• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd definitivno novi domaćin Svetskog prvenstva u boksu 2021!

Autor mondo.rs

Nju Delhi izgubio organizaciju Svetskog prvenstva u boksu naredne godine, a AIBA za novog domaćina odradila glavni grad Srbije.

 Beograd definitivno novi domaćin Svetskog prvenstva u boksu 2021! Izvor: MN PRESS

Beograd će postati prvi grad na svetu u kojem će se drugi put organizovati Svetsko prvenstvo u amaterskom boksu. Glavni grad Srbije, tada Jugoslavije, je 1978. bio domaćin najboljim amaterskim bokserima na planeti.

Tačno 43 godine kasnije, odnosno 2021, Beograd će opet ugostiti najjače pesnice sveta, s tim što će u gradu na ušću Save u Dunav ovaj put doputovati i najbolje dame u ovom popularnom sportu. 

Možda će vas zanimati

To je odluka Svetske federacije (AIBA), koja je u utorak definitivno oduzela domaćinstvo Nju Delhiju, jer Indija nije ispunila obaveze iz ugovora. Iz tog razloga Indija će morati da plati kaznu od 500.000 dolara. AIBA je praktično u februaru izabrala Beograd, a u utorak je samo ozvaničena odluka.

Vršilac dužnosti predsednika AIBA Mohamed Mustašane rekao je da je plan organizacije da se za održavanje zadrže ranije utvrđeni godišnji period (kraj leta i jesen), ako pandemija korona virusa to dozvoli, odnosno u jesen. Problem može da predstvlja činjenica da će se par meseci ranije održati Olimpijske igre u Tokiju.

"Siguran sam da je srpska nacija ponosna što je Beograd dobio domaćinstvo Svetskog prvenstva. Srbija ima sve što je potrebno za organizovanje jednog velikog takmičenja, za trenere, sportiste, zvaničnike i naravno verne navijača", rekao je prvi čovek AIBA.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je prošle godine suspendovao AIBA smatrajući da postoje mnogi propusti u vođenju finansija i samog upravljanja.

"Mi smo napravili veliki korak ka novom sistemu takmičenja, a takođe i finansijskoj stabilnosti organizacije, koja će sve manje zavisiti od novca dobijenog od MOK-a", rekao je Mustašane.

Prvi bokserski šampiona sveta održan je 1974. u Havani. Do 1986. se organizovao na svake četiri godine, a od 1989. na svake dve. Prvenstvo u Beogradu biće 21. po redu.

Bogota je ranije određena kao domaćin Svetskog prvenstva 2023. godine.

Najuspešnija nacija je Kuba, koja ima 138 svetskih medalja, čak 77 zlatnih. Na drugom mestu je Rusija (ne kao naslednik SSSR) sa 69 medalja. SFRJ ih ima 17 i samo jedno zlato. Srbija i Crna Gora imaju dve bronze.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC