• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KUP BiH: Sarajevu pehar poslije devet godina!

Autor mondo.ba

Skoro deceniju čekali su navijači Sarajeva da njihovi ljubimci osvoje trofej...I dočekali su u petak! Bordo tim je pobjednik Kupa Bosne i Hercegovine.

Poslije trijumfa u prvoj finalnoj utakmici na "Bilinom polju" (0:2), fudbaleri Sarajeva pobijedili su Čelik i u revanš meču finala Kupa Bosne i Hercegovine 3:1 (0:0) i zasluženo osvojili peti pehar u najmasovnijem takmičenju.

Bordo tim je bio bolji većim dijelom današnjeg susreta, ali nije uspio da realizuje nijednu od sijaset dobrih prilika u prvom poluvremenu kojim bi i prije posljednjeg zvižduka sudije Eldina Jakupovića "ovjerio" osvajanje trofeja.

Međutim, u nastavku je kvalitet domaćeg tima došao do izražaja i Sarajevo je pogocima Krste Velkoskog u 67. i Bojana Puzigaće u 71. minutu riješilo pitanje pobjednika. U finišu su gosti preko Jasmina Mešanovića uspjeli samo da postignu počasni gol, ali je Nemanja Bilbija već u narednom napadu postavio konačnih 3:1...

Blizu 10.000 ljudi na "Koševu" je bilo prezadovoljno izdanjem ekipe Dženana Uščuplića a nije prestajala pjesma "Hordi zla" tokom svih 90 minuta... Posebne ovacije dobio je Banjalučanin Vule Trivunović, koji je vjerovatno odigrao posljednju utakmicu u profesionalnoj karijeri u kojoj je osim matičnog Borca nastupao za Zetisu iz Kazahstana, poljsku Krakoviju, ruski Himki, Burghauzen iz Njemačke, beogradski Obilić…

Domaćin je već na početku utakmice stavio do znanja Zeničanima da od preokreta i čuda neće biti ništa. U petom minutu, Krste Velkoski se našao sam po lijevoj strani i umjesto da šutira ka golu Čelika, odlučio se da asistira Nemanji Bilbiji, pa su crno-crveni uspjeli da otklone opasnost.

Bilbija je u 18. minutu uputio odličan udarac ka mreži zeničkog tima, ali je golman Salih Hinović, bio na visini zadatka i izbacio loptu u korner. U finišu prvog dijela, domaći su stvorili novu šansu pred Čelikovim golom, ali se spetljao Miloš Stojčev.

Gosti iako u rezultatskom zaostatku nisu uspijevali da ozbiljnije zaprijete Sarajlijama već su svoje šanse vrebali iz kontranapada. Jednu kontru umalo nije iskoristio Petar Bašić, pa je i čuvar mreže domaćina Dejan Bandović dobio priliku da se iskaže.

Već u prvom minutu drugopg poluvremena stvorila se gužva u šesnaestercu bordo tima, koja je lako mogla da bude krunisana golom za Čelik, međutim, spetljali su se i gostujući napadači.

Samo pet minuta kasnije zatresla se mreža Zeničana, ali sa spoljne strane poslije udarca Bilbije, koji je bio najviši u skoku poslije centaršuta iz kornera.

Igralo se u tim trenucima uglavnom na sredini terena, a onda je Gojko Cimirot protutnjao lijevom stranom i kao na malom fudbalu uposlio Velkoskog, koji je sa dva metra iz drugog pokušaja ubacio loptu u praznu mrežu - 1:0.

Kao da je tada pao kamen sa srca Sarajlijama, koji su u tim trenucima letjeli po terenu...Već u 71. minutu, desnu stranu je probio Bilbija i uputio povratnu loptu na ivicu kaznenog prostora. Iz drugog plana je natrčao Puzigaća i "iz prve" je smjestio blizu mjesta gdje se spajaju prečka i stativa - 2:0.

Domaći igrači su nastavili sa napadima do samog kraja, a prava je šteta što ponajbolji akter finala - Gojko Cimirot nije odličnu partiju krunisao i pogotkom.

Ali jeste na drugoj strani Jasmin Mešanović za odbranu časti crno-crvenih...

Da ne bi neko pomislio da je postojala nada u preokret Zeničana, pobrinuo se Bilbija poslije prodora rezerviste Ognjena Todorovića po desnoj strani i sjajne asistencije koju je materijalizovao Banjalučanin za konačnih 3:1!

Domaći navijači su u 90. minutu upalili 90 baklji za proslavu trofeja na koji čekaju punih devet godina!

Revanš finala Kupa BiH dva puta je odgađan zbog vanrednog stanja izazvanog katastrofalnim poplavama, a dio prihoda od prodatih ulaznica biće doniran za pomoć nastradalima.

Sarajevo: Bandović, Barić, Stojčev, Jajalo, Velkoski, Purić, Trivunović, Cimirot, Dupovac, Puzigaća, Bilbija.

Čelik: Hinović, Bajraktervić, Mešanović, Salčinović, Jusić, Simić, Popović, Mišić, Bašić, Lakićević, Čović.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC