Sramota

Skandal! Ovo Novaku Đokoviću nikad neće priznati: Za njih postoje samo Federer i Nadal - i tako će biti zauvijek!

Autor Dragan Šutvić

ATP se ponovo oglasio i ostao je dosljedan ignorisanju najboljeg tenisera i najvećeg sportsmena sa reketom!

Tradicionalna nagrada Stefan Edberg, koju ATP dodjeljuje teniserima koji su najveći "sportsmeni", ove godine je dodijeljena bez Novaka Đokovića među kandidatima!

Zvuči zaista nevjerovatno, ali tačno je - nominovani su Fransis Tijafo, Rafael Nadal, Feliks Ože-Alijasim i Kasper Rud.

Iako Novak Đoković godinama ulaže veliku energiju u pomoć ostalima na Turu i iako je u najtežim trenucima, tokom pandemije, jedini preduzeo nešto za one koji se finansijski muče u "bijelom sportu" i ove godine je "preskočen".

To što nije čak ni među četvoricom najvećih sportsmena u tenisu sigurno će izvazvati niz komentara. U gomili dokaza, samo se podsjetimo kako je Novak reagovao poslije najbolnijeg poraza u sezoni - u finalu US Opena.

Kada je ispustio šansu da prestigne Federera i Nadala na "vječnoj listi" i da osvoji kalendarski slem, Đoković je u svom stilu čestitao Danilu Medvedevu kao prijatelju - i to na ruskom jeziku. Ali ni to, kao ni niz drugih sportskih poteza, nije bilo dovoljno da bude uzet u razmatranje za ovu nagradu.

Izvor: Profimedia

Zanimljivo je da je ovo priznanje uvedeno 1996, a da ga od 2004. dobijaju samo dvojica tenisera - Rodžer Federer 13 puta i Rafael Nadal četiri puta! Novak Đoković? Nijednom!

Laureate "Stefan Edberg" biraju teniseri, ali samo među igračima koje nominuje ATP. U zvaničnom obrazloženju navedeno je da ona pripada "igraču koji se tokom godine vodio najvišim nivoom profesionalizma i integriteta, koji se takmičio sa kolegama teniserima u najvećem duhu fer-pleja i koji promoviše igru kroz aktivnosti van terena". I već 17 godina prema njihovom mišljenju u tome uvijek ima boljih od Novaka.