RIJEŠENO

Donijeta konačna odluka oko oduzimanja Ferstapenove titule! Hamilton se nadao čudu - stiglo zvanično saopštenje!

Autor Bojan Jakovljević

Maks Ferstapen neće ostati bez šampionske titule uprkos kazni za Red Bul.

Izvor: Profimedia

Maks Ferstapen neće izgubiti titulu u Formuli 1 osvojenu prošle sezone. FIA je donijela konačnu odluku i neće izgubiti poene, ali će Red Bul novčano biti kažnjen sa milionskim iznosom.

Nadao se Luis Hamilton da bi moglo da bude drugačije i da bi titula ipak mogla da "pređe" u njegovo vlasništvo, ali se to na kraju neće dogoditi. Podsjetimo, Maks je u posljednjem krugu poslije prave drame pretekao Luisa i tako stigao to prvog trofeja u najbržem cirkusu na svijetu.

"Red Bul" je zbog prekoračenja budžeta kažnjen sa sedam miliona funti i imaće manje vremena za testiranje bolida za narednu sezonu što bi moglo da ih košta u 2023. godini. Oni su poslije prvobitne kazne razmatrali pravo žalbe, htjeli su da ulože protest, ali bi onda rizikovali još više i doveli bi u problem Ferstapena i titulu, pa su odlučili da ipak prihvate astronomsku kaznu. Već su to dijelom i nadoknadili, jer je i ove sezone Maks šampion.

Oglasili su se i zvaničnici FIA saopštenjem.

"Poslije istrage utvrđeno je da ne postoji nikakav dokaz da je Red Bul uradio bilo šta na nepošten način, u lošoj vjeri ili sa namjerom da nekoga prevari. Moraće da plate kaznu od 7 miliona funti mjesec dana od momenta konačne i zvanične odluke", navodi se u tekstu.

Podsjetite se i kako je Maks došao do titule: