nulu', odnosno da dođu do tačke sa koje će moći napornim radom da se vrate u vrhunsku formu. Mnogo će zavisiti i od toga koliko je koji plivač preplivao kilometara u olimpijskom ciklusu, koliko je pravio pauze. Primjera radi, plivač preko ljeta ima pasivan odmor od dvije nedjelje, a treće se polako vraća u ritam. Sada su oni već pet nedjelja van bazena, što je previše", objasnio je selektor Srbije.

Čaba Silađi jedan je od onih koje je pauza žestoko pogodila. A onda je stigao i dodatni udarac koji nije mogao da prećuti. Ublažavanje mjera o tome da rekreativci mogu da se vrate u teretane od ponedjeljka, a profesionalci i dalje čekaju, ga je "dotukla".

"Znači rekreativci mogu u teretanu, a profesionalni sportisti i dalje čekaju da im se dozvoli treniranje?", napisao je na Twitteru Čaba i jasno stavio do znanja da bi trebalo ozbiljno obratiti pažnju na one koji Srbiji donose medalje.



Plivači, kao i ostali, ne znaju tačno ni kada će imati pravi trening, a ni sljedeće takmičenje.

"Evropska federacija je EP u Budimpešti, koje je trebalo da se održi u maju, pomjerila na avgust. Nije uradila kao organizatori Olimpijskih igara koji su se odlučili za iduću godinu. To je mnogo povoljnije i nadam se da će se EP pomjeriti makar za kraj godine. Ne bi bilo dobro da ostane u avgustu, jer za 12 do 15 nedelja ne može da se dođe do forme", naveo je Beretić.

On je naravno zabrinut i za budućnost plivanja, jer je ugrožena i egzistencija klubova i trenera.

"O tome da ne pričam. Ovo je ogroman udarac za klubove, jer ne žive od Silađija ili Čelića, već od članirana, škola plivanja... Mi treneri smo sjvesni da ćemo možda morati da se odreknemo jedne ili dvije plate, da bi se klubovi vratili u normalu. Sada je pitanje i da li će roditelji imati povjerenje da vrate djecu na plivanje. Mi smo zaista u velikoj opasnosti. Nadam se da će država, MOS, gradovi naći neko rješenje da se prebrodi ova situacija", rekao je Beretić.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC