• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je Branislav Krunić postao bivši trener Borca?

Autori Goran Arbutina Autori Nebojša Šatara

Branislav Krunić nije sastavio punu godinu na klupi banjalučkog Borca.

 FK Borac otpustio Branislav Krunić, analiza Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Otkako je u junu 2019. godine na klupi Banjalučana naslijedio Darka Vojvodića, koji je superiorno s crveno-plavima osvojio titulu u Prvoj ligi Republike Srpske, Krunić je dobio priliku da selektuje svoju ekipu i u prvom dijelu povratničke sezone u eliti Bosne i Hercegovine, ostvario početni zacrtani cilj.

Otvorio je prvenstvo remijem na "Grbavici" protiv Željezničara (0:0), uslijedila je potom teška pobjeda protiv Zvijezde 09 (0:2), ali je bilo potrebno određeno vrijeme da se uigra ekipa crveno-plavih.

Možda će vas zanimati

Sam Krunić hvalio je određena pojačanja, poput Marka Mirića.

"Drago mi je što je Marko konačno sa nama. Igrač sa takvom biografijom biće nam od velike pomoći. Dobijamo mnogo na širini sa takvim fudbalerom", da bi nakon ubjedljivog poraza od Zrinjskog (4:0) izjavio da banjalučki klub "nije pogodio sa pojačanjima".

"Mi smo pokušali da u prelaznom roku dovedemo igrače koji mogu da naprave razliku, izgleda da nismo pogodili sa pojačanjima".

U međuvremenu klub se odrekao nekih (mnogo jeftinijih) igrača poput desnog beka Nemanje Lekanića i veznjaka Nikole Mojovića, a stigli su drugi, koji nisu opravdali očekivanja, poput Denisa Čomora i Ivana Crnova.

Međutim, ekipa se konsolidovala i do kraja jesenjeg dijela sezone stigla do diobe drugog mjesta pa je osigurana i priliku da se Borac bori za plasman u evropska takmičenja. Zbog toga su apetiti kluba porasli tokom zimske pauze, pominjala se i titula s obzirom da je jesen okončana "disanjem za vratom" osvajaču "duple krune" Sarajevu.

Nešto ranije je Krunić dobio i produžetak ugovora s banjalučkim klubom, koji je potpisao krajem novembra prošle godine na dodatnih 12 mjeseci, odnosno do ljeta 2021. uz konstataciju predsjednika Borca Vice Zeljkovića da je novo parafiranje zaslužio ne samo zbog odličnih rezultata, već i "vizije" budućnosti u kojem pravcu će se razvijati banjalučki klub.

Ali, mnogo više su Borac i Krunić propustili da naprave u zimskom prelaznom roku, jer nisu dovedena pojačanja na deficitarnoj poziciji štopera i napadača.

Pozitivno je tada bilo što je Krunić u pripremnom periodu nagovijestio da će Borac forsirati igrače iz svoje omladinske selekcije i mnogi od njih, dobili su (i iskoristili) priliku tokom priprema u Antaliji.

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Trener je tada pohvalno govorio o Nikoli Turanjaninu i Đorđu Milojeviću, rekavši da su su budućnost Borca, da bi samo nekoliko dana kasnije Turanjanin napustio klub, pa se stekao utisak da struka nije bila uključena u pregovore oko ugovora i da se olako odrekla mladih talenata.

Na premijeri proljećnog dijela u Širokom Brijegu, Borac je ispustio dva gola prednosti, a ispostaviće se i prema priznanju Krunića da je kasnio sa izmjenama kojim bi zatvorio utakmicu, odnosno odgovorio na udar hercegovačkog tima, čiji je povratak inicirao upravo rezervista Marko Pervan.

Nakon meča na "Pecari", Krunić je bio u problemu zbog kartona jer je za derbi sa Sarajevom morao da promijeni dvojicu od četvorice igrača iz posljednje linije i tada se pokazalo da je deficit štopera ogroman problem. Alternativna rješenja nisu donijela rezultat, naprotiv, upravo tu je bio najveći problem i praktično lijeva strana odbrane je bila direktan krivac kod oba pogotka "bordo" tima.

Porazi od sarajevskih "vječitih" rivala bez postignutog pogotka "kumovali" su raskidu saradnje sa Krunićem, koja je danas zvanično potvrđena imenovanjem njegovog nasljednika Vlade Jagodića, koji je po peti put u karijeri, sjeo na klupi Borca. Iako je samo par dana ranije, Zeljković na konferenciji za štampu istakao da "Krunić uživa povjerenje rukovodstva i da jedna ili dvije utakmice, ne mogu da naprave negativnost".

Izvor: MONDO/Bojan Jakoviljević

I ranije je doduše bilo sličnih slučajeva da čelnici saopšte da podržavaju stručni štab, a već poslije prvog ili drugog neuspjeha im uruče "sporazumni raskid", što je eufemizam za otkaze svim trenerima u bh. fudbalu, koji poprilično rijetko sastave kompletnu sezonu na klupi nekog kluba.

Ipak, ne može se reći ni da je odluka čelnika Borca neosnovana ili neopravdana s obzirom da tim u prve tri utakmice ovog proljeća nije pokazao ni približnu igru kao protekle jeseni u Premijer ligi BiH iako je, mora se priznati, na startu imao izuzetno teške protivnike.

Definitivna "kap koja je prelila čašu" klupskom rukovodstvu da se rastane sa Krunićem, bila je eliminacija iz Kupa BiH od Želje (0:2), kojeg je nešto ranije deklasirao u prvenstvu (3:0).

Poslije odslužene kazne imao je na raspolaganju Marka Jovanovića u sastavu za duel sa Željom čime je vratio sigurnost "poljuljanoj" odbrani, ali je Krunić napravio nekoliko izmjena koje ponovo nisu donijele rezultat.

Prije svega odlučio se da utakmicu na svom terenu protiv kluba sa "Grbavice", koji nije u blistavoj formi i koji je imao dosta kadrovskih problema, počne bez klasičnog napadača, možda i previše oprezno, uprkos inicijativi na samom početku.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

U takvoj formaciji, ponovo je kapiten Stojan Vranješ bio najistureniji, a Vladan Danilović, najbolji pojedinac Borca protiv Sarajeva gdje je igrao na poziciji zadnjeg veznog, pomjeren je sa te pozicije naprijed, iza Vranješa.

Da Borac mnogo zavisi od Vranješa pokazalo se i na posljednje tri utakmice, pa i ono pravilo da Borac ne gubi kada kapiten postigne gol. Međutim, to znaju i protivnici, pa je Vranješ već dugo vremena meta protivnika i nerijetko ga pokrivaju sa dva igrača. Krunić nije uspio da napravi "plan B" i da u takvim slučajevima nađe rješenje kada drugi igrači imaju više prostora.

I na kraju, poslije ispadanja u četvrtfinalu (!?) Kupa BiH je sam dolio "ulje na vatru" riječima da je to možda i dobra stvar i da se sad ekipa može fokusirati na Premijer ligu BiH!? Ova izjava bi imala smisla da je u pitanju prvi meč u Kupu BiH, a ne korak od polufinala, koji bi u zavisnosti od žrijeba donio lakšeg protivnika i otvorio put ka trofeju!

Ovo su mogući razlozi što je Krunić postao "bivši", a kad se sve sabere, pod njegovim vođstvom, crveno-plavi su zabilježili 10 pobjeda u šampionatu BiH, šest remija i pet poraza - dva puta od Sarajeva na "Koševu" (1:0) i prošlog vikenda na Gradskom stadionu (0:2), te po jednom od Zrinjskog (4:0), Slobode (2:1) i Tuzle siti (2:1), sve u gostima.

U najmasovnijem takmičenju BiH, zabilježio je dvije ubjedljive pobjede nad Orašjem (0:4) i Zvijezdom 09 u Ugljeviku (0:6), prije posljednjeg poraza od izabranika Amara Osima, koji ga je i koštao posla u Platonovoj.

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

B

Uprava napolje

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC