Ostali sportovi

Jelena Dokić skinula 30 kilograma!

Autor Dragan Šutvić

Posljednjih godina Jelena Dokić radi kao TV lice u Australiji, a sada je pokazala rezultate borbe sa viškom kilograma.

Izvor: Profimedia

Nekadašnja jugoslovenska i australijska teniserka Jelena Dokić (41) u svijetu sporta nije uspjela da napravi karijeru kakva joj se predviđala, a razloga za to ima nekoliko. Talenta nije falilo, ali teško djetinjstvo, selidba na drugi kraj svijeta, problemi sa ocem koji je bio nasilnik i neverovatan pritisak očekivanja na devojčicu koja je tek stizala u društvo najboljih bili su kamenje o koje se spoticala. Niko ne može da krivi Jelenu jer je zbog svega toga poklekla, pa ustala i nastavila da se bori.

Veliki problemi koje je imala tokom karijere Jeleni su donijeli nevolje i kada je prestala da igra tenis. Godinama je živjela u ilegali, verujući da nije ispunila očekivanja, što je uticalo i na mentalno zdravlje svojevremeno najtalentovanije teniserke sveta. Između ostalog se to odrazilo i promjenom kilaže, pa je Jelena Dokić nekoliko puta svetu otkrivala da se bori sa viškom kilograma. Sada je pobijedila!

Na svom Instagram nalogu bivša FED kup reprezentativka Australije, ali i SR Jugoslavije i SCG, pokazala je da je u prethodnih devet mjeseci skinula čak 30 kilograma!

"Bilo 30 kilograma više prije 10 mjeseci ili sada. Ponosna na sebe na potpuno isti način. Zato što me moja veličina i broj na skali ne definišu. Moja dobrota, naporan rad, poniznost, odanost, dobro srce, otpornost, snaga u suočavanju sa nedaćama i borbeni duh su dobri. I to je ono što je zaista važno.

Niko na tvojoj sahrani nikada neće pričati o tvojoj veličini. Oni će pričati o tome ko ste bili kao osoba. Zato se uvjerite da mogu da kažu kako ste bili nevjerovatna i ljubazna osoba. I o tome se radi. Nasljeđe ljubaznosti i biti dobra osoba. A ako to uradite u veličini 20 ili veličini 2, zaista nije važno. Ali nikada ne osuđujte nikoga i nikada nemojte zasnivati svoje mišljenje na drugima na osnovu njihove veličine. Jer onda jednostavno nisi dobra osoba i nije ljubazan. Dakle, ako možeš da budeš bilo šta, budi ljubazan.

Zato me nije sramota da pokažem sliku sa leve strane. Jer nije važno koje sam veličine sve dok sam dobar čovjek.

Držaću glavu visoko bez obzira da li sam veličina 2 ili veličina 20 i niko me neće sramotiti da se osjećam loše zbog sebe i ko sam ja posebno niko ko sedi za tastaturom ili telefonom i odvaja vrijeme od svog života da napiše nešto negativno nekom drugom posebno nekome koga čak i ne poznaješ. Isto važi i ako vidite mene ili bilo koga drugog lično i procenite nas i zasnivate svoje mišljenje o nama na osnovu naše veličine. To je jednostavno strašno. A ono što mislite o meni i drugima na osnovu veličine govori sve o vama. Tačka", napisala je Dokić na svom Instagram nalogu.

Životna priča Jelene Dokić

Svojevremeno najuspješnija teniserka sa ovih prostora rođena je u Osijeku, iz mješovitog braka. Njen otac Damir je Srbin, dok je majka Ljiljanja Hrvatica - ali je familija svakako izbjegla nakon početka građanskog rata u Jugoslaviji. Dokići su se preselili u Sombor, gdje su živjeli veoma kratko, prije nego što su otputovali za Australiju i u Sidneju nastavili život nakon 1994. godine.

Damir Dokić je godinama bio centralna figura u Jeleninom životu, a već na samom početku karijere talentovana teniserka optužila je oca da joj je neprikladnim ponašanjem uništio karijeru. Damir je pravio incidente na najvećim svjetskim turnirima, pa je sa nekih bio i izbacivan, a Jelena u tim godinama nije mogla u potpunosti da se posveti sportu.

Porodični problemi nastavili su se i zbog njenog izbora partnera - Jelena Dokić se udaljila od porodice nakon što nije dobila podršku za vezu sa brazilskim sportistom Enrikeom Bernoldijem. Iako je Jelena pokušala ponovo da se poveže sa najbližima, nakon nekoliko mjeseci u Srbiji vratila se u Australiju i istakla da se mnogo više osjeća kao Australijanka.

Umjesto svog oca angažovala je hrvatskog trenera Bornu Bikića, a sve do 2022. godine bila je u vezi sa njegovim bratom Tinom, što je dodatno iritiralo Damira Dokića. Posljednji burni nastupi u javnosti oca slavne teniserke bili su kada je prijetio bacanjem bombe na ambasadu Australije, dok ga je Jelena povremeno pominjala kao mučitelja - i u svojoj knjizi pisala je o fizičkom i mentalnom maltretiranju koje je trpila u ranoj fazi karijere.

"Kada sam počela da igram tenis i udarila prvu lopticu, otac me je tukao. Stvari su postajale gore iza zatvorenih vrata... Poslije tog polufinala Vimbldona sam sjedila u sektoru za igrače, plakala. Otac je vikao da sam obrukala porodicu tim porazom. Nije mi dozvolio da odem u hotel, već mi je rekao da se snađem, da spavam na ulici ili šta god, da ne mogu da se vratim", svojevremeno je otkrila Jelena.

Teniska karijera Jelene Dokić

Jelena je već u juniorskim danima pokazivala izuzetan kvalitet, pa je tako 1998. godine osvojila US open u singlu i Rolan Garos u dublu sa Kim Klajsters, a godinu je završila kao prvoplasirana u singlu i sedmoplasirana na dublu juniorske ITF liste. Već godinu dana kasnije osvojila je Hopman kup u tandemu sa Markom Filipusisom, a na Vimbldonu je kao kvalifikantkinja eliminisala prvu nositeljku Martinu Hingis i stigla sve do četvrtfinala.

Svojevremeno je bila četvrta teniserka planete, osvojila je šest WTA titula, a najbolji grend slem rezultat joj je polufinale Vimbldona 2000. godine. Na Olimpijskim igrama 2000. godine u Sidneju izgubila je meč za bronzanu medalju od Monike Seleš. U bogatoj karijeri stigla je i do 10. pozicije na WTA listi u dublu, osvojila je četiri titule i igrala finale Rolan Garosa 2001. godine. Na najvećim svjetskim turnirima predstavljala je Australiju (1998-2000, 2006-2014), SR Jugoslaviju (2001-2003), odnosno Srbiju i Crnu Goru (2003-2005).

Iako je bila najtalentovanija teniserka svoje generacije, Jelena Dokić nije uspjela da ostvari puni potencijal. Ipak, danas je omiljena u teniskim krugovima. Radi kao stručni konsultant na najvećim svjetskim turnirima, a na Australijan openu je često vidimo na terenu, dok uzima izjave najboljih na svijetu. I utisak je da teniserke i teniseri veoma dobro znaju ko je i šta je djevojka čije je mečeve prije više od dvadeset godina pratila čitava Srbija.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!