• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas slavi 72. rođendan: Priča o treneru sa najdužim stažom u Njemačkoj

Autori mondo.ba Autori Dragan Šutvić

Folker Finke je 16 godina, od 1991. do 2007. godine, proveo na klupi Frajburga, i po tome je rekorder na tlu Njemačke

 Folker Finke Frajburg rekord  Izvor: Christof Koepsel/Bongarts

Rijetki su u svijetu fudbala primjeri, poput, recimo, ser Aleksa Fergusona, koji je trenersku fudbalsku karijeru posvetio građenju imperije na Old Trafordu koja je trajala čak 27 godina (od 1986. do 2013. godine).

Ili, možda, Arsena Vengera koji je u Arsenalu trajao 22 godine, od 1996. do 2018. godine, i za to vrijeme uspio da stvori generaciju ''tobdžija'' koja je u sezoni 2003-04 bez poraza osvojila FA Premijer ligu (26 pobjeda i 12 remija).

Folker Finke nije ni izbliza tako veliko ime kao navedeni dvojac, ali je dobio jednu stranicu u istorijskoj fudbalskoj čitanci, ili, konkretnije, ''njenom izdanju za Njemačku''.

Možda će vas zanimati

Finke danas slavi 72. rođendan, te se s razlogom zato prisjećamo njegovog rekorda za koji će, kad je njemački fudbal u pitanju, biti potrebno mnogo vremena da bude nadmašen.

Naime, Finke je u istoriju njemačkog fudbala ušao kao trener sa najdužim stažom na klupi jednog kluba! Stručnjak rođen 24. marta 1948. godine u Ninburgu, glavnom gradu istoimene oblasti u Donjoj Saksoniji, ČAK 16 GODINA je bio komandant generacijama fudbalera Frajburga, konkretno od 1991. do 2007. godine!

Na klupi ovog kluba odradio je ukupno 607 takmičarskih utakmica a prvi značajniji uspjeh sa Frajburgom ostvario je u sezoni 1992-93, osvojivši titulu u ''Cvajti'' i izborivši, po prvi put u istoriji kluba, nastupš u elitnom rangu.

Kad je Frajburg konkretno u pitanju, drugi na listi sa najdužim stažom od 1963. pa do danas je sadašnji trener Kristijan Štrajh (311 utakmica). Slijede Robin Dut (145), Jerg Berger (100) i i Anton Rudinski (61).

U debitantskoj sezoni, Frajburg je ''za dlaku'' uspio da se spasi ispadanja, ali već u narednoj sezoni – bajka.

Pod Finkeovom komandom Frajburg je prije tačno 25 godina, u sezoni 1994-95, došao do sjajnog trećeg mjesta u Bundesligi iza Borusije iz Dortmunda i Verdera iz Bremena, i po prvi put izborio nastup u nekom od evropskih takmičenja.

Uspjeh iz te sezone bio je dovoljan za prvo kolo tadašnjeg Kupa UEFA, u kojem je Frajburg izašao na megdan praškoj Slaviji, koja je, ipak, bila prevelik zalogaj.

Frajburg je iz Bundeslige opet ispao 1997. godine zauzevši 17. mjesto, ali ga je Finke ekspresno vratio u najjači rang, a isto je učinio i 2003. godine.

U sezoni 2001-02 Frajburg je odigrao četiri utakmice više u Evropi u odnosu na premijernu sezonu. Sezonu prije te klub je pod Finkeovim vođstvom završio na šestoj poziciju, potom u Kupu UEFA ''uzeo mjeru'' Matadoru iz Puhova i Sent Galenu, ali je nepremostiva prepreka u trećoj rundi bio Fejenord.

Nakon što je sad već daleke 2007. godine odstupio sa Frajburgove klupe, Finke je preuzeo japansku Uravu, pa je bio sportski direktor, a potom i vršilac dužnosti trenera u Kelnu, dok je posljednji angažman imao u reprezentaciji Kameruna, koju je predvodio od maja 2013. do oktobra 2015. godine.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC