Šok!

Debakl kakav se ne pamti - Njemačka je u šoku: Htio je da osvoji trofej, a ispao u kvalifikacijama i to za 0,2 poena

Autor Bojan Jakovljević

Karl Gajger je doživio vjerovatno najveći debakl u karijeri pošto nije prošao ni kvalifikacije u Insbruku!

Izvor: Profimedia/Daniel Karmann/dpa

Kakav šok na Novogodišnjoj turneji!

Nekadašnji osvajač ovog takmičenja i prošle godine drugi u generalnom plasmanu Svjetskog kupa Karl Gajger ispao je u kvalifikacijama za Insbruk! Nije blistao ni do sada ove sezone, ali je poslije dva takmičenja na "Četiri skakaonice" bio peti u generalnom plasmanu tog takmičenja, tako da je ovo ogromno iznenađenje za sve, a pogotovo njemačke navijače. 

Skočio je samo 108 metara u kvalifikacijama i završio kao 51. tj. prvi ispod crte. Poljak Štefan Hula sa 111,5 metara i ukupno 0,2 boda više je posljednji ušao u zvanični program takmičenja i imaće duel sa pobjednikom kvalifikacija Davidom Kubackim u srijedu od 13.30 kada krene zvanična prva serija u Insbruku.

Prvo mjesto u kvalifikacijama zauzeo je vodeći u generalnom plasmanu David Kubacki skokom od 128 metara, drugi je bio Kamil Stoh sa 126, a treći Anže Lanišek koji je skočio 121 metar, a zatim su slijedili Norvežani Marius Lindvik i Johan Andre Forfang.

Ubjedljivo vodeći u plasmanu "Četiri skakaonice" i osvajač takmičenja u Oberstdorfu i Garmišpartenkirhenu Halvor Egner Granerud bio je tek 13. a razočarali su i Manuel Fetner kao 14. Robert Johanson na 23. i Rjoju Kobajaši na 26. poziciji.