• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kraj! Nema turnira u Kini dok se sve ne otkrije! Oštra odluka svjetske federacije - šta se dešava sa Peng Šuai?!

Autor Dragan Šutvić

Možda neće biti turnira sve do 2023!

 tenis nema turnira u kini zbog šuai peng Izvor: Profimedia

Iako se kineska teniserka Peng Šuaj oglasila i iako je poslala poruku da je dobro i kod kuće, to još nije dovoljna garancija da svijet tenisa vjeruje da je ona stvarno dobro.

Igračica koja je optužila visokog državnog zvaničnika da je seksualno zlostavljao nestala je na više od nedjelju dana, a Kina je poslije toga objavljivala njene slike i snimke, kao dokaz da je dobro.

Možda će vas zanimati

Situacija je i dalje krajnje zamršena i dok je takva, Međunarodna asocijacija igračica neće organizovati turnire u toj zemlji. To je potvrđeno i zvaničnim saoštenjem koje je potpisao prvi čovejk te organizacije Stiv Sajmon. On je nedavno dobio šansu da razgovara sa njom video pozivom.

"Kada je 2. novembra Peng Šuai objavila optužbe o seksualnom zlostavljanju posle visokog kineskog zvaničnika, WTA je naglasila da bi ta poruka morala da bude saslušana i prihvaćena krajnje ozbiljno. Igračice WTA, kao i sve žene širom svijeta, ne zaslužuju ništa manje od toga", navedeno je u poruci.

U saopštenju su citirane riječi teniserke upućene napasniku: "Čak i ako ovim pozivam samouništenje, reći ću istinu o tebi". Ona je znala da je čeka opasnost i opet svjesno izašla u javnost sa optužbama.

"Od tada, njena poruka je nestala sa interneta i diskusija o ovoj temi je cenzurisana u Kini. Tamošnji zvaničnici su dobili šansu da prekinu tu cenzuru i da pokažu da je Peng slobodna i u stanju da govori bez miješanja i prekidanja. Uz to, pružena im je šansa da istraže optužbe o seksualnom napadu i da urade to transparentno, ali nažalost - rukovodstvo Kine nije pristupilo ovoj veoma važnoj temi na kredibilan način. Sada, kada znamo gde je Peng, imam ozbiljne sumnje da je ona slobodna i bezbjedna i da nije cenzurisana i zaplašena", objavio je prvi čovjek WTA, Stiv Sajmon.

Uz objašnjenje da je sve navedeno krajnje neprihvatljivo, Sajmon je rekao da ne može da izlaže WTA igračice svemu tome i zato je uz podršku Borda direktora objavio trenutnu suspenziju svih WTA turnira u Kini, uključujući Hong Kong.

"Ne vidim kako da tražimo od naših sportistkinja da se takmiče tamo gdje Peng Šuai nema dozvolu da se slobodno izražava i tamo gdje je po svemu sudeći pritiskana da govori suprotno svojim ranijim optužbama. U skladu s tim, krajnje sam sumnjičav prema tome da ćemo staviti pod rizik naše igračice i osoblje i u 2022. godini u Kini", rekao je on.

Sajmon je naglasio da je izrazito zahvalan svima koji su poslali poruke za Peng Šuai i da žali zbog ove odluke.

"Izražavam nadu da će naše molbe i apeli biti uslišeni i da će kineske vlasti preduzeti korake da legimitivno riješe ovaj problem", navedeno je. 

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC