Ostali sportovi

RK Borac punih sedam decenija pronosi slavu Banjaluke!

Autor Bojan Jakovljević

Na današnji dan, prije tačno 70 godina, osnovan je Rukometni klub Borac.

Izvor: MONDO

Rukometni klub Borac m:tel danas slavi sedam decenija uspješnog rada.

Na današnji dan, prije tačno 70 godina, u Banjaluci je osnovan klub koji će u godinama koje će uslijediti s pravom dobiti nadimak "Velikan iz Gospodske", s obzirom na brojne trofeje koje će stići u vitrine "crveno-plavih", ali i reprezentativce, koje će iznjedriti rukometna škola u gradu na Vrbasu.

Inicijator stvaranja rukometnog kolektiva bio je profesor Hamdija Kadunić. Klub je osnovan pod imenom Željezničar, da bi dvije godine kasnije, dakle 1952. godine, promijenio ime u današnje - Borac.

"U sedam decenija dugoj blistavoj istoriji, rukometaši Borca pronosili su i pronose slavu Banjaluke širom svijeta, donoseći u svoje vitrine brojne pehare. Osim na najveće uspjehe, osvajanje Kupa evropskih šampiona, Kupa IHF, titula šampiona i pobjednika Kupa SFRJ, BiH i Republike Srpske, posebno smo ponosni na brojne rukometaše koji su nosili naš dres, istovremeno osvajajući najsjajnije medalje na olimpijskim igrama, svjetskim i evropskim prvenstvima", ponosno ističu u RK Borcu m:tel.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Od 1950. godine, kada se pojavio na rukometnoj sceni, Borac je sedam puta osvajao titulu šampiona Jugoslavije (1959, 1960, 1973, 1974, 1975, 1976, 1981), u 10 navrata i Kup SFRJ (1957, 1958, 1961, 1969, 1972, 1973, 1974, 1975, 1979, 1992), dok je najveći uspjeh stigao 1976. godine osvajanjem Kupa evropskih šampiona. Savladana je tada danska Fredericija 17:15.

RK Borac šampion Evrope 1976.
Izvor: YouTube/taMas

Treba istaći da je godinu dana ranije Borac postao vicešampion Evrope. U finalu je poražen od njemačkog Forverca 17:19, ali već naredne godine prigrlio je najvažniji rukometni pehar Starog kontinenta.

Pred sami raspad Jugoslavije, 1991. godine, u Banjaluku je stigao novi trofej sa međunarodne scene, Borac je osvojio i IHF Kup. U dvomeču su "crveno-plavi" slavili protiv moskovskog CSKA (20:15, 23:24).

Podsjetimo, tadašnji trener Borca Velimir Petković nedavno je postao selektor reprezentacije Rusije, što je još jedan pokazatelj koliko su Banjalučani poznati i priznati u svijetu, ne samo kao igrači, nego i kao rukometni stručnjaci.

Takođe, rukometaši Borca su igrajući za Jugoslaviju bili osvajači čak šest olimpijskih zlatnih medalja, dok je svakako najpoznatiji igrač Banjalučana, golman Abas Arslanagić, bio uvršten i u reprezentaciju svijeta.

Zlatom su se u Minhenu 1972. godine okitili upravo Arslanagić, zatim Nebojša Popović, Milorad Karalić i Dobrivoje Selec, da bi isti uspjeh 12 godina kasnije u Los Anđelesu ostvarili Zlatan Arnautović i Zdravko Rađenović.

Izvor: MONDO

Osim nabrojanih, rukometaši Borca noseći dres Jugoslavije osvojili su i olimpijske bronze, te brojne medalje sa svjetskih prvenstava.

Takođe, Borac m:tel osvojio je i četiri šampionske titule u BiH, dok je sedam puta bio osvajač Kupa BiH.

Svečana akademija povodom velikog jubileja banjalučkog kluba biće održana 28. marta u dvorani "Borik", a pratiće je i brojni sadržaji.

Himna RK Borac
Izvor: YouTube/fdsavf gfdabgfad