• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šok u Formuli 1 - hoće da oduzmu titulu Ferstapenu! Procurilo pismo poslato FIA: Kaznite ih, varali su!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Zek Braun, prvi čovjek Meklarena podigao je buru jer je javno tražio oštre kazne za Red Bul zbog prekršaja u prošle dvije, kao i u ovoj sezoni!

 Maksu Ferstapenu hoće da oduzmu titule u Formuli 1 Izvor: Profimedia/James Moy/Alamy Live News/jared C. Tilton

Prvi čovjek Meklarena Zek Braun podigao je pravu buru u Formuli 1, pošto je zatražio oštre kazne za tim Red Bula zbog probijanja dozvoljenog budžeta prošle sezone. U godini u kojoj je Maks Ferstapen u posljednjoj trci sezone osvojio titulu Red Bul je probio budžet, a ukoliko bi Braunov prijedlog prošao to bi moglo da znači i oduzimanje titule Ferstapenu! 

Braun je u pismu koje je poslao predsjedniku FIA Mohamedu Ben Sulajemu napisao da je probijanje budžeta jasno varanje, a tražio je i da se Red Buli smanji ovogodišnji budžet za sumu koja je dupla u odnosu na onu kojom su prešli svoj budžet prošle sezone. Takođe je tražio i da im se ograniči rad na bolidu za narednu sezonu, ali i oduzimanje bodova!

"Probijanje budžeta za 2.000.000 dolara u 2021. godini koja je pronađeno 2022. bi rezultiralo smanjenjem budžeta za 4.000.000 dolara u 2023. Uz to vjerujemo da bi trebalo da bude i drugih kazni koje bi trebalo da se primijene naredne godine kako bi se kaznilo to što je ovaj tim imao prednost u odnosu na druge", stoji u Braunovom pismu.

Pogledajte detalje poslednje trke prethodne sezone u kojoj je Ferstapen došao do titule koja bi sada mogla da mu bude oduzeta:

Sezona 2021. je prva u kojoj je uvedeno ograničenje budžeta i on je bio postavljen na 145.000.000 dolara. U toj sezoni su budžet probili i Aston Martin i Vilijams. Što se tiče Red Bula oni i dalje demantuju da su prešli budžet i ističu da su iznenađeni napadima šefa Meklarena.

Sada je na FIA da vide da li će prihvatiti ili odbiti prijedlog da se Red Bul kazni, a poslije istrage bi u najgorem slučaju tim mogao da ostane bez obje titule iz 2021. godine - konstruktorske i Ferstapenove! Da bi se to desilo potrebno je da se uz novčane kazne koje su predložene oduzmu i bodovi Red Bulu, što je takođe traženo!

"Ne osjećamo kako bi samo finansijska kazna bila dovoljna u slučaju ovog jako ozbiljnog prekršaja. Potrebna je i kazna u sportskom smislu. koju bi utvrdila FIA", naglasio je Braun. 

Ferstapenu bi i najmanja kazna ugrozila titulu jer je sezonu završio sa 395,5 bodova, ispred Luisa Hamiltona sa 387,5, što je svega osam bodova razlike. Što se Red Bula tiče, oni su u konstruktorskoj trci završili kao drugi daleko ispred trećeplasiranog Ferarija i ne bi im ništa značilo to moguće oduzimanje konstruktorskih bodova.  

A ovako je na kraju prošle sezone Ferstapenu na tituli čestitao Luis Hamilton, kome bi oduzimanje bodova najviše značilo! 

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC