• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zmajevi" - nikad gori!

Autor mondo.ba

Dva boda u prva tri kola, najslabiji je učinak reprezentacije Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

 "Zmajevi" - nikad gori! Izvor: MONDO/Samir Cacan

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Na otvaranju kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine, reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je svega dva boda iz prva tri meča.

Povezane vIJesti

Nakon uvodnog i neočekivanog poraza od Kiprana (1:2), izabranici Safeta Sušića nisu poraženi, ali nisu ni slavili u duelima sa Velsom (0:0) i Belgijom (1:1).

Dva boda iz tri meča najlošiji je start "zmajeva" otkako se takmiče u kvalifikacijama za EP, a ovo su im pete u istoriji.

ELVIR BALJIĆ

Prvi, istorijski pogodak u kvalifikacijama za EURO za "zmajeve" postigao je Elvir Baljić 19. avgusta 1998. godine protiv Farskih Ostrva. Baljić je tokom reprezentativne karijere odigrao 38 mečeva i postigao 14 golova, a ostaće upamćen kao jedini bh. igrač koji je za reprezentaciju postigao četiri pogotka na jednom meču. Svega nekoliko dana nakon što je potpisao ugovor sa slavnim Real Madridom, Baljić je spakovao "poker" u mrežu Estonije (4:1).

Bosna i Hercegovina kao samostalna država prvi put je učestvovala u kvalifikacijama za prvenstvo Starog kontinenta 2000. godine u Holandiji i Belgiji.

U kvalifikacionoj grupi sa Češkom Republikom, Škotskom, Litvanijom, Estonijom i Farskim Ostrvima, BiH je u prva tri meča osvojila četiri boda (Farska Ostrva 1:0, Estonija 1:1, Češka Republika 1:3), ali su sva tri meča "zmajevi" igrali na domaćem terenu.

Četiri godine kasnije (Portugal 2004), Danska, Norveška, Rumunija i Luksemburg bili su protivnici u grupi 2. Domaći poraz od Rumuna na startu 0:3, pa neuspjeh u Norveškoj 0:2, koliko-toliko ispravljeni su trijumfom protiv nejakog Luksemburga 2:0, pa su "zmajevi" osvojili tri boda iz isto toliko mečeva, što je za bod više nego sada.

Austrija i Švajcarska organizovale su šampionat 2008. godine. BiH je bila smještena u kvalifikacionu grupu C zajedno sa Grčkom, Turskom, Norveškom, Moldavijom, Mađarskom i Maltom. Na startu su ubjedljivo poraženi Maltežani, na gostovanju 5:2, uslijedio je domaći poraz od Mađara 1:3, pa remi u Moldaviji 2:2. Dakle, četiri boda iz prve tri utakmice, duplo više nego sada.

U prošlim kvalifikacijama, za EP u Poljskoj i Ukrajini 2012. godine, Bosna i Hercegovina bila je nadomak plasmana na evropsku smotru, ali je u baražu poražena od Portugala (0:0, 2:6). Prethodno je u kvalifikacijama igrala sa Francuskom, Rumunijom, Bjelorusijom, Albanijom i Luksemburgom. U prvom kolu savladani su Luksemburžani 3:0, Francuzi su slavili na "Koševu" 2:0, dok je u duelu sa Albancima osvojen bod (1:1).

"Zmajevi", nakon dva domaća i jednog gostujućeg meča, u aktuelnim kvalifikacijama na svom kontu imaju samo dva boda. Ipak, težak raspored na startu učinio je svoje. Osim poraza od Kipra, teško je bilo očekivati pobjede u Kardifu i protiv najjače ekipe u grupi, Belgije u Zenici.

Izabranici Safeta Sušića na proljeće će biti u mnogo boljem položaju, s obzirom da ih očekuje dvomeč sa autsajderom Andorom, te domaći mečevi sa Izraelom i Velsom, u kojima je za očekivati pobjede.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC