KALKULACIJE

Dvojica mogu da otmu Novaku prvo mjesto!

Autor Dragan Šutvić

Evo kako Novak Đoković može da zadrži, ali i da izgubi prvo mjesto na ATP listi.

Izvor: Profimedia/USA TODAY Network / ddp USA

Novak Đoković počeo je danas 409. nedjelju na vrhu ATP liste i plan mu je da se na njoj zadrži i poslije Australijan opena. Đoković je dogurao do četvrtfinala gdje će u utorak ujutru po našem vremenu (4.30) igrati protiv Tejlora Frica, odnosno ako pobijedi Amerikanca ima još dva koraka do nove titule u Melburnu. Ako bi došao do 12. grend slema u Australiji, ujedno i 25. u karijeri, Đoković bi bez ikakve dileme ostao na prvom mjestu ATP liste i od idućeg ponedjeljka, ali dvojica mu prijete...

Kao osvajač prethodnog Australijan opena, Novak Đoković može da izgubi 2.000 bodova, odnosno čak i u slučaju da trijumfuje - neće imati više od 11.055 bodova. S druge strane njegovi najveći rivali Karlos Alkaraz, Danil Medvedev, pa i Janik Siner, gotovo da nemaju šta da izgube!

Alkaraz prošle sezone nije učestvovao u Melburnu zbog povrede, Danil Medvedev je branio samo 90 bodova zbog prošlogodišnje eliminacije u trećem kolu, dok se ni Siner nije proslavio jer je "potrajao" samo do četvrtog kola i zaradio je 180 bodova. Sva trojica su već nadmašila ove rezultate i plasirala su se u četvrtfinale, odakle već vide metu na Đokovićevim leđima na kojoj piše jasno čak 2.000 bodova. A, šta kažu scenariji za Australijan open za svu četvoricu?

  • Karlos Alkaraz će biti prvi teniser svijeta ako odigra jednu rundu više od Đokovića - ili ga pobijedi u finalu
  • Danil Medvedev će biti prvi teniser svijeta ako osvoji Australijan open, a Đoković i Alkaraz ispadnu u četvrtfinalu
  • Novak Đoković će biti prvi teniser svijeta ako sva trojica ispadnu u četvrtfinalu, odnosno ako osvoji Australijan open
  • Janik Siner i da osvoji Australijan open ne može da bude prvi

Dakle, najvažnije od svega je da se Novak Đoković za sve pita i odlučuje o sopstvenoj sudbini, pa tako pred sobom zna da ide na Frica, pa potom boljeg iz duela Sinera i Rubljova, dok s druge strane žrijeba stoje ukupno četiri imena: Hurkač, Medvedev, Zverev ili Alkaraz.

Nimalo lak žrijeb i nimalo laka situacija za Đokovića, ali snalazio se i u težim, recimo prošle sezone na Australijan openu kada je stigao kao tek četvrti nosilac.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!