• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TUŽNA LISTA: Sportisti čije SRCE nije izdržalo - od Vidićevog druga preko Gogića do Odža!

Autor Milutin Vujičić

Nažalost, mnogo sportista preminulo je zbog zastoja srca, neki čak i tokom utakmica...

 TUŽNA LISTA: Sportisti čije SRCE nije izdržalo Izvor: Denis Doyle / Stringer / Guliver / Getty Images, Gabriele Maltinti/Guliver/Getty Images, MN PRESS

Srbiju i region potresla je današnja vest da je košarkaš Majkl Odžo (27) preminuo je od srčanog udara u teretani u Beogradu. Snažnom centru, kom ni hitna pomoć nije mogla da pomogne, nažalost nije prvi sportista kome je u "punoj snazi" prestalo da kuca srce.

U pitanju je sindrom "iznenadne srčane smrti" koji kod sportista nije toliko retka pojava, pa smo nažalost bili svedoci i toga da su neki fudbaleri ili košarkaši preminuli tokom utakmice.

Možda će vas zanimati

Prava tragedija desila se tokom FIFA Kupa konfederacija 2003. godine kada je infarkt doživeo Mark-Vivijen Fo, tada samo 28-godišnjak. Kamerunac je igrao u polufinalu ovog takmičenja protiv Kolumbije na čuvenom "Žernalu", da bi u 72. minutu samo srušio na travu.

Nikoga nije bilo oko njega...

Ležao je na sredini terena i igrači su primetili da nije dobro, doktori su utrčali u teren. Više od 45 minuta su pokušavali da ga reanimiraju, ali nije mu bilo spasa. Imao je hipertrofičnu kardiomiopatiju, naslednu bolest srca, od koje najčešće umiru sportisti.

Smrt kamerunskog reprezentativca.
Izvor: YouTub/ThichSalong

Igrači su bili u potpunom šoku, ali je turnir na kraju ipak završen. Kamerun nije uspeo da osvoji trofej za Foa, nego je "zlatnim golom" Tjerija Anrija trijumfovala Francuska.

Nažalost, pre dve godine preminuo je i italijanski fudbaler Davide Astori. Italija je bila potresena vešću da je kapiten Fiorentine preminuo u snu pred utakmicu sa Udinezeom, a iako je bilo mnogo spekulacija u javnosti potvrđeno je zvanično da u pitanju akutni zastoj srca.

Navijači su bili u šoku, klubovi za koje je igrao (Fiorentina i Kaljari) su u znak sećanja na njega povukli dres sa brojem 13, a u narednoj utakmici bilo je mnogo suza. Postojala je i nezvanična informacija da je Fiorentina produžila Astorijev ugovor "zauvek" i da će novac pripasti njegovoj ženi i deci, ali je kasnije pokazano da je u pitanju lažna informacija. Sjajni štoper je imao samo 31 godinu i 14 nastupa za reprezentaciju iza sebe.

Izvor: Guliver/Gabriele Maltinti/Getty Images

Godinu dana pre njega preminuo je još jedan afrički fudbaler. Šeik Tiote bio je ljubimac navijača Njukasla i posle sedam godina na "Sent Džejmsu" otišao je u Kinu da zaradi novac "za penziju", ali nažalost umro je tokom treninga u junu 2017. godine.

Vezista iz Obale Slonovače samo se srušio tokom treninga Pekinga, a svi bivši saigrači pričali su lepo o njemu, što samo pokazuje koliko je bio omiljen u svlačionici. Nedugo pre nego što je doživeo infarkt odrađen je i lekarski pregled, ali nije primećeno ništa neobično. Čak 13 kasnije sahranjen je na vojnom groblju u Abidžanu, dok je njegov poslednji klub povukao dres s brojem "24".

Jedna od najšokantnijih scena viđenih na fudbalskom terenu desila se u avgustu 2007. godine kada je Antonio Puerta, bek Sevilje, kolabirao u svom kaznenom prostoru protiv Hetafea. Videlo se odmah da oseća nelagodu u grudima, pao je na teren, a prema njemu su potrčali saigrači.

Infarkt na utakmici Sevilje i Hetafea.
Izvor: YouTube/Carlos Santana

Najbrži su bili Ivica Dragutinović i Andres Palop, pokušali su da mu pomognu. Zamenjen je i otišao je u svlačionicu gde je još jednom pao u nesvest, pa je odmah prevezen u bolnicu. Nažalost, preminuo je samo tri dana kasnije pošto su mu otkazali organi usled više srčanih udara, a imao je samo 22 godine i pred njim je bila velika fudbalska budućnost.

Pogodile su nas i smrti Kristijana Beniteza, ekvadorski fudbaler koji je bio na korak od Zvezde, potom Pjermarija Morosinija, Mikloša Fehera i Danijela Harkea, a vredi istaći da je toga bilo i ranije.

Od infarkta je preminuo i legendarni američki košarkaš srpskog porekla Pit Maravić. Završio je karijeru i na jednoj rekreativnoj utakmici u Pasadeni je izgubio svest. Imao je 40 godina kada mu je srce otkazalo, a navodno su njegove poslednje reči bile "osećam se odlično". Autopsija je otkrila da se radi o retkom stanju, rođen je bez leve koronarne arterije, dok je desna bila neprirodno uvećana.

Za nastavak teksta kliknite dalje...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC