• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BOSNA I HERCEGOVINA IDE NA EUROBASKET!

Autor mondo.ba

Namučili su "žilavi" Britanci košarkaše Bosne i Hercegovine, ali "Skenderija" ipak slavi! Pobjeda "zmajeva" protiv Velike Britanije pred blizu 7.000 gledalaca trasirala je put izabranicima Duška Ivanovića na Evropsko prvenstvo 2015.

 BOSNA I HERCEGOVINA IDE NA EUROBASKET! Izvor: MONDO/Samir Cacan

Košarkaši Bosna i Hercegovine igraće sljedeće godine na Evropskom prvenstvu!

To je epilog kvalifikacija u kojima je ostalo da se odigra još jedno kolo, ali već sada je jasno da će se "zmajevi" naći na Eurobasketu.

U večerašnjem meču, Bosna i Hercegovina savladala je neugodnu selekciju Velike Britanije čime je kolo prije kraja osigurala nastup na prvenstvu Evrope, čijeg bi domaćina FIBA trebalo da odredi u narednim danima.

BOSNA I HERCEGOVINA - VELIKA BRITANIJA 74:68 (22:19, 19:18, 20:22, 13:9)

UČINAK

Pašalić (0 poena, 1 skok), Stipanović (5, 9), Šutalo (14, 0), Gordić (7, 1), Kikanović (12, 4), Teletović (25, 2), Mitrović (9, 0), Milošević (2, 10), Vrabac (0, 1). Nisu igrali: Buza, Halilović, Arbijanić.

Kao i u prethodnim mečevima, selektor Duško Ivanović ostavio je zvijezdu reprezentacije Mirzu Teletovića na klupi na početku, ali je u 8. minutu uslijedila erupcija oduševljenja, kada je najbolji strijelac BiH zamijenio Elmedina Kikanovića.

Gosti su mogli igrati opušteno, što su i učinili, s obzirom da im rezultatski meč u "Skenderiji" ništa nije značio. To je stvorilo problem izabranicima Duška Ivanovića, koji su, uprkos dobroj igri, prije svega u prvom poluvremenu, do kraja morali da strepe za konačan trijumf.
U 17. minutu najveća prednost "zmajeva" iznosila je "plus 12" - 39:27. Ipak, nisu Britanci dali "zmajevima" da se odlijepe, stalno su bili "tu negdje", a nakon prvog poluvremena Bosna i Hercegovina imala je četiri poena prednosti, 41:37.

Izvor: MONDO/Samir Cacan U nastavku su gosti igrali svoju prepoznatljivu igru, sa dosta šuteva za tri poena, imali dobar ifanzivan skok i sve to učinilo je meč neizvjesnim do samog kraja.

Ipak, u veoma tvrdoj posljednjoj četvrtini, Mirza Teletović i društvo uspjeli su da se odupru napadima Britanaca i odlučujuću dionicu riješe u svoju korist sa 13:9, te trijumfuju u veoma važnoj utakmici 74:68.

Prvo ime susreta, uprkos nešto lošijem šutu, bio je Mirza Teletović. Najbolji bh. košarkaš ubacio je 25 poena, uz šut 5/10 za dva, 3/11 trojke i 6/8 slobodna bacanja. Kod gostiju, Bendžamin Mokford ubacio je 19 poena.

Posljednji meč sa Islandom 27. avgusta odlučiće koja reprezentacija će osvojiti prvo mjesto u grupi, a s obzirom da BiH ima odličan učinak, i u slučaju poraza biće među šest najboljih drugoplasiranih selekcija.

Izvor: MONDO/Samir Cacan TOK UTAKMICE:

ČETVRTA ČETVRTINA

Nakon dugo vremena, početkom odlučujuće četvrtine, Britanci su stigli do izjednačenja 61:61. Nije šut za tri poena služio Mirzu Teletovića, ali je pogodio kad je bilo najvažnije. Tek drugu trojku iz osam pokušaja igrač Bruklin Netsa ubacio je u 33. minutu, a ubrzo zatim i treću za 69:63.

Nastavio je Mirza da ispaljuje trojke, ali nije bio "u elementu". Zato s druge strane jeste Mokford, koji je pogodio pet od sedam šuteva van linije 6.75 i tako približio svoju selekciju samo na poen zaostatka četiri minuta prije kraja meča 69:68.

Loš skok u odbrani dugo je mučio "zmajeve", gosti su pogađali trojke, ali sve to nije uzdrmalo košarkaše BiH koji su do kraja uspjeli da zadrže smirenosti i trijumfuju 74:68.

TREĆA ČETVRTINA

Šutalo je trojkom otvorio drugo poluvrijeme i povisio na lagodnih 44:37. On i Teletović igrali su sjajno i održavali prednost protiv nimalo naivnih košarkaša Velike Britanije, koji nisu dali domaćim igračima da steknu ubjedljiviju prednost i u završnicu susreta uđu opušteno.

Bendžamin Mokford (16 poena), Kajl Džonson (12) i Erik Boateng (11) nastavili su sa odličnom igrom i u drugom dijelu treće četvrtine. Britanci su u prve tri dionice postigli čak devet trojki iz 16 pokušaja, pa su treću četvrtinu riješili u svoju korist rezultatom 22:20 i pred odlučujući period igre smanjili zaostatak na samo dva poena - 61:59.

Izvor: MONDO/Samir Cacan DRUGA ČETVRTINA

Druga dionica počela je promašajima na obje strane. Šut je zatim krenuo Nemanju Mitrovića, koji je trojkama "zasuo" koš gostiju, proradio je i Teletović (devet poena) za, u tom trenutku maksimalnih, "plus osam", 34:26. Nastavio je Mitrović sa stopostotnim učinkom za tri poena (3/3), pa su "zmajevi" uskoro stekli 12 poena prednosti, 39:27.

Do poluvremena Britanci su ipak uspjeli da smanje zaostatak, a kao i na kraju prvog dijela igre, četvrtina je završena trojkom, samo ovaj put su gosti poentirali preko Endrua Salivena - 41:37.

Najefikasniji u prvom poluvremenu u reprezentaciji BiH bili su Teletović i Mitrović sa po devet poena, koliko je na drugoj strani postigao i najefikasniji Britanac Erik Boateng.

PRVA ČETVRTINA

Nakon koša Nemanje Gordića i početnog vođstva 2:0, Britanci su napravili seriju 5:0, ali su se "zmajevi" brzo vratili u igru. Poslije uvodne nervoze, proradio je Marko Šutalo i sa dvije trojke vratio vođstvo domaćoj selekciji. U 6. minutu Bosna i Hercegovina prvu put "odlijepila" se na "plus pet" - 12:7. Ipak, do kraja prve četvrtine viđena je izjednačena igra.

Do isteka 10. minuta rezultat je bio 19:19, ali je tada Mirza Teletović u posljednjoj sekundi trojkom odveo BiH na odmor sa prednošću 22:19. Šutalo i Gordić za sada najefikasniji sa po šest poena.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

bhf

toooo zmajevi!!!VOLIM TE BOSNOOO

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC