Ostali sportovi

ZVANIČNO: OI u Tokiju 2021. godine!

Autor mondo.ba

Saga je završena - Igara u Tokiju ove godine neće biti!

Izvor: Guliver/Getty images/Carl Court

Hoće, neće, hoće – na kraju neće!

Danas je postalo jasno – Olimpijske igre u Tokiju, koje su planirane za period od 24. jula do 9. avgusta, neće biti održane ove godine, već će najbolji sportisti svijeta olimpijsko selo u japanskoj prestonici naseliti sljedeće godine, što je sinoć nagovijestio i jedan od vodećih ljudi MOK-a Dik Paund.

Tokom dana dogodio se jedan od važnijih telefonskih poziva u istoriji olimpizma. Sa jedne strane žice bio je japanski premijer Šinzo Abe, a sa druge ''alfa i omega'' Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah, a razgovor je završen uz zaključak: Olimpijade u Japanu ove godine NEMA!

Upravo je prvi čovjek japanske Vlade bio glavni zagovornik da se Igre održe, vjerovao je u to i Bah, ali je na kraju doneseno, čini se, jedino prihvatljivo rješenje kada su zdravlje i sigurnost sportista u pitanju, s obzirom na pandemiju koronavirusa.

''Pričali smo sa predsjednik MOK-a Tomasom Bahom i zamolili ga da razmotri odgađanje Olimpijskih igara na period od godinu dana kako bi sporisti dočekali takmičenje u najboljoj mogućoj formi, ali i kako bi ovaj događaj učinili sigurnim za sve posjetioce. Predsjednik Bah je rekao da je sto posto saglasan sa nama'', rekao je Šinzo Abe, potvrdivši da će Igre u Japanu biti završene sa krajem sljedećeg ljeta.

Otkako je modernog olimpizma, odnosno od 1896. godine, Igre nikada nisu bile odgođene, ali jesu otkazane i to tri puta – 1916, 1940. i 1044. zbog svjetskih ratova, dok su u periodu Hladnog rata SAD i SSSR bojkotovali Igre u Moskvi 1980. odnosno Los Anđelesu 1984. godine.

Inače, u proteklom periodu mnogo je bilo zagovornika odgađanja OI.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.